Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vals goud makkelijk te produceren

Alle wat waarde heeft wordt nagemaakt. Logisch dus dat sluwe misdadigers ook proberen vals goud te produceren. Dat gaat makkelijker dan je zou denken.
Goud maak je met een beetje handigheid gewoon zelf.

(m24/Popular Science) - De tijd dat nationale banken grote goudvoorraden aanhielden, is al lang voorbij. Ook in ons land werden de goudreserves de laatste jaren afgebouwd. Een stap verder ging men in Ethiopië. Daar kwam vorige week aan het licht dat een groot deel van het goud van de nationale bank in feite staal met een laagje bladgoud was. Pas bij de verkoop van een aantal staven aan Zuid-Afrika werd duidelijk dat het om een vervalsing ging.

Vals goud is dan ook relatief makkelijk te produceren én moeilijk te detecteren. Met een beetje research kom je al snel tot de kern van de zaak: echt goud heeft een verrassend hoog soortelijk gewicht. Een goudstaaf weegt dus veel meer dan een stuk staal van exact dezelfde afmetingen, meer dan 2,5 keer zoveel.

Radioactief

Wie wil overtuigen met zijn eindproduct moet dan ook op zoek naar een ander metaal dat per kubieke centimeter ongeveer evenveel weegt. Veel keuze is er niet en bovendien zijn de meeste metalen die aan die voorwaarde voldoen zelf duurder dan goud. Twee kandidaten blijven over: verarmd uranium en tungsten.

Verarmd uranium is niet bepaald zeldzaam, maar toch niet zomaar te koop op de vrije markt. Al was het maar omdat het radioactief is en dus door overheden nogal in de gaten gehouden wordt. Tungsten is dus de enige keus voor would-be vervalsers maar biedt gelukkig heel wat voordelen. Om te beginnen de prijs: per kilo betaal je een kleine 50 euro. Een koopje dus in vergelijking met de prijs voor een kilo goud die deze dagen ver boven de 20.000 euro noteert.

Een jasje van goud

Qua densiteit zit het ook wel goed. Per kubieke centimeter weegt tungsten bijna net evenveel als goud. Het verschil bedraagt minder dan één tienduizendste van een gram. Blijven een probleem: de foute kleur en de foute hardheid. Goud is immers opvallend zacht: perfect puur goud kan je met je vingernagel induwen.

Om een blok tungsten in een blok goud te veranderen zou je er een jasje van puur goud kunnen rondwikkelen. Een laagje van 1,5 millimeter volstaat. Het eindresultaat ziet er juist uit, klinkt bij het aantikken als goud, doorstaat elke chemische test en weegt exact evenveel als een goudstaaf. Het dunne laagje 'vernis' weerkaatst bovendien röntgenstralen, zodat ook daarmee niet vast te stellen is dat het voor bijna 100 procent om tungsten gaat. Alleen wie begint te boren in de staaf ruikt onraad.

Meer dan 200.000 euro besparing

Een koopje is zo'n staaf zeker niet. Alles samen ben je al snel 32.000 euro kwijt. Zelfs het dunste laagje puur goud kost immers veel geld. Toch is de hele operatie - buiten illegaal - wel winstegevend, want een echte goudstaaf wisselt voor om en bij de 260.000 euro van eigenaar.

Video: hoe goud gemaakt wordt

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud