Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Foutparkeerders moeten boete niet betalen

Met een bijzonder snedige uitspraak heeft de vrederechter van Sint-Niklaas een honderdtal foutparkeerders vrijgesproken. Hun boete, uitgeschreven door een privéfirma, hoeven ze niet te betalen. Mogelijk is dat de doodsteek voor de vele parkeerbedrijven.
Advertentie
Privébedrijven mogen overtredingen vaststellen, maar om de boetes te kunnen opsturen overtreden ze de wet op de privacy.

Video: sommige parkeerwachters zijn wel héél snel

(m24/belga) - Het is al langer geweten dat gemeenten zich op glad ijs begeven wanneer ze de inning van parkeerboetes uitbesteden aan privébedrijven. Die nemen immers alle taken op zich, maar moeten nog steeds langs het gemeentebestuur passeren om de adressen van de overtreders op te vragen.

En precies daar wringt het schoentje, want gemeenten worden niet verondersteld privégegevens zomaar kenbaar te maken - ook niet wanneer er een contract is met het bedrijf in kwestie.

Privacy geschonden

De stelling dat die manier van werken illegaal is, wordt nu ondersteund door een gerechtelijke uitspraak. De vrederechter in Sint-Niklaas sprak gisteren meer dan 100 foutparkeerders uit Temse en omgeving vrij. Zij moeten hun boete - technisch gezien een 'retributie van 10 euro' - niet betalen omdat bij het opstellen ervan de wet op de privacy overtreden werd.

De rechter was opvallend scherp en trok hard van leer tegen "een inbreuk tegen de rechten van de mens". Staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), reageert verrast: "Als er nog meer zulke vonnissen komen, moeten we de situatie herbekijken". Volgens VUB-professor Fiscaliteit Michel Maus komt met de uitspraak wel degelijk heel het systeem van parkeerfirma's op de helling te staan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud