Nog nooit zoveel woningen verkocht

©rozing/Hollandse Hoogte

De notarissen kregen in het eerste kwartaal een recordaantal vastgoedtransacties te verwerken.

De Notarisbarometer noteerde in het eerste kwartaal van 2016 het grootste aantal vastgoeddossiers sinds de lancering van de barometer in 2007. ‘Dit hebben we nooit eerder gezien. Er zijn 10 procent meer dossiers dan in het vierde kwartaal van 2014. Toen haastten de Vlamingen zich om te anticiperen op de invoering van de minder gulle woonbonus vanaf 2015’, stelt notaris Bart Van Opstal vast.

+10 %
Er zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 10 procent meer vastgoedtransacties geregistreerd dan in het vierde kwartaal van 2014, het vorige recordkwartaal.

Het panel van 17 vastgoedexperts van De Tijd in de Vastgoedgids van zaterdag laat geen twijfel bestaan over de oorzaak van de stormloop. De vraag naar woningvastgoed wordt in de eerste plaats extra gestimuleerd door de ongewoon lage hypothecaire rente. De vaste rente op een lening over 20 jaar daalde de voorbije vier jaar van 5 procent naar 2,8 procent. De variabele rente zakte zelfs naar 2,6 procent. In het voorbije kwartaal werden alle laagterecords voor de rente getest. In enkele gevallen leidde dat zelfs tot een negatieve rente, meldde De Tijd eerder.

Benieuwd naar de vastgoedprijzen in uw wijk?

U vindt ze op tijd.be/prijzenperwijk.

Het feit dat de opbrengst van andere beleggingsvormen (spaarboekjes, obligaties) zo laag ligt, lokt ook heel wat extra vastgoedinvesteerders die willen kopen om te verhuren. De experts wijzen er ook op dat de groei van het aantal huishoudens al jaren hoger ligt dan het aantal bouwvergunningen voor vastgoed. Bovendien kan de fiscaliteit op vastgoed tot nu toe nog als redelijk worden bestempeld.

Die rush op vastgoed leidt niet tot recordprijzen. Voor een appartement werd het voorbije kwartaal gemiddeld 206.399 euro betaald. Dat is 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Voor het record moet men terug tot het derde kwartaal van 2015. Voor huizen (inclusief villa’s) was er zelfs een daling met 1,0 procent tot 230.103 euro.

De komende jaren is er op de vastgoedmarkt weinig opwaarts potentieel, maar ook weinig risico op een forse correctie.

Is het niet logisch dat de woningprijzen stijgen bij een stijgende vraag? Volgens de experts zijn er remmende factoren. Veel kandidaat-kopers gaan al tot het maximum dat ze kunnen lenen. Een koopkrachtstijging zit er in het huidig economisch klimaat niet meteen in. En vrijwel alle experts vrezen dat er een zwaardere fiscaliteit voor vastgoed aankomt. Belangrijk is de evolutie van de rente. Die kan moeilijk nog lager. Een sterke stijging zou een zeer negatieve impact hebben. Maar niemand verwacht de eerste jaren een forse opstoot.

Daardoor is er weinig opwaarts potentieel, maar ook weinig risico op een forse correctie. De experts gaan voor heel 2016 uit van een gemiddelde prijsstijging van 1,0 procent voor huizen en van 0,8 procent voor appartementen. Over een periode van vijf jaar verwachten ze een stijging van respectievelijk gemiddeld 1,2 procent en 1,5 procent. Dat moet voldoende zijn om vastgoed waardevast te houden.

Vastgoedgids 2016

Nu zaterdag 16/04, gratis bij De Tijd

Hoeveel is uw woning waard?

  • Alle prijzen van woonhuizen, appartementen en bouwgronden in alle 289 Belgische gemeenten
  • De buurten die opgang maken in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Oostende

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect