Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Zelfstandigen gooien vennootschap overboord

Honderden managers en beoefenaars van een vrij beroep overwegen hun vennootschap op te doeken en hun activiteiten voort te zetten in een eenmanszaak.
(foto: Photo News) ©Photo News

Dat blijkt uit een  rondvraag van De Tijd bij adviseurs die dagelijks de pols voelen van bestuurders en vrijberoepbeoefenaars zoals artsen en advocaten. De aanleiding is de verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus, zeg maar de spaarpot die vooral oudere ondernemers in hun vennootschap hebben opgebouwd. De roerende voorheffing op de liquidatiebonus bedraagt nu nog 10 procent, maar wordt vanaf oktober 2014 opgetrokken naar 25 procent.

'Voor 55-plussers, die ondertussen een mooi vermogen in hun persoonlijke vennootschap hebben opgebouwd, is die verhoging de druppel die de emmer doet overlopen', zegt Philippe Verhoeven, partner bij EY (Ernst & Young). 'Je kan zonder overdrijven zeggen dat dit hét topic van het moment is’, zegt een collega bij EY.

Nu za­ter­dag gra­tis bij De Tijd: de Zelf­stan­di­gen­gids van Netto. Met alle tips om uw be­drijf over­na­me­klaar te maken.

Vrijberoepbeoefenaars en managers betwijfelen of een vennootschap nog zin heeft nu de regering-Di Rupo het opzetten van die vehikels door opeenvolgende maatregelen fiscaal minder aantrekkelijk maakte.

De ondernemers zien er dus steeds minder graten in om de inkomsten uit hun activiteiten aan te geven in de personenbelasting in plaats van in de vennootschapsbelasting. Bij de kleine zelfstandigen moet de impact van de jongste belastingverhoging nog doordringen.

Het is mogelijk dat duizenden zelfstandigen vervroegd met pensioen  gaan. De commotie is slecht nieuws voor de consultancykantoren. Op vennootschappen rusten meer fiscale verplichtingen dan op eenmanszaken. Als er vennootschappen verdwijnen, betekent dat minder werk voor boekhouders  en accountants.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud