Netto Het antwoord op al uw geldvragen

10 beginnersfouten bij het kopen van een huis

Wie in deze crisistijd een huis voor weinig geld wil kopen, volgt best deze basisregels op.

(netto) - Op termijn een eigen huis verwerven is eigen aan de Belg. Hoe kunt u vermijden dat de baksteen u zwaar valt? 

1. Niet weten hoever u kunt springen

Liefde maakt blind, ook als het gaat over het kopen van een huis. Bij een huizenjacht komt u al snel bij de vergelijking van keukengroottes, badkamertegels en tuinoriƫntatie. Met duizenden euro's tegelijk wordt er gegoocheld alsof de lening zichzelf zal terugbetalen. Pluis nauwkeurig uit wat u zich kunt veroorloven alvorens u verliefd wordt op een huis. Test het hier.

De duurste huizen
ter wereld
Lees meer

2. Uw emoties laten zien

Als u uiteindelijk de woning van uw betaalbare dromen vindt, laat dat dan niet blijken in uw blik. Hoe graag u een huis ook ziet, laat dat nooit zien aan een verkoper. Krijg achteraf nog maar eens de bovenhand in een onderhandeling waarbij u eerder liet blijken het huis van uw leven te hebben gevonden. U zult maar een beperkt deel van de verkoopprijs kunnen afdingen.

3. De kosten van een woning onderschatten

Bij het kopen van een huis gaan mensen al graag eens tot (over) hun limiet. Een vierkante meter is des te sneller bijgeteld dan afbetaald. Maar houd bij het totaalplaatje ook rekening met herstellingen, provisies en kosten. Wat begint bij lekkende regenpijpen, kan eindigen bij nieuwe dakconstructies. Bouw daarom een marge in in uw budget, dat rekening houdt met dat soort onvoorzienigheden. Tracht jaarlijks 1 procent van de totale huiswaarde te sparen voor onvoorziene kosten.

4. De (fiscale) lasten onderschatten

De meeste Belgen kennen de fiscale voordelen wel bij het bezitten van een eigen huis. Natuurlijk zijn er ook nog de lasten waar niet altijd genoeg rekening mee wordt gehouden. Registratierechten, notariskosten, kadastraal inkomen, onroerende voorheffing en opcentiemen zijn allemaal zaken waar u wel eens van heeft gehoord. Maar daar stopt het meestal. Toch maar beter uitzoeken en meenemen in uw oefening. De ene gemeente is de andere niet, de ene buurt is de andere niet. De overkant van de straat kan een ander financieel plaatje hebben. Over fiscale tips leest u hier meer.

5. Denken dat het eerste bod aanvaard zal worden

De vastgoedprijzen mogen dan al wat aan het kwakkelen zijn, het zou arrogant zijn te denken dat uw eerste (verlaagde) bod aanvaard zal worden. Wellicht gaan daar nog enkele onderhandelingsrondes mee gepaard. 'De aanhouder wint' is geen slecht motto bij huisonderhandelingen. Het werkt ook in omgekeerde richting. Een verkoper die vandaag denkt dat hij zijn vraagprijs kan handhaven, getuigt in veel gevallen van (te) veel zelfvertrouwen. Tot vorig jaar gold de vuistregel dat de effectieve verkoopprijs 10 tot 15 procent onder de vraagprijs uitkwam.

10 vragen....
die u moet stellen bij uw aankoop
Lees meer

6. Ziende blind zijn

Vermijd dat u op uw eentje (of met zijn tweetjes) uzelf opjut over uw droomhuis. Komt u in een fase terecht waarbij u alle gebreken vergoelijkt (barsten metselen we wel dicht, een zeil houdt het lekkend dak wel tegen of dat water in de kelder droogt in de zomer wel op), dan roept u er het best de onbevoordeelde blik van een kenner bij. In het beste geval een geoefend oog of een kennis die met meer afstand kan kijken naar het huis. Zo'n kritisch oog hoeft uw droomhuis niet meteen aan diggelen te gooien. Integendeel, de blik van die persoon kan kritische argumenten opleveren die u versterken in de prijsonderhandelingen.

7. Te veel, te snel

Wie zijn eerste huis koopt, is wellicht niet aan zijn laatste koop toe. Denk dus op lange termijn. Het zwembad waar u als jonge knaap van droomde, hoeft er niet meteen te zijn. Dat kan ook nog in een latere fase, eventueel bij een andere woonst. Vandaag zijn het twijfelachtige tijden waarin nog steeds niet zeker is welke kant de huizenmarkt opgaat. Vermijd grote kosten te doen waarvan u niet zeker bent dat ze in de toekomst zullen renderen. Een designkeuken, een garage, een veranda, een terras, een open haard, een zwembad, een tuinhuis, een aanpalend stukje grond, ... moet het allemaal vandaag? Houd het spannend voor in de jaren dat u in het huis woont en spreid grote aankopen in de tijd. Het zal uw portefeuille en motivatie ten goede komen.

8. Eerst de wensen, dan de noden

Zeker bij uw eerste woonst is het fout om vanuit uw wensen in plaats vanuit uw noden te vertrekken. Hebt u nog geen job, wacht dan even met kopen tot u weet waar u terecht zult komen. Hebt u kinderen? Zoek dan een plaats waar kinderen zich makkelijk kunnen uitleven. Zorgen de grootouders na de schooluren voor de kinderen? Zoek dan een woonst dicht bij de school. Zoekt u zelf een huis waarin u tot uw oude dag wilt blijven wonen? Denk dan aan mobiliteit en openbaar vervoer. Zo kunt u tal van argumenten verzamelen die u voor de stad/platteland, appartement/huis of een welbepaalde regio doen kiezen. Pas dan kan de zoektocht naar een huis beginnen.

Extreme manieren waarop u
uw huis kan verkopen
Lees meer

9. Goede lening, slecht schuldsaldo

De meeste Belgen hebben wel de gewoonte om voor hun krediet verschillende banken te gaan bezoeken. De bank die de beste rente biedt, haalt het dan. Wees wel op uw hoede voor de achterpoortjes waarlangs de bank haar geld zal willen terugbetalen: spaarrekeningen, schuldsaldoverzekering, brandverzekering, reserveringsprovisies,... Dat zijn allemaal kleine bedragen die na verloop van tijd gaan wegen op uw portefeuille. Zo bent u niet verplicht de brand- of schuldsaldoverzekering te nemen bij dezelfde bank. Daar kunt u ook over onderhandelen met andere banken.

10. Geen verzekering gewaarborgd inkomen

Niemand heeft absolute jobzekerheid. Wilt u vermijden dat uw droom uitmondt in een nachtmerrie? Dan kan de verzekering 'gewaarborgd wonen' sinds april 2009 soelaas brengen. De Vlaamse overheid biedt kredietnemers de gratis verzekering 'gewaarborgd wonen' aan. In het eerste jaar is de tegemoetkoming beperkt tot 70 procent van het afbetalingsbedrag, met een grensbedrag van 500 euro. Vanaf het tweede jaar ontvangt u 56 procent, met een grensbedrag van 400 euro. Vanaf het derde jaar ontvangt u 42 procent of het grensbedrag van 300 euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud