Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Dé aandelen van 2009

Welke aandelen mogen in 2009 zeker niet in uw portefeuille ontbreken? Dit zijn alvast de top picks van de Belgische analisten.

(tijd/netto) - Voor het dertiende jaar op rij polste de redactie van De Tijd naar de favoriete aandelen van de Belgische beursexperts. Net als vorig jaar bezorgden zestien experts hun vijf favoriete Belgische en buitenlandse aandelen.

Telenet en Umicore, dé topfavorieten voor 2009

Met zeven vermeldingen, waaronder twee keer als topfavoriet, verdient de Mechelse telecomgroep Telenet de gouden plak. 'De koers van Telenet stond het afgelopen jaar onder druk wegens een artificieel hoge schuldgraad. Artificieel want alle renterisico's zijn afgedekt. En het overgenomen Inter- kabel wordt de groeimotor voor 2009', meldt Dexia. SG Private Banking wijst erop dat Telenet met de recentste kwartaalresultaten bewees relatief immuun te zijn voor een recessie. Dat vindt Petercam ook. "De populariteit van betaal-tv stijgt dankzij het cocooningeffect: almaar meer mensen willen het thuis comfortabel hebben."

Umicore is het nummer één van de privaatbankiers Puilaetco Dewaay en ABN AMRO. 'De groep is natuurlijk niet immuun voor de economische recessie, toch blijft Umicore bijzonder resistent dankzij de herprofilering naar sectoren als herlaadbare batterijen, roetfilters en katalysatoren. Samen met de ijzersterke balans beschikt Umicore over alle troeven om te profiteren van de minste heropleving van de beurzen', stelt Puilaetco Dewaay.

Gimv, Van de Velde en GBL vervolledigen de top5

Value Square schuift Gimv naar voren als topfavoriet. "Gimv heeft dankzij een riante kaspositie de middelen om de participaties in de huidige moeilijke omstandigheden van extra kapitaal te voorzien.' De vermogensbeheerder wijst erop dat de Gimv de voorbije tien jaar een gemiddelde nettojaarreturn behaalde van 8,6 procent. Ook Bank Delen verwijst naar de comfortabele cashpositie van bijna een half miljard euro. 'Een mooi dividend is dus zo goed als gewaarborgd", zegt Budget Week.

De lingeriegroep Van de Velde valt ondanks zes vermeldingen net naast het podium. "De lingerieproducent is een kostenbewust en schuldenloos bedrijf. De bestellingen blijven zelfs voor de eerste helft van 2009 positief evolueren en Van de Velde koopt a rato van 50.000 aandelen per maand eigen aandelen in", meldt Leo Stevens & Cie.

Delta Lloyd Bank behoudt het vertrouwen in de topfavoriet van het afgelopen jaar. "Met GBL belegt u in een mix van defensieve en cyclische sectoren. Daarbovenop zit de holding op een oorlogskas van 700 miljoen euro" Value Square benadrukt de superieure prestatie van GBL over de voorbije tien jaar. "De dividendinkomsten zijn hoog genoeg om de eigen dividendpolitiek voort te zetten: een jaarlijkse toename van het dividend van circa 7 procent."

Voeding en drank kennen geen crisis

De beursexperts zoeken hun favoriete buitenlandse aandelen voor 2009 vooral in Frankrijk en Zwitserland. Farmacie (Roche en Novartis) en voeding en drank (Nestlé en Danone) springen er als thema's bovenuit.

De Zwitserse voedingsreus Nestlé staat bovenaan het lijstje van ABN AMRO. "Nestlé heeft een sterke marktpositie en kan de prijzen bepalen. Het bedrijf is zeer resistent tegen een groeivertraging. Het verwacht voor dit jaar een organische omzetgroei van 8 procent, onder meer dankzij de trend voor voorverpakte voeding. Bovendien zal Nestlé in 2009 profiteren van lagere grondstoffenprijzen.' Petercam zit op dezelfde golflengte: 'Nestlé is de meest defensieve onderneming in het universum van voedings- en drankbedrijven."

Het Franse Danone is de topfavoriet van Fortis. "Ondanks de vrees dat de consument teruggrijpt naar goedkopere huismerken, weet Danone goed stand te houden dankzij volumegroei en prijsstijgingen." Bovendien zal het bedrijf in 2009 profiteren van de "fors gedaalde grondstoffenkosten, de sterke merknaam en de klemtoon op het gezondheidsaspect van zijn melk- en waterproducten." Dexia pikt Danone eruit om zijn 'wereldleiderschap in verse producten en zijn macht om de prijzen te verhogen'.

Defensieve farma

De Zwitserse farmareus Roche is de topfavoriet van De Belegger."Marktleiderschap in kankermedicijnen, een sterk groeiende markt en een gezonde balans", luiden in een notedop de argumenten. Fortis omschrijft Roche als een van de "snelst groeiende bedrijven in de defensieve farmasector" en wijst erop dat Roche het "wereldwijde nummer één" in kankerbehandeling is. Bovendien verliest Roche de komende jaren geen belangrijke patenten, wat wel het geval is voor de meeste concurrenten en beschikt de groep over een stevig gevulde pijplijn.

De Zwitserse farmagroep Novartis, eind 2007 goed voor de derde plaats op de favorietenlijst voor 2008, is actief in een "defensieve sector en heeft zeer weinig geneesmiddelen waarvoor patentafloop dreigt", weet Puilaetco Dewaay. "Novartis diversifieert bovendien naar generische geneesmiddelen en oogheelkundige producten. En het bedrijf is financieel erg gezond."

Total mag nooit ontbreken

De Franse olieproducent Total prijkt op een kwart van de favorietenlijstjes. "Totals bewezen oliereserves liggen veel hoger dan die van de concurrenten. Het heeft van alle grote oliebedrijven de laagste productiekosten per vat en biedt een brutodividendrendement van bijna 6 procent". Meer in het algemeen wijst KBC Bolero erop dat de koersen van de petroleumfirma's een olieprijs van 20 à 25 dollar weerspiegelen, terwijl de olieprijs boven 40 dollar noteert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud