Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat wordt duurder in 2014?

Het leven wordt elk jaar duurder. En dus gaat ook in 2014 een rist prijzen en taksen de hoogte in.
©REUTERS

Netto overloopt de zaken die u in 2014 extra geld kunnen kosten. Van een sigaretje over een bezoek aan de huisarts tot en met een advocaat.

Hogere registratierechten in Wallonië

Wallonië verhoogt de registratierechten voor bescheiden woningen. Tot nu toe moest maar 6 procent registratierechten worden betaald voor woningen met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van minder dan 745 euro. In fel bevraagde zones zal het lage tarief er alleen voor een beperkte schijf tot 160.000 euro zijn. Daarboven moet 12,5 procent registratierechten worden betaald. In andere woonzones wordt de voordelige schijf ingeperkt tot 151.000 euro.

Advertentie

Telenet verhoogt tarieven voor aantal vaste diensten

Het telecombedrijf Telenet verhoogt op 26 januari een aantal tarieven voor vaste diensten met 2 procent, ‘wegens de stijging van de kosten voor levering en ontwikkeling van die diensten’. 

Meer accijnzen op tabak

Vanaf 1 januari bedragen de accijnzen voor sigaretten 6,8914 euro per 1.000 stuks, terwijl de bijzondere accijns wordt verhoogd tot 16,7 euro per 1.000 stuks. Voor rooktabak van fijne snede - voor het rollen van sigaretten - en andere soorten roltabak bedraagt de bijzondere accijns 14,5 euro per kilogram. 

Btw voor advocaten

Vanaf 1 januari moet verplicht 21 procent btw worden betaald op de diensten van een advocaat. Alleen een aantal specifieke taken blijft van btw vrijgesteld: als de advocaat optreedt als schuldbemiddelaar, voorlopig bewindvoerder, voogd of familiaal bemiddelaar. De premies van vooral de rechtsbijstandsverzekeringen zullen daardoor stijgen. Meer op www.netto.be/btwadvocaten 

Dienstencheques 50 cent duurder

Op 1 januari worden dienstencheques 0,5 euro duurder. Voor de eerste 400 dienstencheques per persoon betaalt u 9 euro. Voor de volgende 100 dienstencheques stijgt de prijs naar 10 euro. 

Parkeerkaart in Brussel betalend

Elk Brussels gezin betaalt vanaf 1 januari 2014 jaarlijks 5 euro voor een eerste parkeerkaart. Daarmee kan binnen een straal van anderhalve vierkante kilometer rond de wettelijke woonplaats geparkeerd worden. Een gezin met 2 auto’s kan een tweede kaart kopen voor 50 euro. Per bijkomende bewonerskaart betaalt u 200 euro. 

Advertentie

Hogere elektriciteitsfactuur

Op 1 januari stijgen de transmissietarieven. Die rekent Elia aan voor het transport van stroom over het hoogspanningsnet. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar stijgt het jaarlijks te betalen bedrag van 35 naar 39 euro. 

Huisartsbezoek kost meer

De honoraria van huisartsen en specialisten mogen in 2014 met 1,39 procent stijgen. Een ziekenhuisopname zal wellicht goedkoper worden. Zo mogen ziekenhuizen bepaalde forfaits niet langer cumuleren en telt bij een opname voortaan het aantal nachten voor de facturatie.

Postzegel 3 eurocent duurder

Bij de aankoop van 10 zegels of meer zal een postzegel voor een genormaliseerde zending binnen België vanaf 1 januari 0,70 euro kosten. Per stuk blijft het tarief op 0,77 euro. Voor genormaliseerde internationale zendingen gaat de prijs naar 1,07 euro (binnen Europa) en 1,29 euro (naar rest van de wereld), indien u minimaal 5 zegels koopt. 

Strengere GAS-wet

Met de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) kunnen de gemeenten meer feiten beboeten, zoals parkeerovertredingen. De maximale boete stijgt tot 350 euro voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen. De leeftijd waarop minderjarigen een administratieve geldboete kunnen krijgen, wordt verlaagd tot 14 jaar.

Bier duurder

De Leuvense brouwer InBev Belgium trekt vanaf 1 februari de prijzen voor zijn pilsbier met gemiddeld anderhalve cent per glas op. Inclusief de speciaalbieren komt de aanpassing neer op gemiddeld net geen 2 cent per consumptie. Vanaf 15 februari voert ook Alken-Maes een prijsverhoging door: met 1,5 cent per glas voor een pils en iets meer voor speciaalbieren.

Meer betalen voor trein in februari

De standaardbiljetten bij de NMBS worden gemiddeld 2,48 procent duurder, de abonnementen 1,20 procent. De Go Pass 10 (goed voor 10 enkele reizen in 2de klasse voor jongeren onder 26 jaar) wordt 1 euro duurder, tot 51 euro.

Tarieven van tram, bus en metro stijgen in februari

De tarieven bij de Brusselse vervoersmaatschappij miVB stijgen met gemiddeld 2,69 procent. de Jumpkaart voor én reis zal 2,10 euro kosten, die voor vijf ritten 8 euro en de kaart voor tien ritten 14 euro. Voor de mobibkaart stijgt de prijs met 2 euro, naar 12,5 euro voor tien reizen. een maand - abonnement zal 49 euro kosten. Voor scholieren, 65-plussers, jaarabonnementen en mensen met een laag inkomen verandert er niets.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud