Netto Het antwoord op al uw geldvragen

10 nieuwigheden voor uw geld in 2010

Een nieuw jaar brengt nieuwe regels. Roken in eetcafés is vanaf 1 januari verboden en de postzegel wordt 10 eurocent duurder als u er minder dan 10 koopt. Wat verandert allemaal voor uw geld in 2010?

(netto) – Dit is een selectie van de veranderingen die u in 2010 te wachten staan. Het is een overzicht van de 10 belangrijkste dingen die u zal voelen in uw portefeuille.

1. Lonen dalen

Zowat 300.000 bedienden uit diverse sectoren als media, ICT of callcenters, zullen in principe vanaf 1 januari 0,43 procent minder loon ontvangen. Dat komt door de negatieve inflatie van de laatste maanden. De daling gebeurt ook in januari bij de voedingssector (-0,4%), de horeca (-0,42%), elektriciens (-0,44%) en de verzekeringssector (-0,4%). In de banksector gebeurt de loonaanpassing om de 2 maanden. De gezondheidszorg past de lonen pas aan als de spilindex wordt overschreden.

2. Btw van 6 procent verlengd

Goed nieuws voor wie wil bouwen. De btw-voet van 6 procent op een schijf van 50.000 euro wordt verlengd. Althans indien de aanvraag voor de stedebouwkundige bouwvergunning is ingediend vóór 31 maart 2010 en de werken voltooid zijn vóór 31 december 2010. De facturen mogen daarna tot eind 2010 worden opgemaakt. Het lage btw-tarief van 6 procent geldt ook, ongeacht het bedrag, voor wie een oud gebouw laat afbreken en dat vervangt door een nieuwbouw.

3. Bedrijfswagens anders belast

Een bedrijfswagen waarmee de werknemer privéverplaatsingen maakt, vormt een belastbaar voordeel in natura. Op dat voordeel moet de werknemer belastingen betalen. Vanaf 1 januari 2010 is het belastbare voordeel echter niet langer afhankelijk van de fiscale pk, maar van de CO2-uitstoot en de CO2-coëfficiënt. Aan het forfaitaire aantal wordt niet geraakt. Bij de berekening van het voordeel van alle aard wordt de CO2-uitstoot vermenigvuldigd met een CO2-coëfficiënt: 0,0021 voor benzinewagens en wagens op lpg en 0,0023 voor dieselwagens.

4. Strengere energienormen voor nieuwbouw

Alle gebouwen waarvoor vandaag een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, moeten een bepaald niveau van thermische isolatie en energieprestatie behalen. Uw nieuwbouwwoning moest in 2009 een E-peil halen dat maximaal E100 bedraagt. Dat is een maat voor de energieprestatie van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Vanaf 1 januari 2010 wordt de regelgeving strenger. Dan is het maximale E-peil voor nieuwbouw E80. Buitenmuren en daken moeten dan nog beter worden geïsoleerd.

5. Procedure openbare verkoop wijzigt

Bij een openbare verkoop kan men nu alles in één zitdag afhandelen in plaats van in twee. De verkoper kan in overleg met de notaris een instelprijs vaststellen. Die prijs wordt dan vooraf bekendgemaakt. Wie als eerste kiest voor de instelprijs of voor een hogere prijs, kan een premie van 1 procent krijgen als hij de uiteindelijke koper wordt. Die regeling geldt voor alle openbare verkopen waarvan de voorwaarden worden vastgesteld na 1 januari 2010.

6. Federale bijdrage elektriciteit stijgt fors

Alle elektriciteitsverbruikers in België moeten via hun elektriciteitsfactuur een federale bijdrage betalen. Met die bijdrage worden een reeks fondsen gefinancierd die verscheidene doelstellingen hebben. In 2010 stijgt die bijdrage met liefst 56 procent. Voor een gezin met 4 leden betekent dat een verhoging van hun jaarfactuur met 5 euro.

7. Pensioenen en uitkeringen voor zelfstandigen stijgen

Op 1 augustus 2010 wordt het maandelijks pensioen voor zelfstandigen opgetrokken. Het gezinspensioen stijgt met 20 euro, het pensioen voor alleenstaanden en het overlevingspensioen krijgen 25 euro meer.

8. Wervingsplan jongeren en 50-plussers

Een werknemer die een werkzoekende jonger dan 26 zonder diploma middelbaar onderwijs in dienst neemt, kan 2 jaar lang rekenen op een korting van 1.100 euro per maand. Daarbij worden de sociale lasten voor 16 kwartalen verlaagd met 1.000 euro. Voor jongere werklozen met een diploma middelbaar onderwijs en voor werkloze 50-plussers is de korting 1.000 euro per maand. Bij personen die 1 tot 2 jaar werkzoekend zijn, geldt er een korting van 750 euro in plaats van 500 euro in de eerste 12 maanden.

9. Kopieertaks treedt in voege

Vanaf 1 februari 2010 komt er een kopieertaks op alle digitale informatiedragers. Door de gedaalde inkomsten op de 'oude' dragers als cd's en cassettes, komt er nu een kopieertaks voor alle digitale informatiedragers, ook voor usb-sticks, mp3-spelers en smartphones. Voor een iPod met een flashgeheugen van 64 gigabyte wordt dan een kopieertaks van 3 euro aangerekend. Wilt u zich een iPod aanschaffen? Dan koopt u die het best nog in januari.

10. 12% btw op café en restaurant

Op de verkoop van maaltijden in de horeca moet u na Nieuwjaar maar 12 procent btw betalen in plaats van 21 procent. Voor drank blijft een tarief van 21 procent van kracht. De maatregel moet de consument meer naar cafés en restaurants halen om zo de sector weer adem te geven. In ruil voor de lagere btw heeft de horecasector toegezegd iets te doen aan het zwartwerk in de sector.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud