Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zijn er al koopjes op de beurs?

De beurzen zijn, na het slechtste jaar sinds de financiële crisis, een pak goedkoper geworden. Dat creëert kansen, maar betekent niet dat er al overal koopjes te doen zijn. Voorzichtigheid en een horizon op de lange termijn blijven troef.

De MSCI World Index, de beursgraadmeter met alle ontwikkelde markten ter wereld, speelde vorig jaar een vijfde kwijt. Dat is het beroerdste jaar voor de aandelenmarkten sinds de financiële crisis in 2008, toen de overheden de banken massaal moesten redden.

Wat zijn de topbeleggingen in 2023?
  • Zijn er al koopjes te doen na de berenmarkt?
  • Zijn spaarboekjes, termijnrekeningen en obligaties weer interessant?
  • Welke groene beursparels zijn een belegging waard?

Er viel bijna nergens te schuilen voor de cocktail van oorlog, een verstoorde toeleveringsketen, dure energie, torenhoge inflatie en de renteverhogingen van de centrale banken, die zo proberen de inflatie weer in de tandpastatube te dwingen. Ook met een portefeuille wereldwijde obligaties verloor u 16 procent.

Als de beurzen zakken, betekent dat niet dat ze automatisch goedkoper worden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat een derde van de wereldeconomie dit jaar in een recessie zal duiken. Dat dreigt de omzet en de bedrijfswinsten onder druk te zetten.

13
procent
KBC heeft becijferd dat de Wall Street-goeroes een gemiddelde winst van 13 procent voor de S&P500-index voorspellen in 2023.

Gelukkig zijn ondernemingen geen passieve spelers die alles ondergaan: veel bedrijven ondernemen actie om hun marges en omzet te vrijwaren. In de VS voorspellen analisten zelfs nog een groei van de winstmarges.

Tegelijk heeft de steile renteklim een aardverschuiving veroorzaakt. Geld is niet langer gratis. De kapitaalkosten voor de bedrijven zijn een pak duurder geworden. Vooral ondernemingen waarvan de waardering gestoeld was op toekomstige winsten betalen daar het gelag voor. Bovendien zijn andere beleggingen als obligaties interessanter geworden tegenover aandelen. Dat alles rechtvaardigt een lagere waardering voor aandelen.

Paniek is echter nergens voor nodig. Doorgewinterde beleggers weten dat het niet elk jaar feest is op de beurzen. Jaren met een negatief rendement horen er nu eenmaal bij. En bedrijven hebben al eerder met deze rentevoeten, en zelfs nog veel hogere, moeten opereren. Besef ook dat de renteverhogingen nodig zijn om een nog erger kwaad - de galopperende inflatie - te bestrijden.

Wat brengt het beursjaar 2023?

Helaas heeft niemand een onfeilbare glazen bol om te weten waar de beurzen dit jaar naartoe gaan. KBC becijferde dat de Wall Street-goeroes een gemiddelde winst van 13 procent voor de S&P500-index voorspellen. Ze trekken zich op aan hoop­gevende signalen, zoals de inflatie die over haar piek lijkt te zijn, een minder verhitte arbeidsmarkt, en de hoop dat de centrale bankiers wat milder zullen worden als de economie vertraagt.

Een lichtpunt is dat de waardering van de beurzen toch al fors naar beneden is gekomen. Als de bedrijven de prognoses inlossen, noteert de S&P500-index tegen 17,4 keer de winst. Dat is een pak minder dan de 25 uit 2021, maar is in historische context nog altijd iets duurder dan het gemiddelde sinds 1990. Het dividendrendement op Wall Street ligt met 1,7 procent de helft onder de 3,6 procent die u met tienjarige Amerikaanse overheidsobligaties opstrijkt.

De leden in de Europese Stoxx600-index zijn tegen 14,5 keer de winst een pak goedkoper. Ze noteren iets onder hun historisch gemiddelde. Tegelijk is het dividendrendement van 3,3 procent in Europa aantrekkelijker. Via de dividenden strijkt u nog altijd meer op dan bijvoorbeeld Duits staatspapier, dat 2,3 procent oplevert. Het pessimisme over Europa heeft de beurzen er tot het goedkoopste peil sinds de financiële crisis geduwd, ook al noteren er tal van multinationals die het gros van hun omzet en winst buiten Europa realiseren.

Welke aandelen mogen in uw portefeuille in 2023?

In moeilijke tijden moet u meer dan ooit uw best doen om de winnaars eruit te pikken. Toen het gratis geld de markten overspoelde, was beleggen gemakkelijk: alles steeg toch, de meest risicovolle beleggingen en zotternijen op kop. Nu denken beleggers gelukkig weer meerdere keren na voor ze hun centen investeren.

Wees vooral geduldig. Met een portefeuille sterke aandelen kunt u tijdelijk verliezen, maar op lange termijn levert die u hoogstwaarschijnlijk mooie rendementen op.

Kies voor bedrijven die al bewezen hebben te kunnen bloeien in moeilijke tijden. Voor ondernemingen die hoge winstmarges realiseren, over sterke merken of technologie beschikken en waar de balans geen alarmen doet afgaan. Zelfs als de omzet en de winst tijdelijk zakken, is dat voor hen geen probleem en kunnen ze dividenden blijven betalen.

Sommige sectoren zijn volgens analisten heel goedkoop geworden. In de eindejaarsprognoses schoven veel beurshuizen goedkope cyclische bedrijven naar voren, zoals de inoxmaker Aperam, de chemiegroep Solvay of autobouwers als Stellantis en BMW. In het vastgoed kunt u veel bedrijven voor het eerst in jaren goedkoper kopen dan de waarde van hun gebouwen, gaande van rusthuiseigenaars als Aedifica en Care Property Invest tot magazijnverhuurders als Montea of Intervest. Ook veel sterke technologieaandelen noteren na een pandoering met een derde voor de Nasdaq-index goedkoop. Maar lang niet allemaal. De maker van elektrische wagens Tesla is twee derde kwijtgespeeld, maar is nog altijd veruit de duurste autoproducent.

Welke aandelen mijdt u het best in 2023?

Ondernemingen die veel schulden torsen, continu op zoek zijn naar vers geld of met flinterdunne winstmarges werken, zijn risicovol. De renteklim en hoge inflatie dreigen hen veel zwaarder te treffen. Pas ook op voor bedrijven met lage marges waar de personeelskosten torenhoog zijn. Door de snel oplopende loonkosten lopen ze meer gevaar dan andere.

Vergeet vooral de belangrijkste eigenschap van een succesvolle belegger niet: geduld. Met een portefeuille sterke aandelen kunt u tijdelijk verliezen, maar op lange termijn levert die u hoogstwaarschijnlijk mooie rendementen op.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.