Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Zijn deze 6 verzekeringen uw geld waard?

Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt de brandverzekering op te geven. En ook de hospitalisatieverzekering heeft haar nut al bewezen. Maar uw gsm, tuinmeubelen of huisdier verzekeren, is dat wel nodig?
Is uw smartphone u een dure verzekeringspremie waard? ©BELGA

Laat het duidelijk zijn: we houden niemand tegen zich te verzekeren. De beslissing om dat te doen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en potentiële risico's. Of van uw filosofie en houding tegenover risico. Wie er een minimalistische visie op verzekeringen op na houdt, neemt meestal als stelregel geen verzekering te nemen als de schade op te vangen valt met zijn spaarbuffer. Voor hen dus wel verzekeringen voor situaties waarin de schadebedragen torenhoog kunnen worden, zoals de woningverzekering, maar geen annulatie- of fietsverzekering.

Verzeker elke fase van uw leven. 

  • Veranderen kinderen uw verzekeringsportefeuille?
  • Welke verzekeringen worden duurder als u chronisch ziek wordt?
  • Woonlening afbetaald? Haal fiscaal voordeel uit uw spaarverzekering.

Toch zijn er enkele verzekeringen waar iedereen best goed de voorwaarden bekijkt vooraleer er premies voor neer te tellen. Op zich zijn die premies meestal wel behapbaar, maar samen staan ze voor een deel van uw gezinsbudget waarmee u misschien leukere dingen kan doen.

Rekeningverzekering

Een klassieker is de rekeningverzekering, gekoppeld aan een zicht- of spaarrekening. Die kost snel 4,5 of 5 euro per jaar. Dat is niet veel, maar wat krijgt u ervoor? Bij overlijden door ongeval krijgt u doorgaans het bedrag dat op de betrokken rekening staat, meestal met een minimum van 2.500 euro. Bij uw zichtrekening, waar wellicht slechts een klein bedrag voor lopende uitgaven op staat, zal de uitkering dus niet bijster hoog zijn. Maar bovendien: uw nabestaanden hebben er enkel recht op wanneer u overlijdt door een ongeval. Dat is al bij al uitzonderlijk: slechts een klein percentage van de overlijdens in ons land is aan ongevallen toe te schrijven...

Smartphoneverzekering

Op het eerste gezicht niet onzinnig als u een dure smartphone aanschaft, zeker in het eerste jaar. Die gestolen of beschadigd zien, daar slaapt u misschien een weekje niet van. Dat u van de verzekering een gelijkaardig toestel mag uitzoeken, verzacht de pijn. Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. De premies zijn om te beginnen behoorlijk hoog: voor minder dan ongeveer 80 euro per jaar komt u er niet, tenzij voor een mobieltje dat maximum 150 euro kost. Voor een duur toestel beloopt de jaarpremie veeleer 100 euro of meer.

Is uw smartphone u een dure verzekeringspremie waard? ©BELGA

Houd goed in de gaten wat er dan gedekt is. Verlies, bijvoorbeeld, is maar gedekt bij de duurdere versies van de verzekeringen. Diefstal zal vaak enkel gedekt zijn als de smartphone uit een afgesloten wagen werd gestolen (en niet in het zicht lag), wat u moet bewijzen met sporen van de inbraak. Zat uw smartphone in uw handtas die u met geweld afhandig werd gemaakt, dan zal het soms wel geregeld kunnen worden via uw woningverzekering veeleer dan via een smartphoneverzekering.

Test-Aankoop lichtte goed anderhalf jaar geleden een rist smartphoneverzekeringen door en kwam tot het besluit dat geen ervan het bekende label 'Beste Koop' kon krijgen. De consumentenorganisatie wees op de dure premie in verhouding tot de waarde van het toestel, de courante uitsluiting van vele vormen van diefstal waaronder zakkenrollen, clausules die aanleiding geven tot 'eindeloze discussies en onverwachte weigeringen'.

'Voor een duur toestel zou ik het toch doen', zegt Bert De Paep, auteur van 'Mijn gezin goed verzekerd'. 'Ja, de verzekeraars zijn streng, maar als je weet dat er plots heel veel iPhone5's 'gestolen' worden wanneer de iPhone6 net gelanceerd is, dan lijkt me dat logisch.'

Internetfraude

Een relatieve nieuwkomer: de verzekering die u juridische bijstand biedt als u reputatieschade lijdt omdat iemand schadelijke info over u verspreidt, als iemand uw gegevens misbruikt op het internet of als een onlineaankoop fout afloopt. 

'Wij bieden dergelijke verzekering aan, overigens als enige op de Belgische markt, omdat we ervan overtuigd zijn dat mensen zulke risico's onderschatten', zegt Korneel Warlop, woordvoerder van Axa. De zogenaamde E-protection-dekking wordt aangeboden als optie bij de algemene ongevallenverzekering 'd@ylife protect' voor een maandelijkse meerpremie van 8 (alleenstaande) of 12 euro.

Online aankopen, handig maar soms ook het doelwit van fraudeurs. Bedenk dat ook uw bank of kredietkaartuitgever u moet beschermen. ©BELGA

Test-Aankoop is geen fan en wijst erop dat u de verzekering maar één keer per jaar kan aanspreken. Aankopen die u met uw kredietkaart betaalt, zijn vaak al verzekerd, en tegen fraude met uw kredietkaartgegevens bent u beschermd door de wet op de betalingsdiensten. Voor reputatieschade biedt de verzekering geen garantie dat alle schadelijke informatie verdwijnt. 'Er is geen resultaats- maar een middelenverbintenis', verduidelijkt Warlop. 'We engageren ons ertoe dat er voldoende middelen worden ingezet om de informatie te 'verdrinken' bij zoekopdrachten. Daarnaast krijgt u juridische bijstand om met de dader tot een bemiddelde oplossing te komen of indien nodig een rechtszaak te starten.'

'Niet zozeer voor particulieren, maar ik raad een verzekering tegen cybermisdaden wel aan aan bijvoorbeeld advocaten', vertelt De Paep. 'De gegevens van uw cliënten zullen maar eens gehackt worden...'

Huisdieren

Veel huisdieren hebben in ons land bepaald niet te klagen over de goede zorgen van hun baasje. Die aarzelt ook niet om de hulp van de dierenarts in te roepen. Vrij dure hulp... Huisdierverzekeringen vinden dan ook steeds meer ingang.

De gezondheidskosten voor een huisdier kunnen plots hoog oplopen. ©Photo News

Ook die zijn echter niet zo goedkoop. Voor een ietwat stevige hond beloopt de premie snel 15 euro per maand, of zelfs meer dan 30 euro voor de premiumversie. Daar staat anderzijds nog steeds een vrij hoge vrijstelling (franchise) tegenover waardoor er voor een gewone consultatie met een of ander spuitje geen tussenkomst is, plus een maximumbedrag voor terugbetalingen. Om van uitsluitingen van bepaalde ziekten of operaties nog te zwijgen... bekijk dus goed de polis.

Dus ja, als uw hond een poot breekt en een operatie moet ondergaan van vele honderden euro's, dan bent u blij met die verzekering. Al moet u dan toch eens narekenen hoeveel premie u in al zijn levensjaren al hebt betaald. De Nederlandse Consumentenbond catalogeert de huisdierenverzekering bij de 'onzinverzekeringen', met de raad de uitgespaarde premies gewoon zelf op te sparen voor de verzorging van uw huisdier.

Bagage

Een bagageverzekering klinkt goed: uw bagage wordt vergoed bij diefstal, beschadiging of laattijdige overhandiging en dan krijgt u ook nog de terugbetaling van wat dringende aankopen. Zoek echter eens de kleine lettertjes op... diefstal moet zijn 'met vastgestelde braak of vastgestelde aanranding', bijvoorbeeld. Juwelen of camera? Enkel wanneer ze werden ontvreemd terwijl ze werden gedragen of in een geregistreerde kluis lagen, en dan wordt dit nog maar ten dele terugbetaald en met een plafond.

Een bagageverzekering heeft weinig zin als u de originele facturen van uw spullen niet meer heeft. ©AFP

En vooral: de waarde van de voorwerpen moet met de originele facturen worden aangetoond. Verder is er nog een lange lijst van uitgesloten voorwerpen, waaronder tablets of draagbare muziekspelers, geld en tickets, brillen, enzovoort.

Tuin

Uw tuin en buitenmeubilair hebben u wat gekost? Bekijk wat uw woningverzekering al dekt. ©Philip Pvanbastelaere

Nog een laatste: de tuinverzekering maakt opgang. Maar hebt u ze nodig? Stormschade is bijvoorbeeld al gedekt door de woningverzekering. En als u bang bent voor diefstal van uw tuinmeubilair of buitenkeuken kan u uw inboedelverzekering laten uitbreiden.

Deze verzekering kan wel interessant zijn als uitbreiding van uw woningverzekering wanneer u een zwembad hebt met een filterinstallatie, een dekzeil, zonnecollectoren. Schade aan zulke installaties laten herstellen, kost snel een aardige duit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud