Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Open VLD bereid taks op liquidatiebonus bij te sturen

Open VLD is bereid de regeling rond de liquidatiebonus bij te sturen. Dat liet Open VLD-partijvoorzitster Gwendolyn Rutten donderdag weten na protest van de ondernemersorganisatie Unizo en van de N-VA. Vrijdagochtend sloot de MR zich daarbij aan.
Volgens Unizo gaat 9 procent van de zelfstandigen zijn vennootschap opheffen door de hogere liquidatiebelasting - Foto HH
Volgens Unizo gaat 9 procent van de zelfstandigen zijn vennootschap opheffen door de hogere liquidatiebelasting - Foto HH ©Rob Huibers/Hollandse Hoogte

De regering-Di Rupo besloot bij de begrotingscontrole in het voorjaar de roerende voorheffing op liquidatieboni te verhogen van 10 naar 25 procent vanaf 1 oktober 2014. Voor heel wat ondernemers en zelfstandigen is dat een streep door de rekening. Velen onder hen hebben een spaarpotje in hun vennootschap opgebouwd in de hoop dat ze dat potje, na de liquidatie van hun bedrijf, tegen een fiscaal gunstig tarief van 10 procent aan zichzelf konden uitkeren. Maar op 1 oktober volgend jaar verhoogt het belastingtarief naar 25 procent.

N-VA-Kamerlid Steven Vandeput voelde premier Elio Di Rupo donderdag aan de tand over de liquidatibonus. ‘Het gaat om een aanslag op het pensioen van de zelfstandige’, fulmineerde hij.

Advertentie

Om de pijn te verzachten voorzag de regering in een overgangsmaatregel. Wie niet onmiddellijk zijn vennootschap wil liquideren, moet zijn belaste reserves incorporeren in het kapitaal van zijn vennootschap. En dat kan nog tegen een belastingtarief van 10 procent. Op termijn kunnen ze het kapitaal dan belastingvrij uitkeren. Voor de meeste ondernemingen dringt de tijd wel. De meeste moeten nog voor eind dit jaar handelen willen ze de belasting van 25 procent vermijden.

LEES OOK: Zo vermijdt u de hogere belasting op de liquidatiebonus Unizo

Unizo

Voor de zelfstandigenorganisatie Unizo is die overgangsregeling evenwel onvoldoende. Unizo is van mening dat vennootschappen elk jaar de kans moeten krijgen hun belaste reserves te incorporeren tegen 10 procent. Open VLD-partijvoorzitster Gwendolyn Rutten liet in een reactie weten dat dat voor haar ‘bespreekbaar’ is. ‘Als Unizo zo’n signaal geeft, doet de regering er goed aan te luisteren.’ Rutten dringt er bij minister van Financiën Koen Geens (CD&V) op aan het voorstel van Unizo te bekijken. Geens zelf wilde donderdag niet reageren.

Advertentie

Open VLD zal er wel in moeten slagen de andere regeringspartijen - en in het bijzonder de PS - te overtuigen. Di Rupo liet donderdag verstaan dat het niet meer dan normaal is dat de roerende voorheffing voor liquidatieboni naar 25 procent stijgt. ‘Hiermee sluit ons land nauwer aan bij de tarieven op kapitaalinkomsten die in de meeste Europese landen gelden.’ Ook bij andere regeringspartijen is te horen dat de kans klein is dat er nog aan de regeling wordt gesleuteld. Maar Didier Reynders (MR) maakte vrijdagmorgen wel een opening: hij zei bereid te zijn tot een bijsturing.

Informeren

Unizo gaat zijn leden massaal informeren over de complexe overgangsregeling, kondigde topman Karel Van Eetvelt donderdag in de De Standaard aan. Uit een enquête die Unizo zelf organiseerde, blijkt dat een op de vijf ondernemers niet van de overgangsregeling op de hoogte is. De organisatie vreest dat heel wat ondernemers uit de boot zullen vallen.

Uit de rondvraag bij 2.847 ondernemers blijkt dat 9 procent onder hen zijn vennootschap gaat liquideren. ‘Dat komt overeen met 25.000 vennootschappen’, aldus Unizo. ‘Op een ogenblik dat in dit land wordt gesproken over relance en jobs creëren, vernietigt deze regering 25.000 vennootschappen’, aldus Vandeput.

Unizo berekende dat de zelfstandigen door de maatregel een half miljard euro extra in de overheidspot zullen storten. ‘Totaal niet evenredig met de 160 miljoen euro aan inkomsten die de regering voor ogen had. Zeker in tijden van crisis is zo’n aanslag op het budget van de zelfstandigen onaanvaardbaar.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud