Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarom u nu best een boot of cabrio koopt...

Betekent het begin van de herfst ook de start van de koopjestijd voor typisch zomerse zaken als cabrio’s en plezierboten? Wij gingen na of u een voordeel kunt doen door uw zomergadget voor de zomer 2010 nu al te kopen.

(netto) - September is traditioneel de periode bij uitstek voor de aankoop van een nieuwe of tweedehandse boot. De meeste fabrikanten presenteren hun nieuwste modellen in juni aan de pers, en stellen ze dan na de vakantieperiode in september aan het grote publiek voor tijdens de salons. Omdat de meeste fabrikanten bij voorkeur op bestelling bouwen, bieden zij tijdens deze salonperiode aantrekkelijke voorwaarden om potentiële kopers over de streep te trekken. “Afhankelijk van het type boot kan zo een korting oplopen tot 10 à 15 procent”, zegt Xavier Royaux van het Marina Yachting Center in Oostende. Hij voegt er trouwens meteen aan toe dat deze commerciële kortingen bij de meeste verkopers van boten zelfs al beginnen in augustus.

September is ook voor de kopers zelf een ideale periode om een boot voor de volgende zomer aan te kopen. Bewoonbare boten hebben een relatief lange bouwtijd. Wie er niet op tijd bij is, zou wel eens een deel van de zomer kunnen missen.

Boten: ja

Aangezien de meeste nieuwe boten in de herfst gekocht worden, komen er op dat moment ook veel occasieboten op de markt. Vaak leerde een koper van een nieuwe boot varen of zeilen met een ouder exemplaar, dat hij bij aankoop van zijn nieuwe jacht van de hand doet. “Je hebt twee soorten booteigenaren. De eerste soort wil zo snel mogelijk van zijn oude boot af en kiest voor een vraagprijs onder de marktprijs. Dat zijn soms echte buitenkansjes. Voor de tweede categorie hoeft het allemaal zo snel niet te gaan. Deze verkoper verkiest een wat hogere vraagprijs, die hij later altijd nog een beetje naar onder toe kan bijsturen, om zich aan te passen aan de wet van vraag en aanbod”, verduidelijkt Xavier Royaux.

Ieder keer rond deze tijd van het jaar, wordt de botenmarkt wat groter omdat nieuwe boten worden aangekocht en nieuwe pleziervaartadepten zich op de tweedehandsmarkt storten. Dat zorgt voor een negatieve druk op de prijzen. De grootte van die prijsdaling is afhankelijk van de populariteit van het boottype. Een boot waar veel vraag naar is, zal minder in prijs dalen.

Cabrio: misschien

Voor de aankoop van een cabriolet blijkt september veel minder een maand van koopjes. Door de komst van de zogenaamde ‘CC’, de cabriolet en coupé in één, is de open auto veel minder een typisch zomers product geworden. Het opplooibare metalen dak geeft de cabrio voortaan twee gezichten. Als de zon zich laat zien, is hij topless voer voor zonnekloppers. En neemt het weer een draai richting nattigheid en koude? Dan toont de ‘CC’ zich een elegante coupé, waarmee u zich ook op grijze dagen stijlvol kunt laten zien.

Cabrio-Coupé verstoort seizoenseffect

Sinds de cabriolet met het stoffen dak zijn plaats moest afstaan aan zijn broer met hard dak, worden cabrio’s het hele jaar door gekocht. De verkoop valt niet meer stil zodra de zomer het land uit is. Uiteraard zijn ook cabrio’s niet immuun voor de crisis, zodat kortingen hen interessanter voor het koperspubliek moeten maken. Toch gaat het hier bij de meeste merken om dezelfde kortingen die gelden voor de andere modellen uit het gamma.

Constructeurs die nog maar pas een nieuw model in hun rangen hebben, geven doorgaans wel minder korting, omdat die nieuwe modellen nog in hun productieaanloopfase zitten en er van overaanbod geen sprake is. Doorgaans vallen er bij cabrio’s die al wat verder in hun modelcyclus gevorderd zijn, betere zaken te doen, dan bij de nieuwste open auto’s.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud