×
39 reacties
Recentste eerst
  • Oudste eerst

Walter V.7

11:24 - 27 december 2017

"De minister moet niet de dikte van de huismuren en -ramen bepalen, maar ervoor zorgen dat het buiten die muren, op straat dus, veilig is" (Guy Verhofstadt, De weg naar politieke vernieuwing, blz. 7). Wijze woorden.

chris always

11:24 - 24 december 2017

Niet normaal meer! stommelein is nog erger dan Freya, zelf stem ik nooit meer voor de Blauwen, regeltjes hier regeltjes daar! ok er moet een zekere balans zijn, maar het gaat te ver.

Marnix M.14

11:12 - 24 december 2017

Enkel een nieuwe belasting . Laat ons gerust altijd met dat verplichten laat ons zelf besluiten wat we doen met ons eigendom. art 544 BW hebben we nog eigen rechten over onze eigendom ! Als mijn brander stuk is zal wel een nieuwe plaatsen wand een oude kan ik toch niet meer kopen . Moet ik een nieuwe plaatsen als de oude noch niet stuk is . Wat als ik de gelden niet heb om mijn huis te isoleren ! Dan boeten betalen en mijn eigendom moeten verkopen . Weet je wat het zal zijn zoals met roken opeens zal isoleren ongezond zijn .

François Heremans

17:51 - 20 december 2017

Een eigen woning is de beste garantie voor de oude dag was lang de politieke leuze. Waanzinnige Tommelein wil de isolatienormen nu reeds zo hoog leggen dat je op de langere termijn je oude woning niet meer aan de straatstenen kwijt kan. Heb dan maar je ganse leven gewerkt voor een "eigen huisje !". Verder de halve wereld importeren (asielzoekers, immigranten, vluchtelingen enz..). Die rekeningen worden dan op een sluikse wijze (waarover men niet spreekt !) naar de gewone burger doorgeschoven; o.a. ook onder de vorm van de in het artikel aangehaalde normen. Er is maar één norm die men handhaaft : "Je centen zul je afgeven, willen of niet !"

elisabeth vandyck 2

16:41 - 20 december 2017

zoals ik het hier lees, gaan alle huiseigenaars op plicht vanboete, hun woning passief moeten maken, dit impliceert dat wie dit niet kan zijn huis gedevalueerd gaat zijn en bijgevolg minder waard is , dit is een verdoken devaluatie of de zoveelste aanslag op vermogen

GUIDO B.49

20:05 - 19 december 2017

Ik heb 240 Volt in huis omdat ik dicht bij een cabine woon. Dat drijft mijn jaarlijks elektriciteitsverbruik zonder dat ik er iets kan aan doen met 20% op (U²/R). Is dat eerlijk? De energiewinst ligt voor het grijpen.

Werner L.33

16:52 - 20 december 2017

@GUIDO B.49 -  Guido, U overdrijft. De nominale netspanning is 230 V. Wanneer bij U de netspanning 240 V is, verbruikt U 8,8% meer i.p.v. 20%. In de praktijk zal het zelf nog wat minder zijn, vermits wanneer U uw oven in de keuken gebruik, hij sneller op temperatuur zal zijn en de thermostaat van uw oven uw weerstand in uw oven eerder zal uitschakelen. Het meerverbruik in uw oven is dus 0%. Verder moet je niet alleen kijken hoe ver je van een cabine woont, maar ook wanneer uw buren of uzelf zonnepanelen hebben, zal de netspanning bij U stijgen.

GUIDO B.49

18:30 - 20 december 2017

@Werner L.33 -  Klopt Werner, ik heb een beetje overdreven, maar toch wat kanttekeningen. Thermostatisch geregelde toestellen hebben geen last van een hogere spanning, 't is te zeggen, ze gaan wel frequenter kapot. Zo heb ik overal LED lampen geplaatst en ik heb er al heel veel moeten vervangen, dikwijls nog geen jaar oud! Vroeger was de nominale spanning 220 V. Ik zou veel liever 220 dan 240 Volt hebben.

elisabeth vandyck 2

15:09 - 19 december 2017

wat ik niet goed begrijp dat de burgers verplicht worden in de komende jaren alles zo energiezuinig te maken onder dwang van boetes, maar dat anderzijds de luchthaven van zaventem wil uitbreiden met zoveel duizende vluchten erbij allemaal op kerosine, moeten die dan ook niet electrisch vliegen ? men viseert altijd de burger om te betalen , terwijl zij spreken van capaciteit te verhogen

paul c.427

16:17 - 19 december 2017

@elisabeth v.48 -  de luchtvaart is een enorme CO2vervuiler. Vooral het personenvervoer moet de komende jaren anders, maar dat besef lijkt inderdaad niet te zijn doorgedrongen, noch bij de overheid, noch bij de consument.

GUIDO B.49

19:58 - 19 december 2017

@elisabeth v.48 -  Huizen isoleren en alternatieve energie laten gebruiken is low hanging fruit: het heeft onmiddellijk effect, het zorgt voor terwerkstelling enz. Elektrisch vliegen is voor binnen een jaar of 20. Minder vliegen heeft een onmiddellijke negatieve impact op werkgelegenheid en dus ook op de belastingsinkomsten. Elektrisch rijden komt er snel aan nu.

Betsy E.

11:22 - 20 december 2017

@GUIDO B.49 -  Ondertussen heeft een wetenschappelijke studie uitgewezen dat een KLEINE benzinewagen een kleinere CO2 uitstoot heeft (als men dit bekijkt van zijn productie tot het einde van zijn levensduur) dan de huidige elektrische middenklassers.

Johan H.265

12:39 - 19 december 2017

Milieuvriendelijke energiebronnen gebruiken kan ik begrijpen. Wat ik in dit betoog echter steeds mis: het gaat toch in belangrijke mate om minder energie verbruiken? Waarom is de norm niet het effectieve jaarlijkse verbruik en laat men bij de uitwerking daarvan niet meer vrijheid? Wordt ergens de energiezuinige levenswijze in rekening gebracht? Je kunt er deftig op los stoken met hoge energie efficiëntie, en dat is dus OK?

bert l.77

18:32 - 19 december 2017

@Johan H.265 -  In een energiezuinige woning kan je niet anders dan 'erop los stoken', want het verbruik is zo laag dat het niet meer afkoelt. Het is er dus permanent aangenaam warm met tegelijk heel lage kosten (equivalent van enkele 100'en m3 gas per jaar). Het is heel makkelijk om energiezuinigheid in rekening te brengen: verhoog de energieprijzen aanzienlijk! Maar dan betaalt de 'energiezuinig' levende mens in de oude niet geïsoleerde woning het gelag...

Johan H.265

19:50 - 19 december 2017

@bert l.77 -  Hoeveel men uiteindelijk verbruikt hangt van vele factoren af. Het punt is dat als iemand in een niet "conforme" woning hetzelfde verbruik haalt als die ander in een volgens de regels ingericht huis hij niet moet gestraft of beboet worden.

Walther T.

15:20 - 21 december 2017

@bert l.77 -  Dan moet de armzalig pensioentje maar omhoog richting ambtenaar pensioen , die zijn blijkbaar nooit niet afgetopt en kan men blijkbaar cumuleren , vb. pensioen minister , gemeentelijke politieker enz .

Antoon B.25

11:32 - 19 december 2017

Energie , wel dat is een goudhaantje voor Tommelein en de zijnen. Kassa , kassa , en de mensen geloven al die zever. Eens van alles maximaal geïsoleerd is , wel dan gaan de energieprijzen nogmaals schandalig de lucht in. Zoveel is toch duidelijk. Waarom : wel omdat de winstmarges , zowel voor de regering als voor de industrie ( lees energie multinationals) steeds moet groeien. Het milieu !! Daar zijn die politici helemaal niet bij betrokken. De staatskas , dat is wat telt en uiteraard daaraan verbonden " alle eigen profijt" dat daaruit voortvloeit . Demagogen zijn aan het werk. Straks zeggen die politici dat " te veel isoleren" slecht is voor de gezondheid en wordt de trouwe volger van het beleid gestraft.

Betsy E.

11:26 - 19 december 2017

Tommelein en Co komen zo graag in het nieuws als groene ridders. Daarom vinden ze de ene regel na de andere uit, meestal gebaseerd op ideologie, niet op kennis en realiteitszin. Uiteraard ook gekoppeld aan boetes. Verbieden en boetes aanrekenen is het nieuwe motto. Binnenkort mogen we enkel nog wonen in een klein donker hokje (met grote ramen haal je niet het vereiste peil meer, liefst met velen onder, boven en naast elkaar. Zéér energie zuinig, de veelvuldige buren conflicten zullen de temperatuur zo laten oplopen dat er geen verwarming meer nodig is. In Nederland lopen ondertussen al vele processen van bewoners van energie zuinige luchtdichte woningen met de elektrische gedwongen ventilatie. Men wordt ziek in die woningen, ondanks het regelmatig vervangen van de dure filters. Of zouden de nieuwe regeltjes daar mee te maken hebben: "verkoop".

Michel W.130

17:42 - 19 december 2017

@Betsy E. -  De filterverkopers gaan gouden jaren tegemoet. Even raden wie al aandelen heeft van betrokken firma's. Ver gezocht ? Onderschat "ze" toch maar niet !

elisabeth vandyck 2

11:11 - 19 december 2017

over 5jaar een nieuwe energiezuinige woning gebouwd , met dakisolatie van 18cm, 6maanden later was de norm 22cm , wie kan dit nog volgen? kan toch niet gans de afgewerkte zolder afbreken voor de kapriolen van tommelein, hetzelfde voor de huurwoningen, men klopt constant het geld uit onze zakken met boetes en wetten

Robert D.512 (robert46)

11:03 - 19 december 2017

Wonen al deze Heren met hun nieuwe wetgeving aangaande " Isoleren" ook in zo een huis of is het enkel voor de anderen ? Beseffen ze en het is reeds bewezen dat de inwoners van zulk een woning "serreplantjes geworden zijn met allerlei ziekten " . Veel succes er mee ......

CARLOS V.14

20:27 - 30 december 2017

@Robert D.512 -  Heel juist, tegenwoordig hebben de meeste jonge kinderen last van hun luchtwegen . Momenteel worden de woningen overgeïsoleerd, ken er zelfs die isolatie terug wegenomen hebben om gezonder te wonen...men spreekt dan nog niet over het isolatiemateriaal " PUR " , die door de giftige uitwasemingen in vele landen verboden is.

Marc D.746349

09:51 - 19 december 2017

En terechte eis. Helaas wordt je in dit land naderhand meestal gestraft als je de regels volgde. Zo was er eerst de vraag om fv panelen te installeren omdat de overheid zelf niet in productie wil investeren en nadien kwam de prosumententaks. Ongetwijfeld zal wie goed isoleert nadien een hoger ki aangesmeerd krijgen. Wie niets aangeeft, een oude boerderij opknapt, behoudt een dan wel een belachelijk laag ki.

Walther T.

15:30 - 21 december 2017

@Marc D.746349 -  Inderdaad in 76 liet men de asbest verder toe na de nodige zakken vol geld te steken , nu ben je als eigenaar een misdadiger en moet de asbest zo snel mogelijk weg op de kosten van de eigenaar , zelfs als het dak nog goed is , men mag het dak zelfs niet onderhouden ,ondertussen zijn er nog 10000 km waterleidingen in asbest , daar is volgens onze overheid niets gevaarlijk aan , het wordt gecontroleerd men vind nooit een asbestvezel zegt men , ondertussen blijven de darmkankers maar stijgen . De intercommunales maken nochtans genoeg winst , een beetje minder winst en meen investeren in waterleidingen zou nochtans niet slecht zijn , tenslotte waarom moeten intercommunales winst maken ? Om het terug aan de gemeentes te geven die het op smodderen aan allerlei zonloze projecten .

Dirk Dierckx (dirk27)

09:42 - 19 december 2017

Dat de zeer verstandige Tommelein eens eerst begint met alle schoolgebouwen te controleren, al die oude gebouwen zonder spouwisolatie, zonder dubbelglas, met plafonds vier meter hoog waar het condensatiewater met emmers van de ramen druipt... het enige wat deze bruine zonneklopper kent is ‘boete, normen verstrengen, subsidie verminderen, normen uitvinden die tot niets dienen’. Als het allemaal om het milieu gaat, schaf dan vliegtuigreizen af, schaf alle vergaderingen van parlementen af en vergader van thuis uit, natuurlijk kan je dan niet op onze kosten eten en drinken.

Michel W.130

10:58 - 19 december 2017

@Dirk D.614 -  Inderdaad. Als een industrieel bedrijf in moeilijkheden komt , dan pakt men eerst de posten aan waar het meeste te halen is. Voor ons land zou dat in allereerste instantie de vele vliegreizen zijn, gevolgd door de houtkachels ........

paul c.427

13:18 - 19 december 2017

@Michel W.130 -  Je vergeet het hebben van kinderen. Momenteel wordt dat nog als een onwrikbaar mensenrecht gezien, maar daar moeten we dringend vanaf. Kijk maar eens naar de impact van 1 kind minder in de familie (enkel de 1e generatie): https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/12/want-to-fight-climate-change-have-fewer-children

Michel W.130

17:48 - 19 december 2017

@paul c.427 -  Ik volg u . Er gaan al langer stemmen op om de veestapel te verminderen omdat die veel vervelende gassen produceren. De overbevolking van mensen heeft inderdaad een desastreus effect op onze leefomgeving. Ik moest kort geleden toch wel eens goed lachen ( allee grinniken) toen een Britse prins verkondigde dat de overbevolking een groot probleem is, terwijl hij zelf al aan zijn derde kind bezig is. By the way, onze eigen King heeft er al vier op de wereld gezet .... Zo erg liggen ze er blijkbaar toch niet van wakker.

Betsy E.

11:59 - 20 december 2017

@Michel W.130 -  In de religies wordt "gaat en vermenigvuldig u" geïnterpreteerd als "kweek zoveel mogelijk kinderen". Mijn grootmoeder heeft ooit nog van de pastoor te horen gekregen dat ze nog kinderen moest bijmaken, drie was te weinig ! Ze heeft dan gezegd: "Wel meneer pastoor, dan moogt gij ze grootbrengen" :-) Het is bij drie gebleven. In arme landen maken ze te veel kinderen om er eentje over te houden die voor de oude dag van de ouders kan zorgen. Het dringt daar nog niet door dat je meer zekerheid hebt als je twee goed opgeleide kinderen met werk hebt dan met zes werkloze kinderen die zelf in totale armoede overleven zonder opleiding. China heeft zijn 1 kind politiek opgegeven. Maar ook bij ons stijgen allerhande financiële voordelen als je aantal kinderen stijgt . Met één kind doe je hier niet veel profijt, met vijf daarentegen ....... Het land zou te klein zijn als er iemand een voorstel zou doen om hier iets aan te doen. Een maximum aantal honden per gezin opleggen zou niet eens kunnen.

Kris B.267

09:26 - 19 december 2017

En binnenkort kan je dankzij al deze regeltjes geen kwalitatief goede ietwat oudere woning meer verkopen. Een minimum aan isolatie is nodig, maar met een gemiddelde isolatie is het bijkomende rendement van superisolatie relatief laag, en weegt het al lang niet meer op tegen de enorme meerkosten. Bovendien zijn die 'ideale huizen' - volgens onze politici kleine potdichte vierkante dozen met een minimum aan ramen - ongezond door gebrek aan natuurlijke ventilatie, tenzij je een peperduur ventilatiesysteem niet alleen inbouwt, maar ook perfect onderhoud. Hun regels veranderen ook voortdurend, enige rechtszekerheid is in dit land van super-regelneverij ver zoek. En de mensen criminaliseren en schuldgevoelens aanpraten, daar zijn ze ook specialist in.

Marc V.3276 (mv599217)

09:13 - 19 december 2017

Huizen met vorige normen worden op deze manier ontwaard kwa waarde! Slim gespeeld van de regering. Zij zijn toch zo goed bezig!

Michel W.130

11:05 - 19 december 2017

@Marc V.3276 -  Daar zijn oplossingen voor. Kijk maar wat ze met de bouwgrond zullen doen. Als uw bouwgrond minder waard wordt door overheidsinterventie, dan gaat het verlies gecompenseerd worden. Ik stel dus voor dat men de mensen die hun huis veel minder waard zien worden door overtollige maatregelen nu ook daarvoor vergoed worden. Stel u voor. U heeft een laag loon, maar u heeft de tering naar de nering gezet , en uw schamele spaarcentjes in uw woning gestoken. Nu bent u op pensioen, heel laag, en u moet naar een verzorgingsinstelling. U moet uw stulpje voor een habbekrats verkopen. En dit geld + uw pensioen zal niet volstaan om de rekeningen te betalen. Dus zelfs de mensen die "vooruitziend" geweest zijn en van niemand geprofiteerd hebben worden nu te kakken gezet. Tommelijnke zal daar natuurlijk geen last van hebben. Schandelijk is het allemaal.

Tom V.472

09:11 - 19 december 2017

Zoals gebruikelijk, de Vlaamse regelneverij leidt enkel tot boetes. Dat hermetisch dichtgebouwde huizen zelfs met ventilatie mensen langzaam aan vergiftigen, dat wordt vrolijk onder de mat geschoven. Pur is het nieuwe asbest in wording.

Henri C.96

21:04 - 28 december 2017

@Tom V.472 -  Klopt. Ik raad iedereen aan eens naar PUR-spuitbussen te kijken . In de (zeer) kleine lettertjes bij de 'veiligheidsvoorschriften' staat dat het produkt kankerverwekkend is. PUR 'dampt', ook nadat het is uitgehard. Welkom de kankers binnen een jaar of 30 !

Paul B.156

09:06 - 19 december 2017

Een huis wordt onbetaalbaar, het komt steeds op hetzelfde neer, kosten doen of boetes.

Roger M.219

08:55 - 19 december 2017

Dit alles dient om zoveel mogelijk boetes op te leggen. Dat we zuinig moeten omgaan met energie daar ben ik het mee eens maar die mensen die die nieuwe regeltjes opstellen houden geen rekening met de bestaande huizen en appartementen en de financiële capaciteit van eigenaars/bewoners van al die bestaande panden.

paul c.427

08:40 - 19 december 2017

Met schrik in het hart wacht ik af wat men verder van plan is met bestaande woningen. We wonen in een grote maar oude hoeve, waaraan we een 2000€/jaar stookkosten hebben. Mijn vrees is het dat we eerder vroeg dan laat zullen worden beboet omdat onze woning geen voorbeeld van energieefficiëntie is.

Vincent V.661

09:30 - 19 december 2017

@paul c.427 -  De CO2 taks is in aanmaak dus... ja wees maar zeker

Betsy E.

11:41 - 19 december 2017

@Vincent V.661 -  Er zal n iet alleen een CO2 taks komen, we zullen met zen allen ook moeten opdraaien voor de torenhoge boetes die zijn afgesproken als de CO2 uitstoot van België niet voldoende is gedaald. Eens de kerncentrales dicht gaan en de vervangende gascentrales op volle kracht moeten draaien zal onze CO2 uitstoot stijgen i.p.v. dalen. In Duitsland hebben ze dit al aan den lijve ondervonden. Na vele miljarden te hebben geïnvesteerd in windmolenparken en zonnepanelen is, na de sluiting van hun kerncentrales, hun CO2 uitstoot niet gedaald. Ze hebben nu wel peperdure stroom en hun kolen- , gas- en bruinkoolcentrales moeten continu vollen bak produceren want dan is er geen wind genoeg, dan is er geen zon, of soms is er geen van beiden. Promoot dan nog de elektrische wagen en warmtepompen en de vraag naar stroom gaat nog eens de hoogte in. We zullen wel kernstroom kopen van Frankrijk, of nu de kabel er toch net ligt kunnen we ook Engelse kernstroom kopen. Zo voldoen we ook aan de groene koehandel.

Wat verandert er voor uw beleggingen in 2018?

Uw huis moet nóg beter geïsoleerd

Dit verandert er in 2018

  • 19 december 2017 06:20
 © Pieter Van Eenoge

 © Pieter Van Eenoge

Jaar na jaar worden de energie-eisen voor woningen aangescherpt. Dat is niet anders in 2018. Voortaan krijgt een huis of appartement ook een ‘S-peil’.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Via almaar strengere normen wil de Vlaamse overheid dat elke nieuwbouw vanaf 2021 bijna-energieneutraal (BEN) is. Een BEN-woning verbruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De benodigde energie wordt uit groene energiebronnen gehaald.

Cruciaal om de energievraag terug te dringen is een goede isolatie en een luchtdichte bouwschil - met andere woorden muren, ramen, dak… Vanaf 1 januari 2018 zal die beoordeeld worden met een allesomvattende indicator: het S-peil, wat staat voor schil-peil. Het is een maat voor hoeveel energie een woning nodig heeft om de temperatuur op peil te houden.

Voor nieuwe bouwaanvragen vanaf januari 2018 zal een S31 gehaald moeten worden, tegen 2021 wordt dat verstrengd tot S28. Deze indicator zal berekend worden per wooneenheid, dus per appartement en niet voor het hele appartementsgebouw. Als niet voldaan is aan de S-peileis, kan een boete opgelegd worden.

Geldgids

Uw geld in 2018

Alle nieuwigheden die in 2018 een impact zullen hebben op uw portefeuille.

De Geldgids is op 16/12 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Het S-peil komt in de plaats van het vroegere K-peil en de netto-energiebehoefte (NEB). Die twee waarden hadden hun beperkingen. Het K-peil geeft alleen de isolatiekwaliteit van een bouwschil weer, maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Dat laatste gebeurde wel door de netto-energiebehoefte, maar die parameter zegt dan weer niets over de isolatiewaarde van de bouwschil.

De belangrijkste parameters voor het behalen van een laag S-peil zijn de luchtdichtheid, de verhouding glas-vloeroppervlakte, een efficiënte vorm van het gebouw en een goede isolatie. Wie compacter bouwt - wat niet noodzakelijk kleiner betekent, maar een bouwschil met minder oppervlakte - verkrijgt een lagere en betere S-waarde.

Nieuwbouw naar E40

Voor nieuwbouw wordt ook een andere norm strenger: het E-peil. Die parameter meet de energie-efficiëntie van een woning: hoe lager het E-peil, hoe hoger de energieefficiëntie. Vanaf Nieuwjaar wordt het maximale E-peil verlaagd van E50 naar E40. In 2020 wordt E35 de norm.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein werkt aan een algehele herziening van de energieprestatieregelgeving.

Wel zal er een nieuwe rekenmethode gebruikt worden voor de EPB-berekening. EPB staat voor ‘energieprestatie en binnenklimaat’ en omvat de energievoorwaarden die moeten gehaald worden voor nieuwbouw en grondige energetische renovaties. Warmtepompen en zonneboilers zullen meer meetellen voor een gunstiger, lager E-peil. Vandaag wegen bijvoorbeeld zonnepanelen nog veel zwaarder door dan warmtepompen en zonneboilers.

De gecorrigeerde rekenmethode vormt een tussenstap. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) werkt aan een algehele herziening van de EPB-regelgeving.

Ingrijpende energetische renovaties

Niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor grondige energetische renovaties worden de eisen strenger. Het minimumaandeel hernieuwbare energie wordt vanaf volgend jaar opgetrokken van 10 kWh per vierkante meter naar 15 kWh. Daarmee komt die vereiste op hetzelfde niveau als voor nieuwbouw. Bij ingrijpende energetische renovaties wordt de technische installatie om een binnenklimaat te realiseren (verwarming, koeling, luchtcirculatie) volledig vervangen en wordt minstens 75 procent van de buitenmuren geïsoleerd. Hernieuwbare energie kan onder meer gehaald worden uit een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp.

Als er geen hernieuwbare energiebron is gebruikt of als die niet voldoet aan de voorwaarden, wordt het maximale E-peil 10 procent strenger. Voor alle ingrijpende energetische renovaties ligt die norm op maximaal E90. Als er geen hernieuwbare systemen zijn toegepast én het project ook niet voldoet aan de strengere E-peil-eis, volgt er een administratieve geldboete.

Lagere premie voor na-isolatie van spouwmuren

Wie zijn woning of appartement energiezuiniger maakt, kan al jaren rekenen op een premie, betaald door de distributienetbeheerders (Eandis of Infrax). De premie voor het na-isoleren van een spouwmuur daalt van 6 euro per vierkante meter naar 5 euro en dat voor alle eindfacturen vanaf 2018. De andere energiepremies blijven in 2018 ongewijzigd. Pas vanaf 2019 dalen de premies voor dakisolatie en een zonneboiler.

Bron: Netto

Advertentie

Advertentie