Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Samenwonende huurder kan makkelijker vertrekken

Na Brussel voert ook Vlaanderen juridisch het concept medehuur in. Er komt een duidelijke procedure voor als een van de huurders zijn deel van het contract wil opzeggen.
©iStock

Als een van de huurders wil vertrekken leidt dat nu vaak tot discussie. Niet alleen bij een relatiebreuk is het de vraag wie kan blijven en wie moet vertrekken. Omdat de groep samenhuizers - denk aan vier vrienden die samen een huis huren om de kosten te delen - groeit, rijst steeds vaker de vraag of het mogelijk is dat een van de huurders zijn deel van het contract opzegt. Sommige rechters vinden van wel, anderen oordelen dat enkel alle huurders samen het volledige contract kunnen opzeggen.

Opzeggen zonder vergoeding

Om die onduidelijkheid de wereld uit te helpen, voert Vlaanderen in het nieuwe huurdecreet het concept ‘medehuur’ in. Voor contracten afgesloten vanaf 1 september 2018 zal elke medehuurder zijn deel van het contract op elk moment kunnen opzeggen zonder opzegvergoeding. Hij moet enkel een opzegtermijn van drie maanden respecteren.

Advertentie

De verhuurder kan een vertrekkende medehuurder nog maximaal zes maanden aanspreken.

De resterende huurders zullen vanaf dan de huurprijs met één huurder minder moeten betalen. Doen ze dat niet correct, dan kan de verhuurder de vertrekkende huurder nog maximaal zes maanden aanspreken. De vertrekker kan daaraan ontsnappen door een nieuwe huurder voor te stellen.

Automatisch medehuurder

Ook wettelijk of gehuwd samenwonende koppels waarvan een van beide partners het huurcontract ondertekend had, worden vanaf volgend jaar beter beschermd. Ze worden automatisch medehuurder. Gaat het koppel uit elkaar, dan zullen ze moeten beslissen wie van beiden in het huurhuis blijft. Dat kan evengoed de ingetrokken partner zijn die het huurcontract niet afsloot.

Als ze er onderling niet uit raken, dan zal de rechter de knoop doorhakken. Die zal voortaan niet alleen de belangen van de huurders afwegen, maar ook de argumenten van de verhuurder in overweging nemen. 

Lees het volledige artikel dit weekend in het Netto-katern van De Tijd (p50).

Vastgoedgids

50 vragen over (ver)huren

+ Update woningprijzen in alle 589 Belgische gemeenten

De 'Vastgoedgids' is op 2 september verschenen. Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.