Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Energiefactuur onbetaalbaar? 5 tips

Het aantal gezinnen dat hun elektriciteits- en/of gasfactuur niet meer kan betalen, neemt sterk toe. Netto geeft u enkele tips om uw energiefactuur te optimaliseren.

(netto/belga) - Bij Eandis, dat zowat 80 procent van de Vlaamse elektriciteits- en gasverbruikers bedient, zijn er in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna 8.500 energieverbruikers met betalingsmoeilijkheden - sociale klanten - bijgekomen. In heel 2008 steeg het aantal sociale klanten met 6.900 tot 75.369. De eerste drie maanden van dit jaar is in het netgebied van Infrax - de overige 20 procent - het aantal sociale klanten met 6.300 toegenomen. Ook dat is meer dan in heel 2008.

Economische crisis

De economische crisis is volgens de top van Infrax de grote oorzaak. Bij Eandis wordt erop gewezen dat de combinatie van de sterke stijging van de energieprijzen en het meerverbruik door de lange en koude winter heel wat verbruikers in de problemen heeft gebracht. De verwachting is dat nog heel wat gezinnen in de problemen zullen raken.

Dat energieverbruikers die hun factuur niet meer kunnen betalen, voortgeholpen moeten worden door de netbedrijven, is wettelijk vastgelegd.

Forfaitaire vermindering voor verwarming

De gezinnen die een forfaitaire vermindering van 105 euro genieten op hun energiefactuur, kunnen voortaan aan de hand van een elektronisch formulier online een aanvraag indienen.

De volgende gezinnen komen in aanmerking voor de forfaitaire vermindering voor verwarming:

  •  gezinnen die zich verwarmen met elektriciteit, aardgas, huisbrandolie/mazout, lamppetroleum (type C) of propaangas
  •  gezinnen die geen recht hebben op een sociaal tarief of een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds
  •  en waarvan het jaarlijks belastbaar netto-inkomen niet hoger ligt dan 26.000 euro
5 tips

Hoe energie besparen in uw keuken: Onmisbaar in de keuken zijn de koelkast, de diepvriezer, de (microgolf)oven en de afwasmachine. Hoe zorgt u voor een efficiënt gebruik?

Koop geen gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier: Gas en elektriciteit, het zijn twee verschillende zaken. Een gezin kan gemiddeld 100 euro per jaar besparen door zowel voor stroom als voor gas een andere (goedkopere) aanbieder te kiezen.

Verdien aan energiebesparingen: Rationeel energieverbruik is in de mode. Zowel overheid als leveranciers zetten hun beste beentje voor om de factuur van consumenten te verlichten met premies of fiscale voordelen.

Zo verbruikt uw huis amper energie: Dankzij een laag energieverbruik en een reeks tussenkomsten van de overheid kunnen bewoners van een passiefhuis hun energierekeningen drastisch verlagen. Zo begint u eraan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud