Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarop letten als u tweede verblijf koopt in Nederland?

Nederland kan steeds meer Belgen bekoren. Voor de natuurliefhebber is een stekje nabij de Nederlandse wateren een aantrekkelijk alternatief voor de gebetonneerde Belgische kust. Al moet de koper er de onzekere prijsevolutie bij nemen.
©MEDIAFIN

‘De huizengekte in Nederland is helemaal terug’, klinkt het soms. Maar het is gevaarlijk die stelling te veralgemenen. Feit is dat de huizenprijzen bij onze noorderburen al vier jaar in de lift zitten. Tussen 2008 en 2013 daalden de prijzen er met een kwart om een dieptepunt te bereiken in juni 2013. Toen hield iedereen de vinger op de knip. ‘Niemand durfde nog een huis te kopen uit vrees dat de waarde verder zou zakken’, zegt Roeland Kimmans, de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, die 75 procent van de markt vertegenwoordigt.

Intussen is de gemiddelde prijs weer met 17,7 procent gestegen. Koopwoningen waren in mei 7,8 procent duurder dan in mei 2016. Al blijft het gemiddelde prijsniveau nog wel 7,6 procent onder de piek van augustus 2008.

Regionaal gekleurd

Maar de Nederlandse vastgoedmarkt is sterk regionaal gekleurd en er is een kloof tussen de steden en het platteland. In veel steden stijgen de prijzen snel. Zo swingen de prijzen in Amsterdam de pan uit. Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar betaalde de koper er gemiddeld 376.646 euro, 17 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Kimmans door een combinatie van een dalend woningaanbod en de enorme vraag. Begin dit jaar hadden makelaars een derde minder woningen in de aanbieding dan een jaar eerder. ‘Ook in Nederland is er een stijging van het aantal kleine huishoudens, en dat terwijl er tijdens de crisisjaren en vooral in de steden te weinig is bijgebouwd. Daarbij komt dat huren duur is en de hypotheekrente nog steeds extreem laag.’

Bungalow in park: een berekend gokje?

Nederland telt ruim 1.500 vakantieparken. Maar de uitbaters zoals Roompot of Center Parcs, moeten veel parken vernieuwen, willen ze vakantiegangers blijven aantrekken. Daarbij mikken ze ook op particuliere beleggers. Er worden rendementen voorgespiegeld van 5 tot zelfs 6,5 procent netto. Dergelijke rendementen worden in de prijs ingecalculeerd. En de vraag rijst welk rendement u nog haalt na vijf jaar, welke kosten u verschuldigd bent aan de parkbeheerder of voor het onderhoud van het gemeenschappelijke zwembad,...

Bovendien hebben de bungalowparken concurrentie gekregen van goedkope zonvakanties. Tussen 2002 en 2015 is het aantal binnenlandse bungalowvakanties in Nederland gedaald van 5,1 naar 4,7 miljoen. Tezelfdertijd steeg het aantal bungalows van 49.000 naar 74.000.

Maar in het oosten van Nederland of op het platteland zijn de prijsstijgingen beperkter. Ook in Zeeland, dat de jongste jaren erg in trek is bij Belgen en Duitsers. In Zeeuws-Vlaanderen betaalden de kopers in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 2,7 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Op de Bevelanden en Schouwen-Duiveland steeg de prijs met ‘slechts’ 5,3 procent.

Ook bij de recreatiewoningen gaat het minder hard. De prijzen voor vakantieverblijven stijgen sinds 2015 weer. Maar prijsverhogingen van 8 procent per jaar zetten zich in de markt voor recreatiewoningen niet overal door. ‘U mag ze slechts een beperkt gedeelte van het jaar betrekken en dat speelt’, zegt Kimmans.

Toerisme

Voorts is de prijsontwikkeling ook voor tweede verblijven sterk afhankelijk van de toeristische regio. ‘In Zeeland is de vraag groot, maar hetzelfde geldt daar voor het aanbod. Er komen veel nieuwe vakantiewoningen op de markt. De prijsstijgingen zijn er beperkt tot enkele procentpunten tegenover 2016. Op de Waddeneilanden is de vraag ook groot, maar is het aanbod aan nieuwbouwvakantieverblijven gering. Dat leidt tot grotere prijsstijgingen dan in Zeeland.’

De vraag naar recreatiewoningen is ook conjunctuurgevoelig. Als het goed gaat met de economie, wil iedereen een vakantiehuis. Gaat het slecht, dan wil men er sneller van af.

‘Belgen die hier kopen, doen dat toch vooral voor eigen gebruik’, merkt Kimmans op. ‘Eventuele huuropbrengsten zijn mooi meegenomen, maar lang niet de belangrijkste drijfveer. Slechts een beperkt aantal kopers doet dat als pure belegging.’ Met die voorgespiegelde huuropbrengsten is het vooral in vakantieparken opletten geblazen. 

Wie de zilte Zeeuwse lucht liever inademt buiten de parken, kan een betaalbaar rijhuisje of een ‘twee- onder-één-kapwoning’ vinden op de website Funda. In het eerste kwartaal van dit jaar betaalde een koper in Zeeland voor een tussenwoning gemiddeld 167.000 euro, nog steeds een pak minder dan voor een appartement aan de Belgische kust.

Nederland telt minder appartementen met zicht op zee dan België. Daartegenover staan veel kuststroken met ongerepte duinen, inclusief lange fietsroutes. De Nederlandse regering besliste om dat zo te houden. Volgens het Kustpact mag er niet of nauwelijks nog gebouwd worden bij de ongerepte stranden. Bestaande bouwplannen worden wel gerespecteerd.

Nederland belast uw stekje

Wie in Nederland een nieuwbouw koopt, betaalt er 21 procent btw. Wie opteert voor een bestaande woning, betaalt 2 procent overdrachtsbelasting, een peulschil in vergelijking met de registratierechten die u bij de aankoop van een woning in Vlaanderen betaalt. Maar laat u niet misleiden. In Nederland zijn de jaarlijks terugkomende belastingen hoger dan die in ons land. Woningbezitters betalen er elk jaar een onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente. Die is gebaseerd op de ‘waarde onroerende zaak’ (WOZ). Die wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld aan de hand van de prijzen die voor uw huis en die in uw buurt werden betaald. De OZB-belasting is een percentage van de WOZ en kan jaarlijks door de gemeente worden aangepast. De WOZ dient ook als basis om andere gemeentelijke taksen zoals de afvalstoffenheffing te berekenen.

Bovendien wordt een Belgische particulier met een tweede verblijf in Nederland belast op de WOZ. Hij wordt geacht een forfaitair rendement te behalen op het saldo van de WOZ verminderd met de openstaande schuld voor een hypothecaire lening. Op dat saldo berekent de Nederlandse fiscus een fictief rendement. Het percentage is sinds begin 2017 afhankelijk van het bedrag van dat nettovermogen. Zo wordt u verondersteld op de schijf tot 75.000 euro een fictief rendement van gemiddeld 2,9 procent te behalen. Op dat fictieve rendement betaalt u 30 procent belasting, op 75.000 euro is dat dus 652 euro. Meer details vindt u op belastingen.nl - berekening belasting over inkomen uit vermogen vanaf 2017.

 

Dit is het eerste deel van een reeks over tweede verblijven in het buitenland. Deze zomer maken we u wegwijs in wat er allemaal komt bij kijken als u een villa in Toscane, een Spaanse casa of –waarom niet- een strandhuis in Miami koopt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud