netto

Nú een woning kopen?

De rentetarieven die de banken aanrekenen, zullen de komende maanden de hoogte ingaan. Dat is de algemene verwachting. Moeten potentiële kopers de lichte daling van de vastgoedprijzen aangrijpen om te kopen?

 

(netto) - In de eerste jaarhelft daalden de prijzen voor het eerst in 26 jaar. Ondertussen stellen we vast dat de activiteit opnieuw aantrekt. Enkele kandidaat-kopers profiteren van de prijsdalingen om een woning te kopen. Maar slaan die mensen echt de slag van hun leven? Is dit hét moment om vastgoed te kopen? Of moeten gezinnen die op zoek zijn naar een huis, niet al te gehaast te werk gaan? We legden de vraag voor aan enkele professionals.

"Ja" zegt Eric Verlinden, gedelegeerd bestuurder van het makelaarsnetwerk Trevi, dat vooral in het zuiden van het land actief is.

“Ik verwacht dat de prijzen nog tot eind 2010 stabiel zullen blijven. Vanaf 2011 denk ik dat de markt opnieuw zal aantrekken. Sinds april zien we weer meer kopers opdagen, ook omdat de rente nu laag is, zowel op leningen als op het spaarboekje, dat maar 1,5 procent rente opbrengt. Wie vastgoed koopt als investering, heeft daarentegen zicht op een nettorendement van 4 tot 4,5 procent. Vastgoed is bovendien tastbaar waardoor het bepaalde beleggers een groter gevoel van zekerheid geeft. Ik raad wel aan om grote buildings te vermijden. Wie wil investeren in appartementen, opteert best voor gebouwen met maximaal 8 tot 10 verdiepingen.”

"Ja" zegt Ian Cook, bestuurder van ERA België.

“Het is niet realistisch om te verwachten dat de prijzen wezenlijk nog veel meer zullen dalen. Bovendien is het haast zeker dat de hypothecaire rente zal aantrekken. Binnen een jaar tot 2 jaar zal die boven de 6 procent liggen waardoor het voor velen zeer moeilijk zal worden om te lenen. Zeker in het segment net boven het gemiddelde - de woningen van 250.000 tot 300.000 euro - zien we aantrekkende prijzen. Voor de hogere prijscategorieën is het moeilijk om te voorspellen welke kant de markt zal uitgaan.”

"Neen" zegt Alex Geens, directeurbestuurder bij Immotheker.

“Kandidaat-kopers moeten niet gehaast zijn. Wie al enige tijd op zoek is naar een woning, is nu beter af dan een half jaar geleden. Maar het dieptepunt van e markt valt niet te voorspellen. Ondanks een verwachte stijging van de nominale rente omdat de inflatie zal heropleven, ziet het rnaar uit dat de reële rente op hypothecaire kredieten zal afnemen. De banken nemen nu een uitzonderlijk hoge winstmarge. Dat zal op een bepaald moment opnieuw normaliseren.”

 

 

 

 

 

Zaterdag 5/9 in Netto, gratis bij De Tijd

Vastgoedspecial: Hoe zwaar knaagt de crisis aan uw vastgoed?

  • 60 pagina's analyse en tabellen
  • Alle prijzen per gemeente

 

 

 

 

 

Wat kost vastgoed in uw gemeente?

Voor een vergelijking van de meest actuele vastgoedprijzen kan u terecht op de Vastgoeddatabank van De Tijd.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect