Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verandert er in 2013 voor uw mobiliteit?

Ook het rijbewijs neemt in 2013 de vorm aan van een bankkaart. En wordt daardoor een beetje duurder natuurlijk.
©BELGA

Steun voor rijbewijs in Waals Gewest

Het Waals Gewest offreert vanaf 1 januari 2013 zogenaamde ‘chèques conduite’ aan werklozen die hun rijbewijs willen behalen. Die cheques hebben een waarde van 1.000 euro.
Wel zijn er voorwaarden aan verbonden: kandidaten mogen ten hoogste een diploma hoger secundair onderwijs hebben en moeten gedurende minstens twaalf maanden een werkloosheidsuitkering krijgen. Ze moeten ook al een theoretisch rijbewijs op zak hebben en kunnen aantonen dat een rijbewijs essentieel is om aan een baan te geraken. Bovendien moet het behalen van het rijbewijs passen in een actieplan van de consulenten van Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB. Met de cheques kunnen de begunstigden een praktische vorming van 20 uur krijgen in een erkende rijschool. De werkzoekende moet uiterlijk vier maanden na zijn laatste les het praktisch rijexamen afleggen. 

Rijbewijs in bankkaartmodel

Door een Europese richtlijn moet het rijbewijs vanaf 19 januari 2013 de vorm hebben van een bankkaart. Het nieuwe rijbewijs zal 20 euro kosten, wat 4 euro meer is dan de huidige papieren versie. De kaart blijft tien jaar geldig. Het omwisselen van de bestaande papieren rijbewijzen zal geleidelijk gebeuren. Wanneer de gemeente u oproept voor het vernieuwen van uw identiteitskaart, zult u ook uw rijbewijs kunnen omwisselen. 

Strengere regels voor het motorrijbewijs

Door de omzetting van een Europese richtlijn wordt de motoropleiding vanaf 19 januari 2013 strenger. Tot nog toe volstond zes uur motorles om een voorlopig rijbewijs te krijgen. Na acht uur motorles mocht iedereen een motorexamen afleggen. Vanaf januari zullen kandidaten minstens negen tot twaalf uur opleiding nodig hebben. Er komen ook strengere regels voor wie een scooter van 125 cc of een bromfiets wil besturen. Zo zal iedereen verplicht vier uur les bij een rijschool moeten volgen. De bestuurders van zware motoren zullen 24 jaar oud moeten zijn. Of 22 jaar, op voorwaarde dat ze al twee jaar een rijbewijs B hebben.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud