Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Erfenissprong komt niet van de grond

Het gebeurt zelden dat ouders een erfenis verwerpen in het voordeel van hun kinderen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij de notarissen.
©Ã‚© Norbert Schaefer/CORBIS

Ouders kunnen sinds 2013 een nalatenschap verwerpen in het voordeel van hun kinderen. Die erfenissprong is een goede oplossing als de ouders zelf vermogend zijn en hun kinderen financieel willen steunen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een bouwgrond of een huis.

Een erfenissprong biedt een fiscaal voordeel. Het vermogen van de grootouders komt rechtstreeks bij de kleinkinderen terecht. De ouders vermijden zo dat twee keer erfbelasting wordt betaald: een keer door hen en bij hun overlijden nog een keer door hun kinderen.

©MEDIAFIN

Het initiatief ligt volledig bij de ouders-erfgenamen. Maar uit een rondvraag van De Tijd bij notarissen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, blijkt dat zo’n erfenissprong zelden of nooit gebeurt.

Het grote struikelblok is dat de ouders de volledige erfenis moeten verwerpen. Ze kunnen niet beslissen een deel te houden en de rest naar hun kinderen door te sluizen. Zo is het voor de ouders onmogelijk de geërfde spaarcenten bij te houden en een bouwgrond rechtstreeks aan de kinderen door te geven. Het is alles of niets.

Er zijn nog factoren die het enthousiasme voor een erfenissprong temperen. ‘Als de grootouders overlijden, zijn de kleinkinderen vaak nog minderjarig. Of ze zijn - in de ogen van de ouders - nog niet matuur genoeg om vrij over grote kapitalen te beschikken’, zegt notaris Christof Gheeraert.

Ouders houden ook graag een slag om de arm. ‘Ze zijn niet zeker dat ze het geërfde vermogen zelf niet vroeg of laat nodig zullen hebben’, zegt Gheeraert. ‘Erfgenamen houden rekening met de mogelijkheid dat ze ooit naar een verzorgingstehuis moeten’, zegt ook notaris Erik Van Tricht.

Veel ouders zijn niet zeker dat ze de erfenis zelf niet vroeg of laat nodig hebben.
Christof Gheeraert
Notaris

De meeste door ons bevraagde notarissen zeggen nog nooit een erfenissprong te hebben geregeld. Een notaris in Wallonië maakte het één keer mee. Het ging om een enig kleinkind dat al in het huis van de grootouders woonde. Er waren geen andere erfgenamen dan de vader van dat kleinkind, en die had zijn schaapjes al op het droge.

Slechts enkele kantoren maken het een paar keer per jaar mee dat de ouders de nalatenschap verwerpen in het voordeel van hun kinderen. Maar ook daar gaat het slechts om een minieme fractie van alle behandelde nalatenschappen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud