Ga naar De Tijd ×
×
Recentste eerst
  • Oudste eerst

Redactie De Tijd 3

15:21 - 21 april 2017

Geachte, er moet hier een vergissing in het spel zijn. We schrijven/beweren bij ons weten nergens dat de wijk Hoogboom een onderdeel zou zijn van Ekeren.

André Van Gestel 2

10:27 - 20 april 2017

Geachte redacteur, Het plan dat men toevoegde aan het artikel "Hoe duur is het vastgoed in uw gemeente?" ... dat klopt niet! De wijk HOOGBOOM (2950 Kapellen) maakt hier deel uit van Ekeren (Stad - Antwerpen)!

Hoe duur is het vastgoed in uw gemeente?

  • 21 april 2017 14:01

Het panel verwacht dat de prijzen van instapklare appartementen en huizen gemiddeld zo’n 1 procentpunt hoger zullen liggen dan van zwaar te renoveren woningen. © Emy Elleboog

De Belgen bleven in het eerste kwartaal van 2017 fors vastgoed kopen. Een panel van 18 vastgoedexperts van De Tijd/Netto blijft gematigd optimistisch over de evolutie van de woningmarkt in 2017 en de komende vijf jaar. Een greep uit hun verwachtingen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

1. Lichte  prijsstijging in 2017

Huizen en villa’s in België zullen dit jaar 1,5 procent duurder worden, appartementen 2 procent en bouwgronden eveneens 2 procent: dat is de verwachting van het vastgoedpanel van De Tijd/Netto, dat twee keer per jaar een voorspelling doet van de vastgoedprijzen. Al bij al bescheiden prijsstijgingen. Cijfers ook die in het verlengde liggen van de prijsevolutie in 2016. De experts zien trouwens een vrij gelijklopende evolutie in de drie gewesten.

De onlangs bekendgemaakte cijfers van de notarissen voor het eerste kwartaal van 2017 wijzen er alvast op dat er niet meteen een nieuwe prijsexplosie in de maak is. Zo daalde de gemiddelde prijs van een woonhuis met 2,5 procent, terwijl die van appartementen stabiliseerde (-0,1 procent). Woningprijzen kunnen van kwartaal tot kwartaal sterk schommelen. En zowel huizen als appartementen lieten in het vierde kwartaal van vorig jaar recordprijzen optekenen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2016 stabiliseerden de prijzen van huizen (+0,9 procent), terwijl appartementen 3,9 procent duurder werden.

2. Hogere prijsstijgingen voor instapklaar

Het panel verwacht dat de prijzen van instapklare appartementen en huizen gemiddeld zo’n 1 procent hoger zullen liggen dan die van zwaar te renoveren woningen. ‘Heel wat vastgoedbeleggers kiezen net daarom voor instapklare woningen of nieuwbouwprojecten. En ontwikkelaars zijn om diezelfde reden bereid zeer hoge prijzen te betalen voor gronden’, weet Filip Dewaele (Dewaele Vastgoedgroep).

Wordt de kaart hieronder niet correct getoond? Bekijk ze dan via deze link in uw browser.

3. Waardevastheid wordt zwaar getest

De inflatie in België is gestegen van 0,2 procent in 2015 naar 2 procent in 2016.

Voor 2017 wordt een inflatiecijfer van 2,2 procent verwacht, het hoogste peil sinds 2012. Het wordt met andere woorden een hele uitdaging voor het Belgische woningvastgoed om in 2017 zijn reputatie van waardevastheid te bevestigen.

Uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat bleek residentieel vastgoed in België sinds 2000 alleen in 2009 en 2014  (net) niet waardevast.

4. Er wordt stevig gekocht

Sinds de lancering van de vastgoedbarometer van de notarissen in 2009 werden er nooit meer transacties genoteerd dan vorig jaar. En het eerste kwartaal van 2017 was alweer goed voor een nieuw kwartaalrecord. Toch verwachten de experts dat de volumes in 2017 met nog eens 2 procent zullen stijgen. ‘Zeker bij de beleggers overheerst het nú-gevoel. De rente is voorlopig nog laag. De fiscale maatregelen blijven nog even uit’, stelt Isabelle Vermeir (Century 21).

Lees nu zaterdag meer over de verwachtingen van de vastgoedexperts in De Vastgoedgids.

Vastgoedgids

Hoeveel is uw woning waard?

Dichter bij elkaar wonen wordt de norm

Tweede verblijf in stad is nieuwste vastgoedtrend

Cohousing breekt uit haar niche

• Alle prijzen van villa's, huizen, appartementen en bouwgronden in alle 589 Belgische gemeenten

De 'Vastgoedgids' is op 22 april verschenen. Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Bron: Netto

Advertentie

Advertentie
× Sluiten