Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Stappenplan om uw zaak succesvol over te laten

Uw zaak verkopen: het is niet iets wat u dagelijks doet. Het is een hele onderneming op zich die 5 tot zelfs 10 jaar in beslag kan nemen. Een stappenplan.
©Photo News

Daar staat u dan. U hebt een succesvolle zaak uit de grond gestampt maar na 30 jaar hard labeur kijkt u uit naar uw pensioen. Uw levenswerk uit handen geven, dat doet u echter niet van de ene dag op de andere. Emotioneel is het een niet te onderschatten zwaar proces. En ook financieel, praktisch gaat u best niet over een nacht ijs.

Alles begint met een mentaal rijpingsproces. Dat zet u best al zo’n 10 jaar voor u denkt te stoppen, in gang. Grosso modo heeft u 3 opties: u geeft uw zaak door aan (een van) uw kinderen of een familielid, u verkoopt het aan een derde of u liquideert uw vennootschap.

Eens u die knoop heeft doorgehakt, staat u een aantal stappen te wachten. Laat u in ieder geval bijstaan door een specialist ter zake. Uiteraard doen zij dat niet voor niets, maar als het proces vastloopt, zult u heel wat meer centen én tijd kwijt zijn.

Een van de moeilijkste opdrachten in dit proces is de waardering van uw bedrijf. Volgens een recente rondvraag van Unizo Overnamecoach en Integraal geeft één derde van de ondernemers toe dat ze de waarde van hun zaak niet kennen. Voorts ziet ruim de helft van de ondernemers de waardebepaling als een van de belangrijkste knelpunten bij de overdracht van een bedrijf. Het probleem neemt ook toe: in 2007 gaf 41 procent van de respondenten aan dat dit een knelpunt was, in 2013 is dat al 54 procent. 

Heeft u uw zaak voor een mooie duit verkocht, dan zijn de uitdagingen niet van de baan. Hoe zult u de opbrengst beleggen? En het wordt ook dringend tijd om uw successieplanning op punt te stellen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud