Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Rijd veiliger met winterbanden

Van een lichte winterprik is al lang geen sprake meer, de temperaturen blijven onder het vriespunt en het hele land blijft wit. VAB waarschuwt dan ook voor een verdrievoudiging van de kans op ongevallen komend weekend. Door te rijden met winterbanden hebt u alvast meer grip op het wegdek en verkort u de remafstand!

(netto) – Over winterbanden doen heel wat mythes de ronde, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. U trekt in de winter toch ook uw warme laarzen aan in plaats van uw zomerse sandalen? In principe zijn zomer- of radiaalbanden het hele jaar bruikbaar, maar zodra de temperatuur onder 7 graden Celsius duikt, bieden winterbanden meer veiligheid. Of het wegdek nu droog, nat, besneeuwd of beijzeld is, die banden hebben bij lage temperaturen meer grip op het wegdek en uw auto heeft een kortere remafstand. De winterbanden zijn immers gemaakt van een zachter rubber waardoor ze ook bij koude soepel blijven en meer contact hebben met het wegdek. Een tweede aspect is dat die banden meer groeven, inkepingen en lamellen hebben, zodat ze zich kunnen vastgrijpen in de sneeuw en het risico op aquaplaning verkleint.

Kostprijs?

Winterbanden zijn iets duurder dan zomerbanden. De prijs hangt bovendien af van een heleboel factoren: hoe breed en hoe groot moeten de banden zijn, hoe snel moeten ze kunnen en vooral welke kwaliteit wilt u? Op de website van VAB vinden we als richtprijs tussen 350 en 400 euro voor 4 zomerbanden en tussen de 450 en 500 euro voor 4 winterbanden. Houd er echter ook rekening mee dat wanneer u met winterbanden rijdt, uw zomerbanden natuurlijk niet verslijten.

Modder + Sneeuw?

Met een richtprijs van 400 tot 450 euro voor een set zitten de zogenoemde 'M+S'- (Modder + Sneeuw)banden er tussenin. Met die banden kan u het hele jaar door rijden, al moet u wel beseffen dat ze een soort compromis vormen. De profielen zijn dieper en daardoor wordt het water beter afgevoerd dan bij zomerbanden, maar de profieldiepte evenaart niet die van echte winterbanden. De 'M+S'- banden evenaren dus nooit de kwaliteit van een zomerband in de zomer of een winterband in de winter. Bovendien moet u wel een beetje oppassen met dat M+S-logo. Fabrikanten mogen het naar eigen inzicht op hun banden plaatsen, waardoor u het niet alleen terugvindt op 'all seasons'-banden, maar ook op zomer- en winterbanden. Het symbool van een sneeuwvlokje in een berg is wel een indicatie voor de wintereigenschappen van een autoband.

Wanneer?

In België bestaat geen wettelijke verplichting om uw auto uit te rusten met winterbanden. Wel staat er iets in de wet over de snelheidsindex van zulke banden. Elke band heeft immers een maximale snelheid. Bij banden met een Q is dat bijvoorbeeld 160 km/u, met een T 190 km/u en met een H 210 km/u. Hoe lager die snelheid, hoe goedkoper de banden en dus worden er regelmatig banden geplaatst waarvan de maximale snelheid lager ligt dan die van de auto (bepaald door de constructeur). Dat wordt echter enkel aanvaard van 1 oktober tot 30 april. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat als u buiten die periode met winterbanden of 'M+S'-banden met een lagere snelheidsindex naar de autokeuring gaat, u onherroepelijk verplicht wordt tot een herkeuring. Een bijkomend aspect is dat u volgens Europese richtlijnen verplicht bent een sticker met daarop de maximumsnelheid van de banden binnen het gezichtsveld van de bestuurder te kleven.

Vertrekt u op wintersportvakantie, houd er dan rekening mee dat er in heel wat Europese landen wel wettelijke verplichtingen zijn voor de winteruitrusting van de auto. Zo zijn op bepaalde plaatsen niet alleen winterbanden, maar ook sneeuwkettingen verplicht. Hebt u er geen, dan riskeert u een boete en bovendien kan het gebrek aan winterbanden een rol spelen bij uw aansprakelijkheid bij een aanrijding.

En spijkerbanden?

Spijkerbanden zijn winterbanden met metalen ‘spijkers’ verdeeld over het loopvlak. Het gebruik ervan is toegestaan van 1 november tot 31 maart wanneer er sneeuw of ijzel op het wegdek ligt en enkel voor auto’s van minder dan 3,5 ton. U moet ze aanbrengen op de 4 wielen en u moet zich houden aan de voorgeschreven snelheidsbeperkingen: 90 km/u op autosnelwegen en maximaal 60 km/u op andere openbare wegen. Bovendien moet u achteraan op uw auto een bordje '60 km/u' aanbrengen, een verkleinde weergave van het verkeersbord dat een snelheidsbeperking van 60 km/u oplegt.

Sneeuwkettingen

Ook over sneeuwkettingen wordt in de Belgische wetgeving bitter weinig gezegd, behalve het voor de hand liggende feit dat ze enkel bij sneeuw of ijzel gebruikt mogen worden op voorwaarde dat ze geen schade aanbrengen op het wegdek. Winterbanden helpen al heel wat wanneer u in een winterse omgeving rijdt, maar in diepe sneeuw zijn sneeuwkettingen op de aandrijfwielen een extra veiligheid. Ook hier geldt dat in andere landen op bepaalde plaatsen speciale verkeersborden aangeven dat sneeuwkettingen verplicht zijn. In tunnels is het gebruik ervan dan weer verboden: het wegdek is hier immers vrij. Een gouden tip is voor uw vertrek alvast even te oefenen met de sneeuwkettingen.

Houd er ook rekening mee dat de snelheid die u kan rijden met sneeuwkettingen, rond 50 km/u ligt. De prijs van sneeuwkettingen bedraagt volgens de VAB-site tussen 85 en 120 euro. VAB waarschuwt ook om eerst het instructieboekje van de wagen te bekijken voor u overgaat tot het kopen van sneeuwkettingen. Het is mogelijk dat u geen kettingen kan gebruiken omdat er te weinig ruimte is, bijvoorbeeld bij laagprofielbanden, en het gebruik ervan schade zou kunnen toebrengen aan vitale onderdelen zoals de remleidingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud