Netto Het antwoord op al uw geldvragen

5 leuke nieuwtjes voor uw geld in 2012

We leven in sombere sociaal-economische tijden. En de maatregelen uit het regeerakkoord kwamen bij elke Belg aan als een koude douche. Hoog tijd dus voor wat goed nieuws!

Niet alles is negatief. De automatische loonindexering blijft behouden. Ondanks alle kritiek werd aan dat heilig huisje niet geraakt. De Nationale Bank werkt nochtans al sinds juni aan een onderzoek naar de automatische indexering. Verrassend genoeg wordt de publicatie van de resultaten daarvan echter steeds weer uitgesteld. Wellicht is dit niet het goede moment… Hoe dan ook, de koopkracht van de meeste Belgische gezinnen blijft in 2012 gevrijwaard. Als dat geen goed nieuws is!

Het tweede positieve punt is dat dienstencheques en het daaraan verbonden fiscale voordeel onaangeroerd blijven. Toen premier Elio Di Rupo in de zomer aan zijn formateursnota werkte, deed het hardnekkige gerucht de ronde dat het fiscale voordeel van de dienstencheques afgeschaft zou worden. Maar zover is het niet gekomen. U kunt nog altijd dienstencheques kopen tot circa 2.600 euro per jaar. En ook het fiscale voordeel van 30 procent blijft bestaan. De werkelijke kostprijs bedraagt dus 5,25 euro per dienstencheque. Vanaf 2013 worden dienstencheques wel opgetrokken van 7,5 naar 8,5 euro. Dat brengt de werkelijke kostprijs op 6,25 euro.

Er wordt ook een vermogenskadaster opgericht. Hoewel de politici dat in alle talen ontkennen, werd alles in het werk gesteld om de roerende en onroerende bezittingen van de Belgen in kaart te brengen. Nieuw is ook dat de bankensector de nummers van bankrekeningen en de namen van de rekeninghouders aan de Nationale Bank zal bezorgen. De Nationale Bank zal die gegevens centraliseren in het kader van de opheffing van het bankgeheim in geval van vermoeden van fiscale fraude. U vraagt zich nu wellicht af of dat wel goed nieuws is. Wel, hopelijk wordt fraude daardoor ontmoedigd. John Crombez, de nieuwe staatssecretaris voor Fraudebestrijding, hoopt dit jaar liefst 1 miljard euro binnen te halen. Dat is 1 miljard dat niet uit de zak van de belastingbetaler moet komen. En er is nog groeipotentieel. Geschat wordt dat in België jaarlijks voor 7 tot 10 miljard euro gefraudeerd wordt.

Heel wat Europese landen, waaronder België, en zelfs de opkomende landen zitten in een recessie. Die zal zelfs nog een tijdje aanhouden. Wellicht vraagt u zich opnieuw af welk positief nieuws daarin te rapen valt. Simpel. De grondstoffenprijzen zijn de voorbije jaren geëxplodeerd. De kans is groot dat de prijzen van metalen, landbouwgrondstoffen, en vooral olie en andere energiebronnen in 2012 zal dalen. Voor de gezinnen zal die prijsdaling meer dan welkom zijn.

En tot slot zal ook de prijs van auto’s dalen. Waarom? Verwacht wordt dat de prijs van sommige metalen zal zakken. Daarnaast worden de ecopremies voor auto’s die minder dan 115 of 105 gram CO2 per kilometer uitstoten, afgeschaft. Constructeurs zullen dus hun beste beentje moeten voorzetten als ze hun commerciële slagkracht willen bewaren. Sommige constructeurs hebben al bevestigd dat de prijzen zullen dalen. Maar of dat effectief zal gebeuren, valt nog af te wachten…

2012

Morgen begint het nieuwe jaar. Netto heeft u de voorbije week op de hoogte gebracht van alle veranderingen voor uw geld die u in 2012 te wachten staan. Hebt u iets gemist, lees dan hier ons volledige dossier 'Uw geld in 2012'.
De redactie van Netto wenst u prettige eindejaarsfeesten en een gezond en voorspoedig 2012!

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud