Netto Het antwoord op al uw geldvragen

7 tips voor een goedkoop feestmenu

Uw verjaardag, een jubileum, er zijn genoeg gelegenheden om familie en vrienden uit te nodigen voor een indrukwekkend feestmaal. Maar hoe houdt u het betaalbaar?

(netto) – Steeds meer mensen vieren speciale gelegenheden thuis, met vrienden en familie. Wie veel volk over de vloer krijgt, spendeert daar waarschijnlijk heel wat geld aan. Enkele tips om de kosten te drukken lijken ons bijgevolg meer dan welkom.


1. Leg een budget vast

Alles begint met een goede voorbereiding… en het opstellen van een budget. Denk vooraf goed na over hoeveel geld u aan het feestmenu wilt besteden en houd u er dan ook aan. Vervolgens kunt u menu’s en ingrediënten uitkiezen die passen binnen het vooropgestelde budget.

2. Controleer uw voorraad

Vooraleer u met uw boodschappenlijstje naar de winkel trekt, kunt u beter eerst een kijkje nemen in uw kasten, diepvries en koelkast. Soms staat u echt versteld van wat u nog in huis hebt. En hebt u bepaalde producten niet in huis? Kijk eens of u sommige ingrediënten niet evengoed kunt vervangen door producten uit uw voorraadkast.

3. Let op de ingrediënten

De prijs van uw feestmaaltijd wordt voor een groot deel bepaald door de ingrediënten die u gebruikt. En hoewel het dan wel feestelijk mag zijn, met kaviaar of foie gras kunt u de prijs van een diner niet binnen de perken houden. Toch kunt u met budgetvriendelijke ingrediënten een mooi menu samenstellen. Consumentenorganisatie OIVO nam de proef op de som: mini-quiches met broccoli en gerookte zalm als aperitiefhapjes, pompoensoep als voorgerecht, vervolgens kalkoengebraad met bosbessen en een gevulde aardappel (witloof, champignons) en als dessert chocolademousse met peer. Kostprijs volgens OIVO: 5,5 euro per persoon.

4. Bereid uw aperitiefhapjes na uw feestmaal

Zelfs als u (dure) voorgemaakte aperitiefhapjes links laat liggen, kunnen die kleine versnaperingen een flink deel van uw budget opsouperen. Bereid daarom de aperitiefhapjes pas als het hele feestmaaltijd klaar is. De kans is groot dat u nog wat restjes over hebt en die kunt u gebruiken als aperitiefhapje. Hebt u misschien nog wat wortelen over? Maak dan een klein wortelsoepje. Nog pasta over? Maak dan een kleine pastasalade.

5. Hergebruik uw ingrediënten

De kosten drukken doet u niet enkel door dure ingrediënten te vermijden, u kunt dezelfde ingrediënten in verschillende gerechten gebruiken. Wie bijvoorbeeld appelen of peren in rode wijn wil koken, kan dure wijn vervangen door de veel goedkopere voorgemaakte glühwein. Die kunt u achteraf ook gebruiken om siroop van te maken voor bij pastei of ijs.

6. Laat het er duur uitzien

Dat u kiest voor goedkopere producten betekent niet dat het er ook goedkoop moet uizien. En daarvoor moet u niet altijd veel moeite doen… of geld uitgeven. Een feestelijk gedekte tafel, kaarslicht en mooi opgemaakt borden garanderen al een chique uitstraling. Water en huiswijn kunt u in karaffen schenken en een eenvoudig dessert kunt u bijzonder maken in een glas met suikerrand.

7. Laat iedereen iets klaarmaken

Hebt u geen zin om een hele dag achter het fornuis te staan of om helemaal zelf voor de kosten in te staan? Dan kunt u voorstellen dat alle genodigden een gerecht bereiden of voor de wijn zorgen. Maak daarover goede afspraken zodat niet iedereen met een voorgerecht komt opdraven. Leg ook een budget vast zodat de kosten gelijk worden verdeeld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud