Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welke spaarrekening stunt in 2012?

De kans is klein dat u het voorbije jaar veel plezier hebt beleefd aan uw spaarrekening. En omdat een blik in de achteruitkijkspiegel u niet vrolijk maakt, richten we ons op de weg die voor ons ligt.

De spaaracties waarmee veel banken traditioneel uitpakken, zetten zich stilaan in gang. Het grootste nieuws komt nog uit Nederland nu de Nederlandse internetbank NIBC zich als prijsbreker op de Belgische markt gooit. De getrouwheidsrekening biedt zowel een basisrente als een getrouwheidsrekening van 1,5 procent. Daarmee evenaart NIBC Direct de totaalrente van de nieuwe Roc-rekening van Banca Monte Paschi Belgio. Alleen moet u op die laatste rekening exact 100.000 euro storten, niet toevallig ook het bedrag dat beschermd is door het Beschermingsfonds. Het gaat ook om 'vers geld', dat afkomstig is van een andere bank.

Niets van dat bij NIBC. Het zal dus niet verbazen dat veel spaarders met veel interesse het aanbod van de Nederlandse bank uitpluizen. Alleen jammer van die BBB-rating, die NIBC Direct met zich meesleept, want met die kredietrating behoort de Nederlandse bank tot de slechtste spelers van het Belgische spaarlandschap. Spaarders zullen ook willen weten of de tarieven van NIBC Direct meer zijn dan een stunttarief om mee uit te pakken en vervolgens keer na keer te verlagen. Hoopgevend is alvast dat NIBC Direct zich op de Nederlandse spaarmarkt al sinds 2008 heeft ontpopt als een prijsbreker.

Hoogste rente

Sommige banken grijpen het begin van het nieuwe jaar aan om enkele eindejaarsgeschenken aan te kondigenin de vorm van hogere spaarrentes. Europabank verhoogt de rente van het 'renteboekje plus': wie meer dan 15.000 euro op de rekening heeft, ontvangt een basisrente van 1 procent in combinatie met een getrouwheidspremie van 1,5 procent. Ook DHB Bank verhoogt de rentevoeten. De basisrente van de DHB Plus rekening blijft ongewijzigd op 1,5 procent, maar de getrouwheidspremie stijgt wel van 0,8 naar 1 procent. De basisrente van de S@veonline spaarrekening stijgt dan weer van 1,6 naar 1,75 procent, de getrouwheidspremie van die rekening gaat 0,1 procent hoger tot 1 procent. Let wel: DHB Bank geldt als één van de banken in ons land met een weinig aantrekkelijke kredietrating.

Ook grootbank BNP Paribas Fortis pakt uit met een spaaractie. Van een renteverhoging is geen sprake, maar de bank zal voor stortingen in januari op de Online Premium-rekening de getrouwheidspremie al na 11 maanden uitkeren in plaats van de gebruikelijke 12 maanden. De rekening biedt een basisrente en een getrouwheidspremie van elk 1 procent. Dexia pakt uit met een gelijkaardige actie en lanceert twee nieuwe spaarrekeningen die u enkel deze maand kan openen. Beide rekeningen krijgen ook een originele naam mee: 'Dexia Internet Spaarrekening januari 2012' en 'Dexia Spaarrekening januari 2012'. De eerste rekening biedt een rente van 1 procent en een getrouwheidspremie van 1,5 procent in januari die u al verwerft op 31 december 2012. Wel opletten: voor stortingen vanaf februari daalt de getrouwheidspremie tot een schamele 0,25 procent. Hetzelfde geldt voor de 'Dexia Spaarrekening januari 2012'. De basisrente bedraagt 0,75 procent en de getrouwheidspremie voor januari komt uit op 1,5 procent (0,25 procent voor stortingen vanaf februari).

AXA blijft niet achter en zet eveneens een tijdelijke actie in de etalage. Wie tussen 1 januari en 29 februari een Spaarplus-rekening opent en daar minstens 10.000 euro op parkeert, krijgt een basisrente van 1,25 procent (gegarandeerd gedurende 12 maanden) en een getrouwheidspremie van 1,5 procent. En voor de volledigheid: bestaande klanten met 10.000 euro op de Spaarplus-rekening moeten zich tevreden stellen met een basisrente van amper 0,5 procent en een getrouwheidspremie van 0,75 procent.

Andere banken zetten begin vorige maand daarentegen de knip in de basisrente of getrouwheidspremie van hun spaarrekeningen. Dat deden onder meer ING, Delta Lloyd en Centea.

Daardoor ziet het lijstje met de hoogste spaarrentes er momenteel zo uit.

Spaar­boek­jes met de hoog­ste ba­sis­ren­te
Spaar­boek­jes ba­sis­ren­te ge­trouw­heids­pre­mie
Banca Monte Paschi Belgio Roc*
2,40%
0,60%
NIBC Direct
2,00% 0,50%
Fortuneo Plus
1,90% 0,45%
BMPBtop**
1,90% 0,45%
Rabobank.be 1,90% 0,40%

* Enkel voor een een spaarinleg van 100.000 euro.
** Minimaal 10.000 euro

En in 2012?

Het nieuwe jaar belooft weinig beterschap. De schuldencrisis bij de overheden is nog niet van de baan en ook bij de banken heerst een onrustwekkende crisissfeer. Italië betaalt nog altijd wurgrentes en het vertrouwen tussen de banken is zo groot, dat ze veel liever geld lenen aan de Europese Centrale Bank (ECB) dan aan elkaar. Dat heeft ook gevolgen voor uw spaarrekening, want onder die omstandigheden zal de ECB niet snel haar rentetarieven verhogen (en die zijn richtinggevend voor de spaarrentes). Ook van de inflatie hoeft u geen heil te verwachten. Het Federaal Planbureau voorspelt dat de inflatie in ons land in 2012 zal uitkomen op 2,3 procent. In reële termen zullen spaarders dus nog altijd weinig of niets overhouden aan hun spaarrekening omdat de opbrengst helemaal verloren gaat door de stijgende levensduurte.

Termijnrekeningen en kasbons doen het niet noodzakelijk beter. De forse daling van de rente op Belgische overheidsobligaties deed marktleider Dexia het mes zetten in de rente op alle kasbons met een looptijd van minstens 2 jaar. Tegelijk betalen spaarders sinds 1 januari geen 15 maar wel 21 procent roerende voorheffing op de renteopbrengst. En zo daalt bij Dexia de nettorente voor een kasbon op 5jaar tot 2,05 procent. Ook daarmee verslaat u de inflatie dus niet. De prijsbrekers voor die looptijd (Fortuneo, CKV, Credit Europe en NIBC Direct) bieden een nettorente van 2,69 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud