Netto Het antwoord op al uw geldvragen

FSMA lanceert simulator voor spaarboekjes

Wie zijn spaarboekje wil vergelijken met dat van andere banken kan terecht op een vergelijkingssite die toezichthouder FSMA vandaag lanceerde.
Financiële waakhond FSMA stelde de nieuwe webstek in aanwezigheid van prinses Mathilde voor (foto: Belga) ©BELGA

De lancering van de nieuwe website over financiële opvoeding verliep niet zonder problemen. Kort na de lancering was de site door netwerkproblemen enkele uren niet meer toegankelijk. 

Op de website worden verschillende vragen over geldzaken behandeld en zijn ook tools, waaronder de spaarsimulator, beschikbaar. De komst van de spaarsimulator is één van de maatregelen die de regering in de zomer van 2012 nam om de transparantie en vergelijkbaarheid van spaarboekjes te verbeteren. De tool stelt elke spaarder in staat om verschillende rekeningen op gepersonaliseerde wijze online met elkaar te vergelijken.

Wie bijvoorbeeld ingeeft wat zijn startbedrag is, welke bijkomende stortingen hij zal doen en wat zijn beleggingshorizon is, krijgt een lijst te zien waarop voor elke spaarrekening het eindbedrag vermeld staat. Op die manier is het eenvoudig om de meest rendabele spaarrekening te zoeken. Bij elke spaarrekening wordt ook aangegeven of het een internetrekening, een klassieke rekening of een jongerenrekening is.

Handig is verder dat de simulator per spaarrekening aangeeft over welke kredietrating de bank beschikt en onder welke depositogarantie ze valt. Hierdoor kunnen spaarders ook het risico van hun spaarboekje inschatten. Ook wordt aangegeven of er aan het spaarboekje kosten verbonden zijn.

30 op 32

Spaarders moeten wel oppassen voor al te snelle conclusies. Banken kunnen immers, binnen bepaalde voorwaarden, de basisrente op elk moment wijzigen. Daardoor kan de lijst er van dag tot dag anders uitzien. Door vrijwillig toe te treden tot het protocol verbinden de financiële instellingen zich ertoe alle voor de werking van de simulator vereiste gegevens te verstrekken.

De lijst van de financiële instellingen die tot het protocol zijn toegetreden, is eveneens op de website van de FSMA te raadplegen. Van de 32 banken met spaarboekjes, zijn er 30 toegetreden tot het protocol, meldde FSMA eerder.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud