Netto Het antwoord op al uw geldvragen

6 basisregels om in wijn te beleggen

Het aantal landgenoten dat wijn koopt als belegging is beperkt, maar toch kent ons land veel verzamelaars van een zeer hoog niveau. Waar moet u op letten als u wijn wilt kopen als belegging?

(netto) - Er zijn over de hele wereld weinig landen waar zoveel grote wijnen worden gekocht en gedronken als België. Wijn wordt hier erg serieus genomen. En terecht. Als Belgen destijds juist gekocht hebben, zitten er in hun kelder ook financieel gezien enorme meerwaarden verscholen. Die meerwaarden zijn wel gecentraliseerd op een heel beperkt (top)segment van de wijnmarkt, maar de prijzen zijn in bepaalde gevallen in 25 jaar tijd vertwintigvoudigd of meer. De laatste jaren (voor de recente correctie, die midden 2008 begon) zijn de wijnprijzen gigantisch gestegen. Een Lafite 82 bijvoorbeeld kwam in primeur uit ver beneden de 100 euro, kostte in 2003 liefst 590 euro en midden 2008 liefst 2.300 euro.

Prijsstijgingen op de langere termijn zijn om verschillende redenen logisch. Het aantal flessen geproduceerd door de topkastelen blijft constant en het aantal klanten en rijken is door de mondialisering enorm toegenomen. Topwijn geldt in de ontluikende nieuwe economieën als statussymbool, of als manier om goede klanten en relaties op een verfijnde wijze te verwennen.

Laat u niet vangen
aan wijnoplichters

Lees meer

Beleggen in wijn is niet zonder risico. In ons land hebben al meer dan 130 personen zich gemeld bij de parketten omdat ze benadeeld zouden zijn in een grootschalige wijnfraude. De wijnen worden voorgesteld als topwijnen, maar in werkelijkheid gaat het over wijn van minderwaardige kwaliteit. De betrokkenen worden opgebeld vanuit callcenters in Tunesië, Marokko en het Groothertogdom Luxemburg. Belgische, Franse en Duitse firma's leveren de wijnen en verkopers, die onder meer gerekruteerd worden in België, bezorgen ze aan huis. De winstmarges variëren van 4 tot 33 maal de aankoopprijs.

Wilt u toch uitgroeien tot een succesvol wijnbelegger? Dan neemt u best deze regels in acht.

1. Kijk alleen naar wijnen met een lang bewaarpotentieel en een groot verbeteringspotentieel.

2. Koop grote wijnen uit grote jaren.

Grote Bordeaux zijn dé beleggingsmarkt bij uitstek. In de grote jaren (1982, 1989, 1990, 2000) betaalt u meer, maar de prijsstijgingen zullen in principe ook navenant zijn. Er bestaat een sterke correlatie tussen prijs en stijgingspotentieel en de punten die werden gescoord bij de grote wijngoeroes zoals Parker, Tanzer en Wine Spectator.

Maar let op. Door de toenemende mediatisering en globalisering kan het gebeuren dat de kastelen de wijnen in primeur zo duur aanduiden, dat de toekomstige meerwaarden al meteen in de prijs verrekend zitten. Wie in het grootse jaar 2005 kocht, heeft fantastische wijn in zijn kelder. Is iemand die 1.000 euro betaalde voor een fles Ausone 2005 daar binnen de 10 jaar rijker van geworden? Dat is niet zo vanzelfsprekend. En wie in dat superjaar op zoek ging naar koopjes (vierde of vijfde crus classés, of crus bourgeois met prijzen tussen 25 en 50 euro), zal binnen 10 jaar ongetwijfeld lekkere wijnen drinken. Maar of hij ze dan voor een hogere prijs kan verkopen, is niet zo waarschijnlijk. Timing is dus ook van belang.

Andere goede beleggingsobjecten zijn al sinds een paar jaar enkele grote Bourgognes (Romanée Conti, Dugat-Py, Coche-Dury, Henri Jayer, Comte de Vogüe) en enkele toppers uit Spanje en Italië (Sassicaia, Vega Sicilia). Het aantal 'beleggingswijnen' is beperkt tot hoogstens 50 wijnen over heel de wereld.

3. Koop enkel flessen waarvan het etiket in goede staat is.

Anders is de kans groot dat de wijn geoxideerd is. Koop nooit aan de telefoon. Vaak hebt u dan met gewiekste verkopers te maken die slechte kwaliteit durven te verkopen voor veel geld. En besef dat het makkelijker is een etiket van een fles Petrus na te maken dan een biljet van 200 euro,... En het loont nog meer ook.

4. Proef enkel als u ervaring heeft.

Zelf proeven om te zien of u de wijn voor een aankoop geschikt vindt, lijkt een goed plan. In de praktijk is het alleen goed als u over de nodige ervaring beschikt. Want inschatten hoe een wijn zal evolueren, is specialistenwerk. Proeven in primeur laat u best aan hen over.

Grote proevers die hun ervaringen commercialiseren - zoals Robert Parker, Michel Bettane, Revue des Vins de France en Jean-Marc Quarin - kunnen een goede hulp zijn. Vooral Parker is als grootste wijngoeroe ter wereld in zekere zin een 'self-fulfilling prophecy'. Als hij hoge punten geeft, stijgt de prijs van de wijnen soms exponentieel.

5. Bewaar de wijn in perfecte omstandigheden.

Dat is essentieel. Ideaal is een temperatuur die weinig of traag schommelt tussen 10 en 16 graden, waarbij 16 een bovengrens is als u de wijnen optimaal en duurzaam wilt laten rijpen. Een hoge vochtigheid van liefst 60 tot 80 procent is ook belangrijk. Anders drogen de kurken uit en is de afdichting niet goed meer, met oxidatie als automatisch gevolg. Voorts moet de kelder vrij zijn van trillingen, licht en geuren. Een goede klimatiseringsinstallatie is in veel gevallen een goede investering.

6. Koop tegen redelijke prijzen.

Een andere voorwaarde tot meerwaarde is dat u de wijn voor een faire prijs koopt bij een professioneel tussenpersoon. Gelukkig telt België een groot netwerk van professionele en bekwame wijnhandelaars. En de grootwarenhuizen, goed voor 80 procent van de wijn die verkocht wordt in België, zijn ook goed georganiseerd.

Investeren in wijn... wat zijn de alternatieven?

Oenoloog, actief gepensioneerde of belegger op zoek naar wat spreiding in uw beleggersportefeuille? Probeer wijn eens. Mogelijkheden genoeg, maar u moet geduld hebben... Lees meer

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud