Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe bespaart u op speelgoed?

Misschien hebt u het zelf al gemerkt bij het doorbladeren van de eerste speelgoedboekjes voor Sinterklaas: het wordt dit jaar geen lachertje. Populair speelgoed is namelijk gemiddeld 5 tot 15 procent in prijs gestegen. Netto biedt u dan ook enkele tips voor goedkope oplossingen!

(netto,  hln) – De prijsstijgingen zijn vooral te merken bij populaire Amerikaanse merken als Playskool, Cotoons, Fisher-Price, Kiddieland en Little People. Aan de basis ligt het feit dat plastic – een afgeleid product van olie – erg duur was tijdens de productieperiode van het speelgoed. Daarnaast speelt ook de strengere Amerikaanse wetgeving omtrent speelgoedveiligheid, ingevoerd na problemen met een te hoog loodgehalte in speelgoed in China, een rol. Europese producten als Lego en Playmobil kennen dan ook een veel kleinere stijging.

Hebt u geen zin om veel te moeten betalen voor iets waar uw kind in het beste geval slechts een paar maanden naar omkijkt? Met deze tips kunt u uw kind toch nog goedkoop speelgoed geven:

1. Organiseer een "toy party"

Nodig uw vrienden (met kinderen uiteraard) uit en stel voor dat ze enkele speeltjes meenemen die ze willen ruilen. Gedurende een hele middag kunnen uw kinderen onder de noemer van een "kids-party" met elkaars speelgoed spelen. Misschien komt het wel tot een definitieve ruil. Er zijn enkel winnaars: nieuw speelgoed, gelukkige kindjes, een leuke middag en weinig geld uitgegeven.

2. Wissel speelgoed uit

Vraag aan uw kennissen of ze een doos willen vullen met speelgoed dat hun kinderen niet meer gebruiken. Doe hetzelfde met speelgoed van uw eigen kinderen en op een blauwe maandag wisselt u de dozen uit.

3. Maak uw eigen speelgoed

Met de komst van internet was het nooit zo makkelijk om zelf te grasduinen in brico-speelgoed. Plannen, tips, materiaalkeuze, fora... u steekt veel op van uw voorgangers die hun bevindingen op het web achterlieten. Als u bovendien het speelgoed samen met uw kinderen ineenknutselt, betrekt u ze nog veel meer. Ze leren knutselen, ze waarderen des te meer het speelgoed, ze doen iets samen met papa of mama en ze leren van kindsaf aan zuinig te zijn. Bovendien kunt u ze verantwoordelijkheidszin bijbrengen door ze "chef design" te maken van het speelgoed dat u maakt. Hierbij alvast enkele sites waar u terecht kunt: Paper Toys, Tête à modeler of Doityourself.

8 dingen die u
niet nieuw moet kopen
Meer weten

4. En waarom geen tweedehands?

Is uw kind tuk op videoconsoles, liefst van de laatste versie? Er bestaan winkels waar zeer recent gaming-materiaal (Playstation3, Nintendo Wii, DS) te koop ligt. Uiteraard moet u er snel bij zijn omdat ze snel weer verkocht zijn... wat bewijst dat de trend bestaat.

5. Stap eens een brocante binnen

U zou versteld staan van de kwaliteit die u vindt bij een brocantier, op een braderie of bij een straatverkoop. Het feit dat het na al die jaren nog wordt aangeboden, doet vermoeden dat het robuust is. U hoeft er niet uw hele speelgoedarsenaal aan te schaffen, maar enkele stukken zullen de speelkamer (goedkoop) opfleuren.

6. Koop uw speelgoed na de feestdagen

Uiteraard krijgt u aan uw kind nooit verkocht dat sinterklaas of de kerstman pas op 2 januari langskomt omdat hij dan meer tijd had om kadootjes te zoeken (lees: minder moest betalen). Maar u kunt wel van die januarisolden gebruik maken om al wat speeltjes in te slaan die u dan gedurende het jaar (pasen, verjaardagen, communies, enz.) kunt lossen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud