(netto) – Half december publiceerde de Amerikaanse nieuwszender CNBC 11 beursvoorspellingen voor 2011. Ook heel wat beurshuizen komen in deze periode van het jaar met hun vooruitzichten. Dat doen ze elk jaar opnieuw, en dus is het gemakkelijk om na te gaan in hoeverre de voorspellingen van vorig jaar het ook gehaald hebben. We doen de oefening aan de hand van een lijst van 10 voorspellingen die de Deense investeringsbank Saxo Bank eind 2009 publiceerde.
1. Rente op Duitse overheidsobligaties daalt tot 2,25%
CORRECT. De eerste jaarhelft van 2010 werd gekenmerkt door deflatievrees waardoor de langetermijnrentes dieptepunten opzochten. Eind augustus bereikte de Duitse rente met 2,08 procent haar laagste niveau. De voorbije maanden is de rente opnieuw opgelopen. Vandaag komt de Duitse rente uit op ongeveer 3 procent.
2. VIX zal dalen tot 14
FOUT. De VIX-index, de 'angstbarometer', bereikte een hoogtepunt van bijna 80 punten in oktober 2008. Eind 2009 noteerde de index aan ongeveer 20 punten. Tijdens de eerste vier maanden van 2010 was er effectief een daling, maar het laagste niveau werd bereikt in april met 15,2 punten. De eurocrisis leidde in de maand mei tot een forse opstoot. Vandaag noteert de index aan 18 punten.
3. Chinese yuan zal met 5% gedevalueerd worden ten opzichte van Amerikaanse dollar
FOUT. De Chinese yuan is het voorbije jaar met 2,6 procent geapprecieerd ten opzichte van de dollar. Dat is niet verrassend. Vooral de Verenigde Staten zetten veel druk op China om hun munt te appreciëren.
4. De goudprijs zal terugvallen tot 870 dollar
FOUT. De goudprijs is in 2010 niet onder 1.000 dollar per ounce gegaan. Integendeel, de goudprijs is de voorbije maanden gestegen en brak het ene record na het andere. Vandaag noteert de goudprijs rond 1.400 dollar.
5. 1 dollar zal meer dan 110 yen kosten
CORRECT. Tijdens de eerste maanden van het jaar apprecieerde de dollar ten opzichte van de Japanse yen. Op het hoogtepunt, eind februari, was 1 dollar meer dan 130 Japanse yen waard. Sindsdien zit de Japanse yen echter in de lift. Vandaag krijgt u voor 1 Amerikaanse dollar nog slechts 84 yen.
6. Boze Amerikanen creëren derde partij
FOUT. De analisten van CNBC voorspelden dat de frustraties bij de Amerikaanse bevolking over de kredietcrisis zou leiden tot de oprichting van een derde politieke partij. Tot vandaag is dat nog niet gebeurd.
7. Amerikaanse sociale zekerheid zal failliet gaan
FOUT. Niet voor niets omschreef Saxo Bank de voorspellingen als zwarte zwanen. Dat er bespaard moet worden op de Amerikaanse sociale zekerheid is allang geweten. Maar een faillissement in 2010 bleek toch wat te ver gegrepen.
8. De prijs van suiker zal een derde dalen
CORRECT. De eerste 5 maanden van 2010 daalde de suikerprijs met 40 procent. Sindsdien herstelde de suikerprijs wel en vandaag is suiker bijna 20 procent duurder dan eind 2009.
9. Japanse small caps zullen 50 procent stijgen
FOUT. Japanse aandelen presteerden ook in 2010 niet indrukwekkend. De Japanse aandelen met kleine marktkapitalisatie (small caps) wonnen sinds begin dit jaar slechts 2,7 procent.
10. Amerikaanse handelsbalans wordt positief
FOUT. Het Amerikaanse handelstekort is in 2010 weinig veranderd. Terwijl het in de maand oktober wel onverwacht verkleinde, bedraagt het tekort nog steeds bijna 40 miljard dollar.
Moeilijk voorspellen
Het voorgaande toont aan dat het uiterst moeilijk is om de financiële markten te voorspellen. De analisten van Saxo Bank haalden een score van slechts 3 op 10. Zijn beursvoorspellingen dan helemaal nutteloos? Niet meteen. Belangrijker dan de voorspelling op zich is de argumentatie. Waarom maken analisten dergelijke voorspellingen? Gelooft u in de redeneringen die ze daarbij volgen? Het is aan de belegger zelf om vooral de argumentatie te beoordelen en ze al dan niet te gebruiken bij de opbouw van zijn portefeuille.
Beste analist haalt 38 procent…
Met haar resultaat van 30 procent staat Saxo Bank niet alleen. Een studie van de Britse nieuwsdienst Bloomberg toont aan dat analisten niet de beste voorspellers zijn. Bloomberg onderzocht de aandelenadviezen van investeringsbanken tijdens de periode 2008-2010. Resultaat : op de eerste plaats komt de Amerikaanse bank Goldman Sachs... Van de 79 gevolgde aandelen bleken de adviezen voor slechts 30 aandelen correct, een slagingspercentage dus van 38 procent. Op de tweede plaats volgt de investeringsbank Keefe, Bruyette & Woods (KBW) met een percentage van 34,6 procent. De analisten konden wel verzachtende omstandigheden inroepen : de observatieperiode viel pal in één van de ergste beurscrisissen van de decennia.