Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Keuzestress: word ik zelfstandige in bij- of hoofdberoep?

Het ondernemerschap lonkt, maar voor velen is de overstap van een baan met een vast inkomen naar een zelfstandigenstatuut toch een brug te ver. Zelfstandige worden in bijberoep lijkt dan de gulden middenweg.
Advertentie
©Emy Elleboog

Zelfstandige in bijberoep combineert het beste van twee werelden: proeven van de zelfstandigheid maar mét het vangnet van een vast inkomen en het behoud van een ruime sociale zekerheid (pensioen, werkloosheidsuitkering, kinderbijslag…). De formule is populair: eind 2015 waren er 237.513 zelfstandigen in bijberoep, blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Middenstand Willy Borsus (MR). En voor velen is het de perfecte springplank naar de echte zelfstandigheid. Vorig jaar waagden 10.825 bijberoepers de sprong naar een zelfstandigenbestaan in hoofdberoep.

Zelfstandigengids 2016

Goed gewapend een zaak opstarten of overnemen

  • Waar u als zelfstandige van wakker moet liggen: De 6 pertinentste vragen
De Zelfstandigengids is op 22/10 verschenen. Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

‘Negen op de tien die wel willen beginnen als zelfstandige in hoofdberoep, maar de stap niet wagen, halen de betere sociale bescherming van werknemers en ambtenaren aan’, zegt Debby Buys van dienstverlener Xerius. ‘Dat argument gaat op voor wie voltijds in hoofdberoep werkt, maar niet voor deeltijdsen. Wie deeltijds werkt, krijgt bijvoorbeeld maar een gedeelte van de uitkering bij ziekte of bouwt slechts beperkte pensioenrechten op. Vaak biedt het sociaal statuut van zelfstandigen een betere bescherming.’ Dat heeft te maken met de inhaalbeweging in de voorbije jaren, waardoor het statuut van zelfstandigen aanzienlijk verbeterd is. ‘Alleen bij ziekte is er nog een groot verschil. Een zelfstandige krijgt pas na 30 dagen een uitkering van zijn ziekenfonds, terwijl werknemers tijdens hun eerste maand afwezigheid doorbetaald worden’, zegt Buys.

‘Het is een misverstand bij veel starters dat ze kunnen kiezen tussen zelfstandige in bij- of hoofdberoep. Die keuzemogelijkheid is er simpelweg niet’, weet Buys. Of u zelfstandige in hoofd- dan wel bijberoep wordt, hangt af van uw eventuele andere professionele activiteiten.  Zoals de naam ‘bij’-beroep al aangeeft, moet er een ander volwaardig hoofdberoep zijn of moet u een uitkering genieten. Hebt u geen andere inkomensbron? Dan wordt u automatisch zelfstandige in hoofdberoep. Hoeveel u verdient, speelt geen enkele rol. Het is perfect mogelijk dat u met uw bijberoep een veelvoud verdient van wat uw ‘reguliere’ baan oplevert.

Om zelfstandige in bijberoep te zijn, moet u voldoende werken in uw hoofdberoep. Hoeveel dat is, hangt af van uw statuut.

U leest er meer over in de Zelfstandigengids, die zaterdag bij de krant De Tijd zit. Daarin komt u ook te weten of zelfstandigen in bijberoep evenveel sociale bijdragen betalen, of bijberoepers btw-plichtig zijn en of ze een vennootschap kunnen oprichten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud