Netto Het antwoord op al uw geldvragen

9 redenen waarom het leven volgend jaar alweer duurder wordt

Een nieuw jaar is niet alleen synoniem van recepties, maar ook van een rondje prijsverhogingen. In 2013 mag u opnieuw dieper in uw portemonnee tasten. Niet alleen voor bier trouwens.
©Photo News

1. Schadeverzekeringen

Uw auto-, brand- en familiale verzekering worden duurder.  Zo trekt verzekeraar AG Insurance vanaf 1 januari zijn premies met 3 procent op voor de wettelijk verplichte autoverzekering en de omniumverzekering. Als reden voert de maatschappij de gestegen herstellingskosten aan. De brandverzekering - ook wel woningverzekering genoemd - zal bij AG gemiddeld 5 procent duurder worden. Voor die premieverhoging zijn er verschillende oorzaken: de kosten in de bouwsector en de impact van de klimaatverandering, wat tot uiting komt in strengere winters en meer en heviger warmteonweders, overstromingen en stormen. Nog bij AG stijgt de premie van de familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid Gezin) van 60 naar 62 euro.

Ook bij marktleider Axa komen er premieverhogingen, maar wel pas vanaf 1 april. De tariefverhoging voor de autoverzekering zou de inflatie volgen. De tarieven voor de brand- en familiale verzekeringen zouden 2,5 procent duurder worden. Daarbovenop komt er een indexaanpassing.

2. Sigaretten en roltabak

De regering heeft beslist om de accijnzen op een pakje sigaretten en een pakje roltabak van 50 gram met 20 cent op te trekken.

3. Dienstencheques

De prijs van de dienstencheques gaat op 1 januari met 1 euro de hoogte in, tot 8,5 euro per stuk. Alle cheques gekocht tot 31 december 2012 (voor 7,5 euro) blijven geldig tot 30 april 2013. Aan het fiscale voordeel wordt niet geraakt: de aankoop van dienstencheques geeft recht op een belastingvermindering van 30 procent. Rekening houdend met dat fiscale voordeel kost een cheque voortaan 5,95 euro. Het maximale aantal dienstencheques dat u kunt kopen, wordt beperkt tot 400 per gebruiker. Boven dat plafond kunt u nog maximaal 100 cheques kopen. Die bijkomende cheques zijn 1 euro duurder.

4. Wijn, mousserende dranken en aperitiefdranken

Tijdens de begrotingsonderhandelingen besliste de regering ook om de accijnzen op wijn, mousserende dranken en aperitiefdranken met 12 procent te verhogen. Een doorsnee fles wijn wordt daardoor 4 eurocent duurder.

5. Bier

De brouwers trekken de prijzen van hun bier op. Vanaf 1 februari 2013 verhoogt InBev Belgium zijn bierprijzen met gemiddeld 2 cent per glas. Voor de horeca komt dat neer op gemiddeld 7 cent per liter. In de warenhuizen zal de gemiddelde prijsaanpassing 8 cent per liter bedragen.  Ook brouwerij Alken-Maes plant op 1 februari een prijsverhoging. Een pintje zal gemiddeld 1,7 cent duurder worden.

6. Postzegels

Een postzegel voor een standaardbrief naar een Belgische bestemming wordt 2 eurocent duurder, tot 0,67 euro bij de aankoop van 10 zegels of meer. Bij de aankoop van minimaal 5 zegels betaalt u voor een standaardbrief naar een Europese bestemming 1,03 euro (+ 4 eurocent) en buiten Europa 1,24 euro port (+ 5 eurocent).  Per stuk kost een postzegel voor België 0,77 euro, naar Europa 1,13 euro en naar de rest van de wereld 1,34 euro.

7. Trein

De abonnementen, standaardbiljetten en seniorenbiljetten van de NMBS worden vanaf 1 februari 2013 duurder. De gemiddelde prijsstijging bedraagt 1,8 procent. Abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder, een standaardbiljet 3,08 procent. Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal 3 euro per rit kosten in tweede klasse. De Go Pass 1 wordt dan weer goedkoper en zal 6 euro kosten. De prijzen van de Rail Pass (76 euro), de Go Pass 10 (50 euro) en de Key Card (20 euro) blijven ongewijzigd.

8. Verkeersboetes

De boetes voor het rijden onder invloed of zonder gordel worden opgetrokken. Bij een alcoholintoxicatie tussen 0,5 en 0,8 promille stijgt de boete bij een onmiddellijke inning van 150 naar 170 euro. Voor professionele bestuurders, zoals vrachtwagen-, taxi- en buschauffeurs, wordt dat bij een onmiddellijke inning 100 euro voor een alcoholintoxicatie tussen 0,2 en 0,5 promille. De boete voor het niet dragen van de gordel wordt opgetrokken van 50 naar 100 euro. Wie het kinderzitje niet gebruikt, mag voortaan 150 euro boete betalen in plaats van 50 euro.

9. Telefoon en internet

Vanaf 3 februari trekt Telenet zijn tarieven voor  breedbandinternet, vaste telefonie en bundels op met 2,9 procent. Zo zal een Basic Internet 25,50 euro per maand kosten (in plaats van 24,95 euro) en een Basic Shake 46,25 euro (tegenover 44,95 euro). De huur van een HD Digicorder wordt 20 cent duurder en zal 8,20 euro per maand kosten. De tarieven voor het kabeltelevisieaanbod, zenderpakket en mobiele telefonie blijven ongewijzigd.

Belgacom past op 1 februari een aantal tarieven aan. Daardoor zal een maandabonnement (Classic line) 19,99 euro per maand kosten (in plaats van 19,65 euro). Voor de Belgacom Packs verandert niets, met uitzondering van het Pack Internet Overal+Mobiel. De prijzen van afzonderlijke internetformules stijgen wel. Zo komt Internet Comfort op 35,95 euro per maand (tegenover 34,05 euro) en Internet Maxi op 46,20 euro per maand (tegenover 44,94 euro). Alle Proximustarieven blijven ongewijzigd.

De grote onbekende: Gas en elektriciteit

De voorbije weken waren de gas- en elektriciteitsprijzen voortdurend in het nieuws. Doordat de bevriezing van de tarieven op 31 december afloopt, zullen de marktprijzen weer spelen. De vraag is alleen: wat zijn de energiespelers in België van plan? Iedereen ging ervan uit dat de leveranciers begin januari de stijging van de bevoorradingskosten tijdens de prijsblokkering zouden recupereren. Maar op 11 december maakte Electrabel bekend dat het zijn tarieven voor gas en elektriciteit vanaf 2013 drastisch verlaagt.  Volgen de concurrenten dat voorbeeld?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud