Spaarders moesten het voorbije jaar de ene na de andere rentedaling slikken. Dat hebben we vooral te danken aan de Europese Centrale Bank. Door de kortetermijnrente steevast te verlagen hoopt de ECB de economische motor weer op toerental te krijgen. ‘Aan die strategie zal niet snel iets veranderen’, zegt Steven Vanneste, econoom bij BNP Paribas Fortis. ‘Vermoedelijk zal de ECB volgend jaar de kortetermijnrente verder terugdringen, wat ongetwijfeld een negatieve impact zal hebben op de spaarrentes.’
Als spaarder kunt u dus maar beter uw spaarrekening onder de loep nemen:
1. Verander van bank
De verschillen tussen de banken lopen hoog op. Zo biedt de traditionele spaarrekening van de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC een totale rente (basisrente + getrouwheidspremie) van 0,6 procent. Bij prijsbreker NIBC Direct is dat 1,7 procent. De NIBC Direct-spaarder die 30.000 euro op zijn spaarrekening heeft, strijkt bij ongewijzigde rentes een jaarlijkse rentevergoeding op van 510 euro. Dat is 330 euro meer dan wie een traditioneel spaarboekje heeft bij een grootbank.
Internetbanken zoals NIBC Direct, Fortuneo, MoneYou en Rabobank.be prijken vaak bovenaan de rangschikking met hoogste rentes. Ze investeren niet in een groot en duur kantorennetwerk, waardoor er meestal meer ruimte is om hun spaarders te plezieren. Sommige van die spelers zijn ook nog relatief onbekend op de Belgische markt, waardoor ze wel hogere rentes moeten aanbieden om nieuwe klanten over de streep te trekken.
2. Verander van formule
Ondanks de hogere rentes zien veel spaarders het niet zitten om hun spaarcenten alleen digitaal te beheren. Maar zelfs dan moet u niet bij de pakken blijven zitten. Zelfs binnen één financiële instelling bestaan vaak forse verschillen tussen de spaarrekeningen. Het principe is vrijwel altijd hetzelfde: de traditionele spaarrekening biedt de laagste rente, de internetrekening geeft al dat tikkeltje extra, de getrouwheidsrekening heeft nog wat meer in petto en de onlinegetrouwheidsrekening biedt steevast de hoogste rente. Door binnen uw huidige bank van spaarformule te veranderen kunt u uw spaarrendement verdubbelen. Wie bij de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis en ING kiest voor de rekening met de hoogste rente, beperkt bovendien het verschil met de internetbank bovenaan het spaarklassement tot minder dan 50 basispunten. Vanaf 1 januari 2014 verliest u trouwens niet langer de opgebouwde getrouwheidspremie als u binnen dezelfde bank geld tot drie keer overschrijft van de ene spaarrekening naar de andere.
3. Open eengetrouwheidsrekening
U belandt steevast bij een getrouwheidsrekening als u op zoek bent naar de hoogste spaarrente. Toch denk u best twee keer na voor u uw spaarcenten naar zo’n rekening overhevelt. Een getrouwheidsrekening biedt een getrouwheidspremie die fors hoger is dan de basisrente, waardoor u het grootste deel van de rentevergoeding pas opstrijkt als u uw geld 12 maanden op de rekening laat staan. Wie geregeld geld van de rekening haalt, zal dus steeds opnieuw een substantieel deel van de rentevergoeding mislopen. Maar voor wie zijn spaarcenten meestal onaangeroerd laat, vormt een getrouwheidsrekening zeker een goed alternatief.
En er is nog een voordeel: bij elke storting wordt de getrouwheidspremie voor de volgende 12 maanden vastgeklikt. Verlaagt de bank later de premie, dan geldt dat alleen voor nieuwe stortingen of voor bedragen waarvan de getrouwheidspremie net is verworven. Een getrouwheidsrekening is dus een alternatief voor wie wil anticiperen op een rentedaling en een deel van zijn spaarrendement daartegen wil beschermen. Een verlaging van de basisrente wordt immers meteen doorgerekend.