Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Voorzie een vangnet voor uw woonlening

Gaat u een lening aan om een gezinswoning te kopen, bouwen of verbouwen? Wellicht zal uw bankier eisen dat u een schuldsaldoverzekering afsluit. Weet dat u daartoe niet verplicht bent. En u bent al zeker niet verplicht uw schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de instelling waar u leent.
©Photo News

Wat is verzekerd?

Een schuldsaldoverzekering is een vorm van een overlijdensverzekering: het openstaande bedrag van de lening wordt bij uw overlijden al dan niet volledig afgelost. Daarmee heeft de bank de zekerheid dat de lening wordt terugbetaald op de dag dat u er niet meer bent. Tegelijk bespaart u uw nabestaanden zo heel wat financiële zorgen.

Of de lening geheel of gedeeltelijk wordt terugbetaald, hangt af van de gekozen formule. ‘De meerderheid van de koppels kiest om elk een schuldsaldoverzekering af te sluiten voor 100 procent van het ontleende bedrag’, klinkt het bij Belfius. Als een van beiden wegvalt, wordt de hele lening afgelost en kan de andere in de woning blijven zonder zich zorgen te moeten maken over de lening.

Advertentie

Een goedkoper alternatief is dat u elk een bepaald percentage verzekert, tot samen 100 procent van het ontleende bedrag. Zo kunt u elk de helft van het ontleende bedrag verzekeren, maar evengoed in een verhouding van bijvoorbeeld 80-20 als een van beiden aanzienlijk meer verdient.

Bij mijn bank of bij een andere verzekeraar?

Als u een schuldsaldoverzekering afsluit bij de bank waar u leent, kunt u mogelijk een voordeliger rentetarief op uw lening krijgen. Maar staar u niet blind op de lening alleen.

Verzekeringsgids 2018

Welke verzekeringen heeft u echt nodig en welke dumpt u beter?

De juiste verzekering voor elke fase in uw leven.  

De Verzekeringsgids is op 20/10 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Mogelijk is de schuldsaldoverzekering elders een stuk goedkoper. U moet de afweging maken tussen het rentevoordeel op de lening en de (meer)prijs van de schuldsaldoverzekering.

Advertentie

Hoeveel kost een schuldsaldoverzekering?

De premie van een schuldsaldoverzekering hangt af van uw leeftijd, medische toestand, risicoverhogende factoren zoals roken, verzekerd kapitaal en looptijd.

U kunt de premie in één keer betalen of in schijven. Een eenmalige premie bij het begin van het contract is doorgaans het goedkoopst, maar u moet dan wel het hele bedrag in één keer ophoesten. Bij gespreide premies zult u gedurende twee derde van de looptijd van het krediet maandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks betalen. Een derde optie is de risicopremie: u betaalt elk jaar aan het begin ervan een bedrag en dat gedurende de hele looptijd van de lening. Het bedrag van de jaarlijkse premie varieert van jaar tot jaar in functie van uw leeftijd, het saldo dat u moet betalen en de intrestvoet.

Voorbeeld

Bij ING betaalt een 28-jarige voor een lening van 150.000 euro op 20 jaar een premie van 128 euro per jaar voor een dekking van 100 procent.

Belfius maakte de berekening voor een lening van 170.000 euro op 20 jaar voor een 35-jarige niet-roker: 286,48 euro voor een schuldsaldoverzekering met een dekking van 100 procent, jaarlijks te betalen gedurende twee derde van de looptijd.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.