Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Versier de hoogste prijs voor uw woning

U wilt een onroerend goed voor een correcte en vooral niet te lage prijs verkopen? Netto geeft u enkele nuttige tips.
Advertentie

(netto/guardian) – Het is een goed moment om een woning te kopen. Dat blijkt uit de statistieken van de vastgoedmarkt. Bent u op zoek naar een woning, dan zal het u weinig moeite kosten om een mooie deal te sluiten. Als u voor een goede prijs wilt verkopen, zal u echter de nodige creativiteit aan de dag moeten leggen. Gelukkig zijn er, zelfs in tijden van crisis, heel wat methodes die de slaagkansen op een succesvolle verkoop aanzienlijk verhogen... Wij sommen er 5 voor u op.

1. Sobere binneninrichting, zonder al te veel uit te geven

De eerste indruk is meestal de belangrijkste. Het is dus absoluut noodzakelijk het te koop aangeboden pand aantrekkelijk voor te stellen. Zo kunt u zich onderscheiden van de concurrentie. Dat is vooral belangrijk als er in uw omgeving verschillende woningen te koop staan.

Het magische recept? Zowel de binnen- als de buitenkant van de woning moet netjes en ordelijk zijn. Als u kinderen of huisdieren hebt, zorg er dan voor dat ze niet aanwezig zijn wanneer er kandidaat-kopers op bezoek komen.

Het heeft geen zin een fortuin uit te geven aan de inrichting, want uw smaak zal wellicht verschillen van die van de kandidaat-kopers. Herstellen wat hersteld moet worden in combinatie met een eenvoudig likje verf volstaat meestal om uw woning een verzorgd en 'nieuw' uiterlijk te geven. U vindt nog tal van andere praktische tips in ons artikel: 'Hoe krijg je een hogere prijs voor je huis?'.

2. Bied uw woning te koop aan op het internet

Voor wie goede zaken wil doen, is het tegenwoordig een must om op het internet aanwezig te zijn. Dat geldt voor alle goederen en diensten en dus ook voor vastgoed.

U doet daarom best een beroep op een vastgoedagentschap dat sterk op het net vertegenwoordigd is, eventueel met internationale bekendheid. Controleer of hun website up-to-date gehouden wordt en let erop dat ze de aankondiging op meer dan één vastgoedportaalsite publiceren. U kunt trouwens ook zelf publiciteit over uw eigendom op het net plaatsen (via Immoweb, Vlan immo, Immoscan of Vitrine) zonder via een agentschap te moeten passeren.

Geef een korte beschrijving van het pand en geef zoveel mogelijk technische gegevens (oppervlakte, type verwarmingsinstallatie, beglazing, energiecertificaat, garage, tuin...) U kunt er ook foto’s (van goede kwaliteit) en, indien mogelijk, een plan aan toevoegen.

3. Organiseer opendeurdagen

Het organiseren van opendeurdagen is een uitstekende manier om de aandacht van kandidaat-kopers te trekken. Aangezien u op die manier verschillende kandidaten gelijktijdig over de vloer krijgt, zullen ze gemakkelijker geneigd zijn een voldoende hoog bod te doen om hun 'concurrenten' de loef af te steken.

Vastgoedkantoren contacteren (via e-mail, telefonisch,…) naar gewoonte de potentiële kopers die bij hen zijn ingeschreven en informeren hen over de mogelijkheden om het pand te bezoeken. Sommigen publiceren de aankondigingen eveneens in kranten en/of op hun websites.

4. Leg uw verkoopprijs iets onder de marktwaarde om zo een biedoorlog te ontketenen

Sommige vastgoedagenten bieden huizen te koop aan voor een prijs die onder de marktprijs ligt.

In de huidige marktomstandigheden kunnen verkopers pas een goede prijs verkrijgen door de concurrentie tussen verschillende kandidaat-kopers te laten spelen. Huizen die voor een 'correcte' prijs worden aangeboden, trekken veel kandidaten aan. En net door die grotere belangstelling op te wekken, kan de geboden prijs wel eens hoger uitvallen dan de vraagprijs. Want door een aantrekkelijke prijs te afficheren, neemt het aantal kandidaat-kopers snel toe.

Deze methode is echter tamelijk risicovol. U loopt namelijk het risico uiteindelijk onder de werkelijke waarde te moeten verkopen... Bovendien zijn de vastgoedprijzen vorig jaar met enkele procenten gedaald. Kandidaat-verkopers zullen dus niet snel geneigd zijn hun goed voor een nog lagere prijs te verkopen. U moet weten dat de meeste woningen voor 10 tot 15 procent onder de vraagprijs verkocht worden.

Er bestaan onlinecalculatoren waarmee u de theoretische waarde van een woning kan berekenen. Zo biedt de site Immochecker bijvoorbeeld zijn calculator i-Checker aan. Ook op de site van Stadim vindt u een gratis calculator. Sommige parameters worden weliswaar niet in aanmerking genomen, maar zo krijgt u tenminste al een idee.

5. Afficheer een hoge prijs en onderhandel daarna over een lagere prijs

Veel mensen wachten op de koopjesperiode om producten te kopen die voor hen anders te duur zijn. Iedereen heeft dan het gevoel een goede zaak te doen, zelfs al blijkt achteraf dat de prijs aanvankelijk te hoog lag en vervolgens verlaagd werd.

Dezelfde vaststelling bij vastgoed. Als uw woning 180.000 euro waard is, belet niets u om het voor 200.000 euro te koop aan te bieden en vervolgens een 'korting' van 20.000 euro toe te staan.

Net als bij de vorige methode loopt u ook hier het risico een beetje wanhopig over te komen bij de potentiële kopers. Of erger nog: ze zouden kunnen denken dat uw woning grote gebreken vertoont, waardoor u de prijs wel moet verlagen. Goederen die goed verkopen, zijn goederen die voor de juiste prijs aangeboden worden. U kan ook proberen een gratis schatting van uw goed te krijgen via een vastgoedagentschap of, tegen betaling, via een landmeterexpert. Volgens de Brit Nicholas Leeming, van de website propertyfinder.com, krijgt een verkoper de beste prijs voor zijn goed tijdens de eerste maand dat het te koop staat. Hij raadt verkopers aan zich te richten tot 2 of 3 vastgoedagenten die gespecialiseerd zijn in de streek en in hetzelfde type woning.

Wilt u weten voor welke woningen de prijs verlaagd werd? Lees dan ons artikel 'Droomhuis te koop, maar hoelang al?'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud