Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bereid uw auto voor op de winter en andere tips

Of u nu last ondervonden hebt van de economische crisis of niet, de aankoop van een dure wagen kunt u waarschijnlijk wel missen als kiespijn. Wie voorzichtig is en volgende tips toepast, kan misschien wel 400.000 km uit zijn wagen halen.

Video: Oude wagens doen het niet per se slechter dan nieuwe.

(netto) – Stoppen aan het tankstation wordt stilaan even pijnlijk als een bezoek aan de tandarts. Als u vervolgens even doorrijdt langs de supermarkt, is uw portemonnee al helemaal een stuk lichter. Besparen is dus de boodschap. U kunt beginnen met zuiniger te rijden, maar u kunt ook proberen het maximum uit uw wagen te halen en zo de aankoop van een duur exemplaar uit te stellen.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumers Union nam de proef op de som. Ze berekende wat het zou kosten om elke vijf jaar een nieuwe Honda Civic te kopen. Vervolgens ging ze na wat het kost om dezelfde auto gedurende 15 jaar (goed voor zo’n 360.000 kilometer) te onderhouden. Wat blijkt? De potentiële besparing loopt op tot 30.800 euro.

Hoe haalt u het maximum uit uw wagen?

1. Bereid uw auto voor op de winter

De koude wintermaanden vergen heel wat van een wagen. Net daarom is het belangrijk uw auto zo goed mogelijk te beschermen. Controleer bijvoorbeeld of er geen kleine beschadigingen in de voorruit zitten. Putjes, krassen en barsten slorpen vocht op dat bevriest en zo grotere schade kan veroorzaken.

Check ook de accu, deze kan leeg raken bij lage temperaturen en controleer ook of de vloeibaarheid van de motorolie goed is. Door de koude kan de olie dikker worden.

2. Vervang tijdig olie

Als er één ding is dat u uw auto zeker moet gunnen, dan is het wel voldoende motorolie. Olie smeert niet alleen de motor, het koelt de motor, houdt hem schoon en beschermt tegen roest. De kwaliteit van de olie speelt natuurlijk ook een rol. Synthetische olie bijvoorbeeld verdunt veel minder vlug en biedt uw motor maximale bescherming. Bovendien hoeft u de olie minder snel te vervangen.

3. Zoek een goede garage

Het lijkt logisch, maar laat uw auto enkel achter in handen die u vertrouwt. Een goede garagist luistert naar uw vragen en legt klaar en duidelijk uit wat er te doen staat. Niets is zo vervelend als achteraf te worden geconfronteerd met peperdure (en soms overbodige) herstellingen.

4. Hou de bandenspanning in het oog

Controleer één keer per maand de bandenspanning van uw wagen. Het is de beste manier om klapbanden te vermijden. Bovendien rijdt uw wagen een stuk zuiniger als de bandenspanning optimaal is en de wagen dus minder weerstand ondervindt.

5. Controleer elk symptoom

Negeer de waarschuwingssignalen van uw wagen niet. Zeker als u het maximum aantal kilometer uit uw wagen wilt halen, kunt u maar best elk symptoom controleren: een geluid, een geur, een gevoel. Alles wat ‘abnormaal’ lijkt, kunt u best checken. Wat u preventief aanpakt, moet u later niet herstellen.

6. Hou de vloeistoffen in het oog

Niet alleen de olie houdt uw auto draaiende. Doe dus gerust de motorkap open en controleer of uw auto ook voldoen koelvloeistof heeft. Die heeft zowel een koelende, smerende als beschermende werking. Bovendien wordt u nooit verrast door de vorst. Bij oudere motoren wordt de koelvloeistof best om de twee jaar vervangen. Bij meer recente motoren raden de constructeurs een vervangtermijn van vijf jaar aan.

7. Parkeer uw auto in een garage

Regen en kou tasten uw auto aan, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Parkeer hem daarom in een droge omgeving met gematigde temperatuur.

8. Pas op voor dure onderdelen

De winstmarges op de verkoop van auto’s worden steeds kleiner waardoor de autoherstellingen meer geld in het laatje moeten brengen. Daarom zal de garage u soms proberen te verleiden met ‘betere’ – en dus ook duurdere – onderdelen. Soms worden ook herstellingen voorgesteld die eigenlijk niet nodig zijn. Bekijk daarom grondig de handleiding van uw auto om na te gaan wat echt nodig is, en wat niet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud