Netto Het antwoord op al uw geldvragen

"Nummerplaten zijn ‘gehate' verzamelobjecten"

De auto- en fietsplaat hebben meer dan één ding gemeen: ze lever(d)en belasting op en u kunt ze bijna overal vinden. In deel 10 van onze serie verzamelen: alles over de nummer- en taksplaat.

(netto) – Het fietsplaatje (of taksplaat),  een metalen plaatje met bevestigingsgaatje, gold tot 1994 als bewijs dat u de belastingen betaalde. Voor de fiets, maar ook ‘gocarts’ en brommers. “Het plaatje was gehaat omdat een fiets geen motor heeft: je moet trappen en betaalt er belasting voor!”, vertelt verzamelaar Wim Anthonis.

Autoplaten zijn al niet veel geliefder, zeker omdat ze straks 20 euro kosten. “Het verzamelen van Belgische platen is lastig, omdat ze op naam staan. Oude platen gaan terug naar de overheid”, vertelt Dirk Muyldermans. Tussen zijn 7.000 nummerplaten zitten maar 5 Belgische.

Overal te vinden

“Fietsplaten zijn uitgebracht in alle Belgische provincies, gedurende lange tijd (vanaf 1893). Het was verplicht en zo kan je ze bijna overal vinden”, legt Anthonis uit. Overal is relatief, want op de rommelmarkt zijn oudere fietsplaten (begin 1900) zeldzaam. “Ik vind ze vooral tijdens de vakantie”, vult Muyldermans aan. De schroothoop is een goede vindplaats voor autoplaten. “In de VS wel te verstaan. Alleen kan ik daar na ‘9/11’ vanwege de strengere regels, moeilijker terecht.”

Nuttige weetjes

 • Hoeveel verzamelaars zijn er in België? Er zijn naar schatting 600 verzamelaars van fietsplaten. Slechts enkele tientallen verzamelaars leggen zich toe op fietsplaten.
 • Hoeveel beurzen zijn er in België? 4 (Belgische Taksplatenclub)
 • Wat voor fietsplaten zijn er in België? Onderverdeeld naargelang email/metaal/aluminium. Ook per provincie, jaar, gemeente, soort voertuig en naargelang opdruk, vorm en kleur. Bijvoorbeeld: 1974 groene driehoek  met rode tekst en witte streep = Motor 150 - 250cc
 • Hoeveel verschillende nummerplaten zijn er wereldwijd? Bijna ongelimiteerd. Alleen de Amerikaanse staat Florida heeft er al 400 verschillende.
 • Vanaf welk bedrag kan u starten? Vanaf 0,1  euro (fietsplaat uit de jaren ’80) of 0,7  euro (Amerikaans nummerbord)

Zo bepaalt u de waarde

“Wat de gek er voor over heeft”, geldt voor zowel de auto- als de fietsplaat. Toch zijn er nog een aantal factoren die de prijs bepalen.

 • Het aantal dat werd geproduceerd. Begin 1900 waren er nog niet zoveel fietsen, dus ook de fietsplaten zijn zeldzamer en duurder.
 • De oorsprong. Nummerplaten uit sommige landen (zoals Noord-Korea) zijn heel moeilijk in handen te krijgen.
 • Het aantal in omloop. Door de staalcrisis in de jaren '50 zijn er veel fietsplaten uit die periode versmolten en is het aanbod heel beperkt.
 • Rariteiten. Van nummerplaten van Nederlanders in Vaticaanstad bestaan er slechts 15 stuks. Die zijn duizenden euro's waard.
 • De staat. De provincienaam, wapenschild en het serienummer op een email fietsplaat moet goed leesbaar zijn. Een autoplaat is bij voorkeur niet gekreukt en heeft zo weinig mogelijk bevestigingsgaten.

"In  het zak gezet"

Al het begin is moeilijk, zo ook het verzamelen van autoplaten. “Ik ben vaak in het zak gezet”, benadrukt Muyldermans. “Ze maken je wijs dat een nummerplaat die jij bezit niet speciaal is. Zo ruil je te goedkoop.” En er is veel namaak in omloop. “Vooral uit Azië. Daar schilderen ze met de hand platen na uit Noord-Korea. Vertouw die nooit, als je ze aangeboden krijgt.”

Wie fietsplaten verzamelt, hoeft zich iets minder zorgen te maken. Anthonis: “Het zou kunnen, maar namaak heb ik nog nooit gezien. Dat is met email, en in kleur, ook moeilijk.”

Praktische tips
 • Let op de kleur van autoplaten. Namaak herkent u al snel aan de kleuren die gebruikt zijn, die verschillen per land. Als u twijfelt: kijk het even online na.
 • Controleer het email van fietsplaten. Dit is een materiaal dat snel beschadigd raakt. Kijk of er geen grote stukken af zijn.
 • Wees voorzichtig met online-aankopen. Het aanbod is groot, maar de vraagprijs is meestal te hoog. Op een beurs of rommelmarkt heeft u kans op eerlijkere prijzen.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud