Ga naar De Tijd ×
×
Recentste eerst
  • Oudste eerst

paul c.427

13:29 - 22 april 2017

België onderschreef zoals zovele andere landen enthousiast het klimaatakkoord. Wanneer die goede intenties vertaald worden naar concrete doelstellingen, dan vertaalt zich dat onder andere als: iedereen naar de stad jagen en daar in kleine koten tehuisvesten. Ik zal eens een concrete voorspelling doen: er komt een tijd, zeer binnenkort, wanneer een wet je zal voorschrijven hoe groot het huis is dat je MAG kopen, aan de hand van het aantal gezinsleden. Slechts vier gezinsleden, helaas, dan mag u dit mooie boerderijtje niet kopen. Te grote voetafdruk, weet u wel...

Marnix M.14

09:50 - 22 april 2017

Waarom kleiner wonen ? Niet weer betaalbaar door wetten en regels om te bouwen . epb, epc, vea verplichtingen , belastingen , taksen , enz

Johan H.265

19:52 - 21 april 2017

De grote blunder die je bij de huidige trend in dit soort artikels leest: aantal personen per gezin (en in de ergste versies ook de leeftijd) alleen bepalen je woning. Eenvormige, ongenuanceerde statistische uniformiteitsworst. De massa als vee. En als je er dieper over nadenkt, compleet zinloos, onpraktisch en onmenselijk. Let er eens op hoeveel keer het woordje moet(en) in dit artikel voorkomt. Even erg als de vorige versie van 'de norm': iedereen groot bouwen. Men leert het nooit ... .

Pieter D.125

15:39 - 21 april 2017

Een triestige evolutie, wie wil er nu opeengepakt als legkippen wonen, als hij de vrije keuze heeft ?

Hoe duur is het vastgoed in uw gemeente?

We wonen steeds compacter

  • 21 april 2017 01:03

 © rembrandt

Sinds 2000 daalde de oppervlakte van een nieuw appartement in Vlaanderen met 20 procent tot 66 m². Volgens het De Tijd-panel van Vastgoedexperts worden appartementen nog 10 procent kleiner.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

De bewoonbare oppervlakte van een Belgische woning (oud of nieuw) bedraagt vandaag zo’n 120 vierkante meter. Nederlanders moeten het met 10 procent minder stellen. In Frankrijk en Duitsland zijn woningen zelfs een kwart minder groot.

Wereldwijd is er een trend naar kleiner wonen. De bevolkingsexplosie, de trek naar de steden, het streven naar duurzaam wonen en het willen halen van de klimaatdoelstellingen zijn daar niet vreemd aan.

België ontsnapt niet aan die trend. Vooral in Vlaanderen is er een opvallende daling. De bewoonbare oppervlakte in Vlaanderen voor een vergund (nieuw) appartement daalde tussen 2000 en 2016 van 83 m2 naar 66 m2. Voor huizen was er een afslanking van 160 naar 133 m2. Het panel van vastgoedexperts van De Tijd voorspelt in de Vastgoedgids 2017 van zaterdag een verdere daling met nog eens 10 procent.

Het aantal gezinnen en dus ook de behoefte aan woningen neemt nog steeds toe. Het aantal gezinnen steeg in België de voorbije 15 jaar van 4,02 miljoen naar 4,98 miljoen. Tegen 2061 komen er volgens het Federaal Planbureau nog eens een klein miljoen gezinnen bij en zijn er dus evenveel extra woningen nodig.

 © Brecht Vanzieleghem © Brecht Vanzieleghem

Het type woning verandert drastisch. De gezinsverdunning gaat steeds verder. Het aantal alleenstaanden steeg tussen 1991 en 2016 van 1,19 miljoen naar 1,66 miljoen. Tegen 2061 zullen dat er zo’n 2,46 miljoen zijn. Alleenstaanden worden mainstream. In 1991 waren ze goed voor 30 procent van alle gezinnen. Vandaag is dat al 35 procent. Tegen 20161 zouden ze 42 procent van alle gezinnen uitmaken.

Dat betekent dat 80 procent van de woningen die erbij moeten komen woningen voor alleenstaanden zullen zijn. In 2061 zullen er 50.000 gezinnen met kinderen minder zijn. In dezelfde periode zullen er zo’n 130.000 eenoudergezinnen bijkomen. Die steeds grotere groep alleenstaanden kan niets doen met de grote villa’s langs de steenwegen. En de eenoudergezinnen zullen ze niet kunnen betalen.

Niet alleen de woning zelf moet veranderen. Wie verhuist, zeker naar een kleinere woning, weet dat meubels die in de ene woning passen, dat niet noodzakelijk in een andere doen.

Voor de meubelnijverheid is het een grote uitdaging om tijdig op die veranderingen in te spelen. Wood.be, het kenniscentrum voor de hout- en meubelnijverheid, publiceert elk jaar een trendrapport.

‘De trend om kleiner te wonen is duidelijk aanwezig. Het budget voor meubels wordt daarom niet noodzakelijk afgeslankt. Veel mensen gaan voor kleine, maar luxueuze meubels met mooie materialen’, stelt Karen Sprengers, de innovation manager bij Wood.be.

Multifunctionele meubels zitten in de lift. Denk aan de kaptafel in de slaapkamer die ook dienst doet als extra laptopbureau. De meubelsector kiest ook steeds meer voor slim meubilair. Zo is er het opklapbed met geïntegreerd bureau.

Omdat mensen steeds vaker verhuizen, wordt ook steeds meer aandacht besteed aan demonteerbare pakketten die moeiteloos een paar keer gemonteerd of gedemonteerd kunnen worden zonder grote kans op schade. ‘Het ‘flat pack’ geraakt ook in het hogere segment’, zegt Sprengers.

Bekijk de huizenprijzen in uw gemeente op www.tijd.be/vastgoedkaart

Hoeveel is uw woning waard? Zaterdag bij De Tijd: de Netto Vastgoedgids 2017.

Vastgoedgids

Hoeveel is uw woning waard?

Dichter bij elkaar wonen wordt de norm

Tweede verblijf in stad is nieuwste vastgoedtrend

Cohousing breekt uit haar niche

• Alle prijzen van villa's, huizen, appartementen en bouwgronden in alle 589 Belgische gemeenten

De 'Vastgoedgids' is op 22 april verschenen. Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.


Bron: De Tijd

Advertentie

Advertentie
× Sluiten