Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat moet je vandaag met je spaargeld?

De kalmte op de beurzen lijkt terug te keren, maar velen vragen zich nog altijd af wat ze met hun geld moeten aanvangen. Onder de matras?
Advertentie
Onder de matras is zelden een goede oplossing... de inflatie vreet de waarde van je geld op

(netto/lecho) - Je geld onder de matras houden, is niet meteen de beste oplossing. Het zal snel aan waarde inboeten door de hoge inflatie. We sommen enkele producten op en overlopen als ze de moeite waard zijn. 

Aandelen, wachten tot einde van storm

Gezien de nog onvoorspelbare koersbewegingen op de beurs, is het nog te vroeg om klaar te zien. In elk geval ligt de beurswaarde van veel bedrijven momenteel onder hun reële economische waarde. Verkopen is op dit moment dus geen optie. Maar zolang de paniekverkopen op de beurs niet verdwijnen, is het ook niet de moment om in te kopen. Geen enkele analist waagt er zich vandaag aan om koopjes op de markt aan te prijzen.

Obligaties, rendement in verhouding tot risico

Investeren in een zekere waarde als obligaties is zelden een slechte zaak. Maar door de hoge inflatie blijft het rendement van obligaties maar verder dalen. Wil je er toch nog iets aan overhouden, kies dan voor de iets risicovollere bedrijfsobligaties. Blijf daarbij wel uit het water van risicovolle sectoren die misschien wel hoge rentes beloven, maar die in de dagdagelijkse realiteit onder grote druk staan. Bedrijfsobligaties met een triple "AAA"-rating zijn de zekerste, en bieden gemiddeld 69 basispunten of 0,69 procentpunten meer rendement dan een overheidsobligatie.

Goud, enige veilige haven bij grondstoffen

Goud...
... een veilige haven?
Lees meer

Nu de kredietcrisis de reële economie alsmaar dieper aantast, lijkt een vlucht naar basisgrondstoffen logisch. Maar met de voorbije crisis zijn de grondstoffen van hun voetstuk gevallen. Hun index op Standard&Poors verloor 40% vergeleken met de piek van vorig jaar. Goud lijkt het enige dat de storm overleeft. Sinds 11 september is de goudprijs met 22% gestegen tot tegen de 900 USD/ounce.

Dollar, duidelijke winnaar

Investeren  ...
... in de VS !
Meer weten

Sinds drie weken heeft de euro zo'n 9 % tegen de dollar verloren. De groeivertraging begint zich meer en meer te laten voelen in de VS maar is zeker voor Europa een grote bedreiging. De rentetarieven hebben de afgelopen jaren een sterke euro telkens ondersteund. Op koopkrachtpariteit heeft de dollar op vandaag nog een groeimarge van 20%. Vrij vertaald: als je een televisie koopt in de VS, is die nog 20% goedkoper dan in Europa. Conclusie: de dollar staat nog te laag en kan nog fors stijgen. Kijk dus uit voor koopjes in dollar...

Cash geld

Je spaargeld ...
... alles weten?

Lees meer

We schreven eerder al dat je in geval van een faillissement van een bank tot 20.000 euro kunt recupereren. Dat is uiteraard in het slechtst denkbare scenario. Belangrijker op vandaag is te weten welke richting het uit gaat met de rentes op de verschillende bankrekeningen. Tot voor de crisis was er een wedloop naar de hoogste spaarrentes. Nu de ECB de rust op de financiële markten tracht terug te brengen, heeft ze beslist om de basisrente met een half procent te doen zakken. Op termijn zal zich dat wellicht vertalen in lagere rentes voor de spaarrekeningen. Uitkijken dus.

Fondsen om het risico te spreiden

5 tips voor je fondsen ...
Lees meer

De meerderheid van fondsen mag dan wel in het rood noteren (vooral de aandelenfondsen), er zijn een pak andere mogelijkheden met fondsen. Defensieve monetaire of obligatiefondsen hebben het (relatief gezien) zeer goed gedaan de laatste maanden, zeker in vergelijking met de aandelenfondsen. Analisten raden op vandaag dan ook aan om voldoende te spreiden in obligaties en cash. Geografisch gezien wordt de VS als de meest defensieve regio beschouwd, in tegenstelling tot Europa en de groeilanden.

 

Vastgoed?

Belgen houden van bakstenen. Zou het dan niet beter zijn om je spaargeld vandaag in bakstenen te investeren: "die blijven tenminste staan, in tegenstelling tot de beurs," hoor je wel vaak. Het klopt dat de vastgoedprijzen momenteel minder snel stijgen maar het valt nog niet te zeggen of het die richting zal blijven uitgaan. Pessimisten lieten al weten dat nu vastgoed kopen hetzelfde is als aandelen kopen in de zomer van 2007: net voor de crisis dus. Voorzichtig zijn dus, maar er zijn zeker koopjes te doen met je spaargeld.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud