Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo verbruikt uw huis amper energie

Dankzij een laag energieverbruik en een reeks tussenkomsten van de overheid kunnen bewoners van een passiefhuis hun energierekeningen drastisch verlagen. Zo begint u eraan.
Advertentie

(netto) - Het bouwen van een passiefhuis is een concept dat in Scandinavië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland al op grote schaal succesvol wordt toegepast. De term 'passiefhuis' is van toepassing voor woningen die goed geïsoleerd, luchtdicht gebouwd en goed geventileerd zijn. En dat levert ook flink op. Het energieverbruik ligt in een passiefhuis vier keer lager. Daarnaast zijn er ook tal van subsidies. Er zijn bijgevolg passiefhuizen waarbij de meerinvestering na vijf jaar werd terugverdiend. Een passiefhuis is dan ook al lang niet meer het speelterrein van groene jongens.

Nieuwbouw

Ook interessant...
voor uw belastingen
Lees meer

Wie van nul begint heeft het veel makkelijker, want mits een goede planning kunt u bij een nieuwbouw het onderste uit de kan halen wat betreft isolatie. Bij een renovatieproject is dat veel moeilijker, omdat het vaak niet zo evident is om bijvoorbeeld koudebruggen te vermijden. Dat zijn plaatsen waar de isolatie onderbroken wordt, bijvoorbeeld door een bakstenen muur.

Een passiefhuis steunt meestal op een aantal typische elementen:

Houtskeletbouw. Muren, vloeren en dak worden uit houten stijlen en regels opgebouwd. Op die manier kunnen de holle ruimtes in het raamwerk met isolatiemateriaal gevuld worden, wat hoge isolatiediktes toelaat. Bij een passiefhuis spreekt men al gauw over isolatiediktes van 30 centimeter in de wanden en 40 centimeter in het dak. De dragende structuur en het isolatiepakket vormen één geheel. Bij houtskeletbouw zijn ook de koudebruggen gemakkelijker te vermijden dan bij een constructie van staal en beton, door de geringere thermische geleiding van hout.

Isolatie. Een passiefhuis wordt maximaal geïsoleerd. Gewoonlijk is 20 centimeter isolatie nodig in de vloer, 25 tot 35 centimeter in de muren en 40 tot 45 centimeter in het dak. De ramen bestaan uit drievoudige beglazing met thermisch onderbroken schrijnwerk. Daardoor voelt u geen koudestraling als u dicht bij het raam zit. Een passiefhuis is zo goed geïsoleerd dat er slechts een vermogen nodig is van 10 watt per vierkante meter of 2.000 watt voor een huis van 200 vierkante meter, het vermogen van een gewoon strijkijzer.

Lekverliezen beperken. Bij een passiefhuis wordt ook extra aandacht besteed aan de luchtdichting. De naden en overgangen met het schrijnwerk, de vloer en het plafond worden luchtdicht gemaakt met kleefband of folie. Die luchtstromen leiden tot nodeloze warmteverliezen en leiden tot condensatie van vocht in de isolatielaag, wat nefast is voor de woning.

Glas. Naast het vermijden van warmteverlies, wordt ook een zo groot mogelijke warmtewinst gecrëeerd. Een groot deel van die warmte komt van de zon. Supergeïsoleerde ramen vangen tijdens de winter meer warmte op van de zon dan dat ze warmte verliezen. De glasvlakken zijn om die reden het best naar het zuiden gericht zodat in de winter veel zon binnenkomt." Andere warmtebronnen zijn verlichting, computer, televisie, koelkast, maar ook koken, wassen en strijken.

Ventilatie. In een passiefhuis is een goede ventilatie noodzakelijk, zodat er altijd genoeg verse lucht in de woning is. Die wordt mechanisch gestuurd door een balansventilatie met warmtewisselaar. De balansventilatie is een toestel dat precies regelt in welke ruimtes lucht af- en aangevoerd moet worden. In de winter wordt de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de aangevoerde verse lucht op te warmen.

Verwarming. De verwarmingsbehoefte van een passiefhuis is zo klein, dat meestal geen klassiek verwarmingsysteem geplaatst moet worden. Een naverwarming op het ventilatiesysteem volstaat. Het totale energieverbruik van een passiefhuis ligt gemiddeld 75 procent lager dan een traditionele nieuwbouwwoning.

Hoeveel subsidies?

Bouwers van een passiefhuis krijgen tal van subsidies. De federale overheid voorziet in een geïndexeerde belastingaftrek van 830 euro per jaar voor een gecertificeerd passiefhuis. Daarnaast geven de gewesten en de Vlaamse distributienetbeheerders belangrijke subsidies. Voor een passiefhuis van 150 vierkante meter in Vlaanderen wordt een minimale subsidie van 10.000 euro gegeven, aangevuld met een vermindering van de onroerende voorheffing.

Op jacht naar energielekken

Ook wie niet onmiddellijk de kans heeft om van zijn woning een passiefhuis te maken, kan heel wat geld besparen door op jacht te gaan naar energielekken. Lees er meer over.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud