Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Een hele onderneming

Elk jaar worden in ons land 30.000 ondernemingen overgedragen. Dat is 3 procent van het totale aantal bedrijven.
Advertentie

En dat aantal zal de komende jaren nog toenemen: tien jaar geleden waren drie op de tien ondernemers ouder dan 50 jaar, vandaag is dat al vier op de tien. De gemiddelde leeftijd van de bedrijfsleider in België is... 61 jaar.

Net zoals de rest van de bevolking vergrijst dus ook de ondernemer. Maar terwijl de vergrijzing op de werkvloer en de gevolgen daarvan bijna dagelijks in de kijker staan, blijven de maatschappelijke gevolgen van de vergrijzende ondernemer onderbelicht. Door slecht voorbereide bedrijfsoverdrachten dreigen in ons land 700.000 banen verloren te gaan, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Sabine Laruelle, de federale minister van Middenstand, Kmo’s en Zelfstandigen. Dat is 140 keer het aantal werknemers dat zijn job verloor na de sluiting van Ford Genk. Daarbovenop komt nog de aderlating voor de ondernemer zelf, die met zijn bedrijf ook vaak zijn pensioenspaarpot ziet verdwijnen.

Goed voorbereide overdrachten daarentegen leveren de maatschappij veel baten op, zelfs meer dan ondernemingen die van nul af aan worden opgericht. Wie een bestaande zaak overneemt, heeft meer kans op slagen dan wie van scratch af begint. Concreet blijft 96 procent van de overgedragen bedrijven voortbestaan, terwijl slechts 75 procent van de volledig nieuw opgerichte bedrijven overleeft. Bovendien behouden en/of creëren de overdrachten na vijf jaar gemiddeld 5 à 7 banen, terwijl nieuwe ondernemingen doorgaans maar 2 jobs genereren.

Daarom focussen we in deze Zelfstandigengids op de vraag hoe u uw bedrijf overnameklaar kunt maken. Want één ding staat vast: iedereen die als ondernemer start, zal op een dag ook stoppen als ondernemer. Eigenlijk moet u zichzelf dus misbaar maken. Dat voelt ongetwijfeld raar aan - het is tenslotte uw levenswerk. Maar het is wel de enige manier om de vruchten te kunnen plukken van uw levenswerk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud