Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat zijn de gevolgen van een stijgende rente?

Iedere dag horen we dat de inflatie stijgt. Lees: dat de prijzen stijgen. Door de rente op te trekken, hoopt de Europese Centrale Bank die stijging in te dijken. Maar een hogere rente heeft ook nadelen. Een overzicht.
Advertentie

Video - ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet licht in een maandelijkse update de beslissing toe om de rente al dan niet te wijzigen. Daarbij komt het telkens tot subtiele afwegingen, ook in taalgebruik...

(netto) - Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank deze week haar rente verhoogd met een kwart punt, van 4% naar 4,25%. Dat gaat om de kortetermijnrente. Maar wat wil dat nu zeggen voor de Europese consument?

Wat beslist de ECB eigenlijk op die maandelijkse vergadering?

DE ECB bepaalt meerdere rentevoeten, maar de repo-rate is de belangrijkste. Dat is het minimale rentetarief waartegen Europese banken bij de ECB geld kunnen lenen. Gaat die repo omhoog, dan moeten banken hoger bieden, en wordt geld lenen duurder. Op termijn rekenen de banken die stijging uiteraard door aan hun eigen klanten.

Die klanten zullen hogere rentevoeten gepresenteerd krijgen (voor leningen en kredieten) waardoor de consumentenvraag zal dalen. De prijsstijgingen zullen daardoor automatisch afkoelen waardoor de inflatie kan ingedijkt worden. Prijsstabiliteit is één van de kerntaken van de ECB, dus moet ze met het rente-instrument de inflatie zoveel mogelijk in bedwang houden. Probleem is dat de grootste boosdoener voor de stijgende prijzen buiten de eurozone vertoeft. "Zo'n 60% van de inflatie vloeit voort uit de stijging van grondstoffenprijzen, voedingsprijzen en olieprijzen.... allemaal zaken die de eurozone niet onder controle heeft," aldus Franck Stassi op Problématiques, een Franse website die de economische actualiteit volgt.

Het wordt moeilijker om te lenen ...

Mensen die nog een lening willen afsluiten, zullen snel moeten zijn. Als banken hogere rentes voor hun eigen leningen moeten betalen, zullen ze die doorrekenen in hun eigen producten. Ook voor mensen met een bestaande lening met variabele rentevoet, betekent dit slecht nieuws: hoewel de maximale stijgingen wettelijk zijn vastgelegd, zullen ook hun rentevoeten aan een klim beginnen. Dat zullen gezinnen met (veel) leningen aan variabele rentevoeten (snel) voelen bij hun maandelijkse afbetalingen.

Dat maakt de rentebeslissing van de ECB weer controversieel omdat gezinnen de crisis nu nog harder zullen voelen, aldus Mathieu Plane in de Franse krant Le Point, "de beslissing van de ECB zal nog verder knagen aan de koopkracht van de gezinnen, waardoor de economische groei nog verder zal afkalven, zonder dat de inflatie op korte termijn ingedijkt geraakt, want die hangt grotendeels af van niet-Europese factoren zoals de olieprijs."

... maar je krijgt meer rente op je spaargeld

Maar spaarders worden daarentegen beloond. In een bancair systeem is telkens een evenwicht tussen geld dat ontleend en geleend wordt. Met andere woorden: de opbrengsten van spaarboekjes worden (gedeeltelijk) gefinancierd met het geld dat de bank aan zijn investeringen (waaronder leningen) verdient. Als de banken meer geld vragen voor hun leningen, zullen spaarders ook meer geld vragen voor hun spaarinspanningen. Die beweging is nu volop aan de gang. Momenteel zijn de banken in een heuse strijd om de spaarder verwikkeld. Schoorvoetend geven de grootbanken zich over aan basisrentes van 4% op spaarboekjes, momenteel het wettelijk maximum. Met een inflatie van 5,8% doe je vooralsnog altijd verlies door je geld op een spaarboekje te plaatsen, maar de ECB is dan ook naarstig aan het werk om die inflatie terug onder de 2% te krijgen, een criterium die ze zichzelf heeft opgelegd. En momenteel zijn er weinig alternatieven voor je spaargeld: met de beurscrisis van vandaag mag je al blij zijn met een rendement dat voorafgegaan is door een "+".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud