Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom u ervan uit moet gaan dat u 100 jaar wordt

Met pensioen gaan betekent: meer vrije tijd hebben en dus meer spenderen. Maar misschien ook: ziek worden en naar een rusthuis moeten. Bovendien vallen de bedrijfswagen en de laptop van uw werkgever weg. Hoe vermijden dat uw pensioen synoniem wordt met krap bij kas zitten?
Advertentie
©Eleni Debo

‘Bij het opstellen van een vermogensplanning gaan we ervan uit dat de gepensioneerde klant honderd jaar wordt’, zegt Karl Ruts, private banker bij Leo Stevens&Cie. ‘Iemand die al een respectabele leeftijd heeft bereikt, heeft statistisch veel meer kans om honderd te worden dan iemand van dertig jaar.’

Houd er ook rekening mee dat u mogelijk nog in een rust- of verzorgingstehuis moet worden opgenomen. In Vlaanderen kost een rusthuis nu gemiddeld 1.690 euro per maand. Maar het kostenplaatje wordt almaar duurder. In vergelijking met 2016 werd een rusthuisverblijf op jaarbasis 620 euro duurder, zo blijkt uit een recente studie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in samenwerking met de KU Leuven. Het wettelijk pensioen van gemiddeld 1.200 euro volstaat niet eens om de rusthuisfactuur te betalen.

Denk dus twee keer na vooraleer u spaarsommen wegschenkt aan kinderen en/of kleinkinderen. ‘Zich uitkleden voor men naar bed gaat’ is vaak geen goed idee, tenzij u er natuurlijk van overtuigd bent dat u uw schaapjes tot op hoge leeftijd op het droge hebt.

Zet uw vermogen niet op het spel

Hebt u de financiële ruimte om een deel van uw vermogen te beleggen, wees dan zeker bij het begin van uw pensioen extra voorzichtig. ‘Het is niet verstandig om de beschikbare som volledig in aandelen te investeren, ook al zegt iedereen dat aandelenbeleggingen beter renderen dan een spaarboekje’, adviseert Ruts. ‘Het is mogelijk dat het noodlot op de beurs toeslaat. En als dat gebeurt, duurt het jaren om het kapitaal dat door een crash in rook is opgegaan, opnieuw op te bouwen.

Tip!

Daarom is het verstandig om een deel van uw vermogen bij het begin van uw pensioen onaangeroerd en voor minstens drie, vier jaar op een spaarboekje te laten staan. Zo vermijdt u dat uw spaarpot door dalende aandelenkoersen wordt aangetast.

Druist dat niet tegen alle beleggerslogica in? Op lange termijn genereren aandelen toch een hoger rendement dan veilige spaarformules zoals een spaarboekje? In de periode van vijftig jaar tussen 1967 en 2016 kwam het reële rendement (na inflatie) van aandelen in België uit op 6,2 procent, wat meer was dan het rendement van obligaties en cash.

Vermogensgids 2018

Haal het maximum uit uw vermogen op elke leeftijd

Met tips en simulaties van financieel planners.

De Vermogensgids is op 24/3 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Maar veel hangt af van de periode waarover je het rendement berekent. ‘Het gemiddelde reële rendement van aandelen in de periode 2000-2016 was, na inflatie, 2,9 procent per jaar, tegenover 5,5 procent voor obligaties en -0,2 procent voor cash. Als u rond de eeuwwisseling met pensioen ging en meteen een fors deel van uw vermogen in aandelen had belegd, was dat geen optimale keuze’, aldus Ruts.

Waak erover dat uw langetermijnbehoefte niet verdampt door te investeren in risicovolle producten zoals aandelen of vreemde munten. Hoe ouder u wordt, hoe minder tijd er rest om een eventuele beurscrash te boven te komen, en dus hoe kleiner het deel van uw vermogen dat u in aandelen kunt beleggen.

U kunt een deel van uw vermogen dus beter achter de hand houden, ook al is dat door een som te deponeren op een spaarboekje dat vandaag nauwelijks rendeert. ‘We denken echter dat de omslag is gemaakt en dat de rente op veilige beleggingsproducten langzamerhand weer zal stijgen’, aldus nog Ruts.

Volgens de private bankers is ook de tijd voorbij dat u met obligaties kon profiteren van én een jaarlijkse coupon én stijgende obligatiekoersen. Als de rente stijgt, zal de koers van obligaties dalen. Ook obligaties worden dus risicovol als u ze tijdens de looptijd moet verkopen omdat u cash nodig hebt.

Tip!

Wie dat risico wil vermijden, koopt beter obligaties met verschillende looptijden, bijvoorbeeld op twee, vijf, zeven of tien jaar. ‘En koop ze niet te veel boven pari’, adviseert Ruts. ‘Anders moet u die premie met de coupons zien goed te maken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud