Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke gadgets u beter (niet) tweedehands koopt

Naarmate de economische malaise toeneemt, worden steeds meer gadgets tweedehands gekocht. Soms is dat een goed idee, soms ook niet. Wij scheiden het kaf van het koren.
Advertentie

(netto/msn) – Een computer is in feite al verouderd zodra u hem thuis aansluit, luidt het gezegde. Een beetje overdreven natuurlijk, maar toch niet helemaal uit de lucht gegrepen. Niet alleen worden computersystemen constant krachtiger, ook de software die u erop installeert, vraagt steeds meer van uw pc. Resultaat: een computer die intensief gebruikt wordt, gaat steeds trager werken.

Dat lijkt slecht nieuws voor wie een tweedehandstoestel op de kop moet tikken, maar schijn bedriegt. Een volledige herinstallatie van de pc kan vaak al wonderen doen, voor zover u zich daarna tevreden stelt met software van een vorige generatie en u eventueel de harde schijf vervangt. Ook een stokoude pc kunt u overigens nog voor een verrassend lange lijst van taken inzetten.

Koop niet...

Andere elektronica koopt u beter niet tweedehands. Zo is het redelijk zinloos om van iemand een dvd-speler over te kopen. Al was het maar omdat u een compleet nieuw toestel al voor spotprijzen van 30 euro en minder op de kop kunt tikken. Feit is ook dat een dvd-speler bewegende onderdelen bevat die na een tijd onherroepelijk verslijten. Tenzij de tweedehandsspeler splinternieuw is, koopt u dus mogelijk een kat in een zak.

Dat laatste argument geldt ook voor printers, iPods met harde schijf en foto- en videocamera's. Die laatste bevatten erg fijne motortjes om de lens en het autofocussysteem te besturen, opnieuw onderdelen die in enkele jaren verslijten. Bovendien laat men een camera dikwijls eens vallen, wat verborgen gebreken kan veroorzaken.

Ook al zijn de gadgets zelf nog in orde, vaak is de batterij het zwakke punt bij een tweedehandstoestel. Is die op het einde van haar levensduur gekomen, dan moet u onmiddellijk kosten doen. Zorg er in dat geval voor dat u de nieuwe batterij zo goed mogelijk behandelt.

Spelconsoles zijn een twijfelgeval. Koopt u een tweedehandsexemplaar voor uw kinderen zonder er zelf veel van te kennen, check dan eerst goed of er nog wel spelletjes voor te koop zijn. Indien niet, dan koopt u die beter tweedehands. Het kan natuurlijk wel een uitkomst zijn voor wie op zolder nog een pak oude games heeft liggen, maar niet direct een console.

…maar wel

Het lijstje met gadgets die u wel perfect tweedehands kan kopen, is minstens even lang. Al was het maar omdat heel wat elektronicafanaten steeds weer de nieuwste spulletjes in huis willen halen en ze na enkele maanden vaak nog in perfecte staat doorverkopen. Kwestie van de volgende aankoop te kunnen financieren.

Met een beetje geluk tikt u voor een zacht prijsje dus een toestel van de vorige generatie op de kop. Zo zijn er koopjes te doen als het gaat over lcd- of plasmaschermen, op voorwaarde dat u eerst een idee heeft van de beeldkwaliteit. Is die in uw ogen oké, dan kunt u het toestel met een gerust hart kopen. Dat soort schermen zijn ondertussen zo ingeburgerd, dat de kwaliteit op een hoog genoeg niveau ligt.

Enkele richtlijnen. Let erop dat de tv over voldoende aansluitingen beschikt en dat er geen schaduwbeelden te zien zijn. Die verschijnen wanneer het toestel te lang achter elkaar hetzelfde beeld getoond heeft, bijvoorbeeld een zenderlogo, al hebben nieuwere toestellen veel minder last van dat fenomeen. Hifiketens of luidsprekers dient u alleen aan een luistertest te onderwerpen, al geldt voor een cd-speler opnieuw dat de bewegende onderdelen ondertussen versleten kunnen zijn.

iPods of andere mp3-spelers die met een vast geheugen (flash memory) werken, kunt u zonder veel bedenkingen tweedehands kopen. Voorbeelden zijn de iPod Nano en de iPod Touch. Ook de iPhone werkt zonder bewegende onderdelen.

Of u een gps-toestel tweedehands kunt kopen, hangt een beetje van de fabricatiedatum af. Die bepaalt hoe recent en dus hoe betrouwbaar de ingebouwde kaarten zijn. Bij de meeste fabrikanten is het wel perfect mogelijk om updates voor de kaarten te downloaden via internet. Let wel eerst op de prijs. Voor een kaart van de Benelux betaalt u bij fabrikant TomTom bijvoorbeeld een kleine 50 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud