netto

Koopadvies kan u op weg zetten, maar is geen heilige graal

©Bloomberg

Als kleine belegger een waardering op een aandeel plakken is aartsmoeilijk. Kijken naar de koersdoelen die professionele analisten hanteren, kan u al een eind op weg helpen. Maar die weg is niet zonder risico, en neemt u ook het best met een stevige korrel zout. Wegens de fors gedaalde koersen achten de analisten het potentieel alvast dubbel zo groot als in de lente van vorig jaar.

De aandelen op de Brusselse continumarkt bengelden eind vorig jaar 38 procent onder het gemiddelde koersdoel van de professionele analisten. Het percentage koopadviezen lag op 52 procent. Het opwaartse potentieel is daarmee ruim dubbel zo groot als in de lente van 2018. Toen deden we dezelfde oefening, en zagen de beurswatchers slechts een potentieel van 17 procent.

De Belgische aandelen noteren gemiddeld 38 procent onder hun koersdoel.Daarmee is het theoretische potentieel ruim dubbel zo groot als in de lente van 2018. De analisten zien dus meer koopjes.

Intussen zijn de beurskoersen echter gekelderd. En in bange tijden zijn beleggers niet langer bereid hoge waarderingen te betalen voor aandelen. Een voorbeeld: stel dat een bedrijf 10 euro winst maakt en dat die winstgevendheid historisch amper schommelt. In een periode van voorspoed is de markt al gauw bereid 15 keer die winst te betalen, wat een beurskoers van 150 euro oplevert. Maar in een bar sentiment en wanneer beleggers een terugval van de winsten vrezen, willen ze voor hetzelfde aandeel pakweg slechts 9 keer de winst op tafel leggen, wat in een koers van 90 euro resulteert. Een wereld van verschil voor precies hetzelfde bedrijf.

Chat met marktenspecialist Serge Mampaey

Zijn er koopjes te doen op de beurs na de correctie van 2018? En waar moet u dan op letten? Stel uw vraag aan onze marktenspecialist Serge Mampaey op maandag 21 januari om 12 uur. U kan nu al uw vragen posten.

Intussen hebben sommige ondernemingen al gewaarschuwd dat het minder goed gaat, waardoor beleggers in een kramp schoten. Het gaat om namen als Umicore, Melexis, Recticel, Ontex of Econocom. Geen dramatische cijfers bij hen, maar wel een trager groeitempo waardoor de voordien vaak hoge waarderingen van hun voetstuk vielen. Bij andere bedrijven als Bpost, Balta of Greenyard gaat het wel om ernstige waarschuwingen, waardoor de koersen in een nog diepere afgrond doken.

Zijn aandelen zo ver gecorrigeerd dat er weer koopkansen ontstaan?

De wiskundige modellen van de analisten menen alvast van wel. In de tabel hiernaast hebben we de 30 aandelen met het grootste potentieel gezet, gemeten volgens de afwijking met het gemiddelde koersdoel. Te kleine, moeilijk verhandelbare aandelen hebben we niet geselecteerd. Ook bedrijven die maar door één analist worden opgevolgd, komen niet in de lijst voor.

Een eerste tip is uw portefeuille niet af te stemmen op de aandelen met de hoogste koersdoelen. De top van de lijst heeft volgens het analistenheir weliswaar het hoogste theoretische potentieel, maar dat zijn niet toevallig ook de meest risicovolle aandelen. Biotech troont bovenaan. ‘Die bedrijven realiseren vaak nog geen omzet en cashflows waarop je een berekening kunt baseren’, legt analist Guy Sips van KBC Securities uit. ‘De analist moet een inschatting maken van wat de slaagkansen zijn voor een product in de pijplijn, en wat een medicijn eventueel kan opbrengen. Elke kleine wijziging in die berekening kan een sterk afwijkend koersdoel opleveren. Bovendien is biotech risicovol. Voor een potentiële winst van 10 procent moet je niet in een biotechbedrijf investeren, maar bijvoorbeeld liever in een superveilig vastgoedaandeel. Je kan perfect een koopadvies plakken op een veilig aandeel met een koerspotentieel van 5 procent en 5 procent dividendrendement. Maar voor een biotechbedrijf is een veel groter potentieel vereist om de beleggers te overtuigen het risico te nemen.’

Zijn de aandelen intussen zo ver gecorrigeerd dat er weer koopkansen ontstaan? De wiskundige modellen van de analisten menen van wel.

Ook probleemgevallen prijken in de hoogste regionen. Het gaat om bedrijven die kreunen onder de schulden, zoals Nyrstar of Balta, en waar ook de markt tegenzit. Nyrstar heeft last van de fors gedaalde zinkprijs en de knikkende conjunctuur die de grondstoffenaandelen onderuithaalt. Bij Balta is de kooplust voor tapijt teruggevallen door de concurrentie van laminaat. Bovendien wegen de brexit en het teruggevallen consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk zwaar op het aandeel, omdat de groep het gros van haar omzet bij de tapijtminnende Britten realiseert. Als alles plots zou meezitten, is het potentieel voor zulke afgeslachte aandelen vanzelfsprekend zeer groot. Maar ze vormen ook een groot gevaar, aangezien ze met hun zwakke balansen minder weerbaar zijn tegen economische turbulentie.

Hoe stelt u de geknipte portefeuille samen?

Een goede portefeuille samenstellen doet u het best niet alleen op basis van de koersdoelen, maar breed kijkend over verschillende sectoren en aandelen. De risico’s spreiden is nog altijd de eerste en belangrijkste regel voor beleggers. De adviezen van analisten kunnen wel helpen. Die zijn bij de meeste beurshuizen onderverdeeld in vijf categorieën: ‘kopen’, het wat zwakkere ‘opbouwen’, het neutrale ‘bijhouden’, ‘afbouwen’ en ‘verkopen’.

Aandelengids 2019
Zaterdag 19/1, gratis bij De Tijd

Super koopjes op de beurs na de correctie van 2018?

60 Belgische aandelen om in de gaten te houden

Opvallend is dat sommige aandelen grossieren in de koopadviezen, maar toch duurder noteren dan hun huidige beurskoers. Zo geven twee op de drie analisten nog een koopadvies aan Elia, terwijl het gemiddelde koersdoel rond de huidige prijs ligt. Dat komt omdat de beheerder van het hoogspanningsnet de reputatie geniet als een van de veiligste aandelen van het koersenbord. Het is een monopolist met grotendeels op voorhand vastgelegde inkomsten, én combineert die veiligheid bovendien met groei dankzij de overname van de Duitse sectorgenoot 50Hertz. Omgekeerd kennen de analisten een hoog potentieel toe aan Nyrstar, maar durft niemand een koopadvies te geven.

Voor wie een mooie, sectoraal verdeelde portefeuille wil samenstellen, geven we een lijstje mee van de analistentips met koopadviezen die samenvallen met een relatief hoog koerspotentieel.

1. Industriële bedrijven

In deze sector blinkt Recticel uit. De schuimrubberspecialist krijgt alleen koopadviezen, en bengelt twee derde onder het gemiddelde koersdoel. Recticel kreeg vorige maand nog een plaatsje op de favorietenlijst van KBC Securities omdat het aandeel volgens het beurshuis te fors is afgestraft. Recticel betaalt mee het gelag voor de slabakkende autoverkoop, maar de tak die auto-interieurs maakt, is niet de belangrijkste voor de groep. Dat is de isolatieafdeling, die nog wel sterk groeit en nu profiteert van lagere grondstoffenkosten. Als u op de isolatietak de waardering van de Ierse sectorgenoot Kingspan toepast, krijgt u de rest van Recticel er zowat gratis bij, stipt KBC Securities aan. In de industrie scoren ook de inoxmaker Aperam, het chemiebedrijf Solvay, de textielmaker Sioen en de materialengroep Umicore goed.

2. Voeding en drank

Hier voert Ter Beke de lijst aan. De maker van vleeswaren en kant-en-klare gerechten van het merk Come a Casa is zonder bedrijfsnieuws een derde van zijn waarde kwijtgespeeld. En dat in een zeer defensieve sector omdat we moeten blijven eten en drinken. Wellicht speelt de vrees over de oprukkende varkenspest bij everzwijnen in Wallonië een rol. Al zei Ter Beke recentelijk nog dat het geen noemenswaardige impact op de verkoop ziet.

Ook AB InBev scoort hoog, met 80 procent kooptips en een potentieel van 58 procent. De analisten zijn er gerust in dat de megabrouwer zijn schuldgraad van 4,4 keer de brutobedrijfswinst snel kan verminderen. Daarom vinden ze het niet erg dat de bierverkoper zijn dividend heeft gehalveerd. De sterke positie in de groeilanden en de synergieën met SABMiller moeten in de toekomst weer tot hogere koersen kunnen leiden.

3. Vastgoed

In de vastgoedsector hebben de analisten een boon voor VGP en Immobel. Beide projectontwikkelaars hebben een uitgebreide landbank en moeten hun dividenden kunnen verhogen. VGP floreert met logistiek vastgoed en heeft sterke klanten zoals Amazon, Aldi of Volkswagen. Bovendien is het bedrijf actief in snelgroeiende landen als Tsjechië en Spanje. Immobel heeft sinds de overname door Marnix Galle een defensiever profiel gekregen, dankzij de combinatie van grote projecten met residentieel vastgoed.

Al jaren duur, en toch koopwaardig

Een handvol aandelen noteert boven zijn gemiddelde koersdoel.Maar net die bedrijven schitteren al een hele tijd op de beurs, ook al orakelt het analistenheir al jaren dat ze duur zijn. Het gaat onder meer over Colruyt en de magazijnverhuurders WDPen Montea.U kunt dus ook met dure maar kwalitatieve aandelen geld verdienen, zolang die bedrijven hun beloftes blijven waarmaken.

Net als voor VGP en Immobel is er ook voor Retail Estates een koopconsensus. De specialist in baanwinkels slaagt er al 20 jaar in zijn dividend te verhogen, en is van plan op dat elan verder te gaan. De winkels hebben minder last van e-commerce dan de stadszaken. Opvallend is dat ook defensieve namen als de specialisten in zorgvastgoed Aedifica en Care Property Invest goed scoren, terwijl de koersdoelen niet zo ver boven de huidige koersen liggen. Daartegenover achten de analisten ook de gehalveerde winkelverhuurder QRF weer interessant genoeg om in te stappen.

4. Technologie

In deze sector liggen EVS en Melexis in de bovenste lade. De beeldserverspecialist pakte onlangs uit met een beter gevuld orderboekje, en is sinds de instap van de Canadese sectorgenoot Evertz een mogelijke overnameprooi.

De chipmaker voor de autosector Melexis noteert na een bijna-koershalvering weer in de lijn van het sectorgemiddelde, terwijl analisten menen dat het bedrijf door zijn sterke trackrecord een premie verdient.

5. Financiën

In de financiële sector is KBC favoriet. De bank combineert een van de stevigste balansen uit de sector met een bovengemiddelde groei.

6. Farma

In de medische sector scoren Argenx en Biocartis hoog.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect