Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoeveel levert een terugleveringscontract voor mijn overtollige zonnestroom op?

Focus als eigenaar van zonnepanelen bij het kiezen van een elektriciteitscontract niet te veel op de prijs die u krijgt voor de overtollige elektriciteit die u op het net zet. De hoogte van uw elektriciteitsfactuur wordt doorgaans veel meer bepaald door de prijs die u betaalt voor de elektriciteit die u afneemt.
De Vlaming legde vorig jaar een record aan zonnepanelen op zijn dak. ©REUTERS

De gemiddelde eigenaar van zonnepanelen verbruikt ongeveer 30 procent van de elektriciteit die ze opwekken direct zelf. De resterende 70 procent wordt teruggeleverd aan het net. Als u onlangs zonnepanelen hebt laten installeren, is uw oude analoge meter waarschijnlijk vervangen door een digitale meter.

Die digitale meter registreert de elektriciteit die u afneemt en de overtollige elektriciteit die u aan het net levert apart. Voor de elektriciteit die u afneemt, betaalt u. Voor de elektriciteit die u levert, krijgt u een vergoeding.

Advertentie

Belangrijk om te weten is dat u met een digitale meter een terugleveringscontract met een elektriciteitsleverancier moet afsluiten als u voor de overtollige productie van uw zonnepanelen vergoed wilt worden. Met een analoge meter was dat niet nodig, aangezien u in zekere zin vanzelf vergoed werd omdat de meter automatisch terugdraaide.

Aparte tarieven

Afname en injectie hebben elk een apart tarief. Dat voor afname ligt een stuk hoger dan dat voor de teruglevering van overtollige zonnestroom. Dat komt doordat de afnameprijs niet alleen de elektriciteitskosten omvat, maar ook distributiekosten en heffingen, terwijl het tarief voor teruglevering alleen de elektriciteitskosten dekt. Daarnaast zijn de elektriciteitskosten zelf hoger voor afname dan voor teruglevering, wat het verschil tussen beide tarieven verder verklaart.

De Vlaamse energieregulator VREG maakt maandelijks een schatting van de verwachte jaarlijkse kosten voor elektriciteitsafname en opbrengst voor teruglevering voor consumenten die op dat moment een nieuw contract afsluiten. Uit hun gegevens blijkt dat er geen vaste procentuele verhouding bestaat tussen de afnameprijs en de terugleveringsprijs. Naarmate de elektriciteitsprijzen stijgen, komen deze prijzen dichter bij elkaar te liggen.

De meeste energieleveranciers koppelen de terugleveringscontracten aan hun afnamecontracten.

In september 2021 werd de gemiddelde commerciële elektriciteitsprijs geschat op 30 cent per kWh. Voor de teruglevering van elektriciteit van uw zonnepanelen bedroeg dat toen gemiddeld 6 cent per kWh, wat neerkomt op een verhouding van 1 op 5. Tijdens de piek van september 2022 kostte 1 kWh gemiddeld 93 cent en ontving u 51 cent per kWh voor teruglevering, wat neerkomt op een verhouding van ongeveer 1 op 2. In maart van dit jaar bedroeg de gemiddelde afnameprijs 32 cent per kWh en de gemiddelde terugleveringsprijs 3 cent per kWh, wat een verhouding van 1 op 10 opleverde.

Voor die fluctuatie bestaat een logische uitleg: het is vooral de energiecomponent waarvan de prijs evolueert, terwijl de heffingen en de distributiekosten die in de afnameprijs verrekend zitten, ongeveer constant blijven.

Geen substantiële verschillen

De energieleveranciers hanteren elk hun eigen tarieven voor teruglevering, maar kiezen tussen de ene of de andere levert nooit substantiële verschillen op. Bekijken we de situatie van een gezin met drie personen en twaalf zonnepanelen op het dak. Volgens de V-Test van de Vlaamse energieregulator VREG wordt in zo’n standaardsituatie per jaar 2.311 kWh elektriciteit afgenomen en zetten de zonnepanelen 1.997 kWh elektriciteit op het net.

In de meeste gevallen weegt de afname van elektriciteit altijd veel zwaarder door dan de teruglevering aan het net. In dat opzicht is het belangrijker om de tarieven voor de afname van elektriciteit met elkaar te vergelijken.

Tegen een prijs van 2,62 cent per kWh krijgt dat gezin op jaarbasis een vergoeding van 52 euro. Betaalt een andere leverancier bijvoorbeeld 2,98 cent, dan levert dat een bedrag van 59 euro op. Belangrijk om te weten: de beste tarieven voor afname vallen niet altijd samen met de beste tarieven voor teruglevering.

Thuisbatterij

Als u zeer veel overtollige stroom produceert, is het belang van de terugleveringsprijs groter dan als u uw zonne-energie voor het grootste deel zelf verbruikt. Maar dat verandert als u een thuisbatterij of een elektrische wagen hebt. In dat geval zult u minder aan het net toeleveren en neemt het belang van de terugleveringsprijs af.

In die thuisbatterij kunt u uw overtollige stroom opslaan in plaats van hem op het net te zetten. U kunt hem dan gebruiken op momenten dat de zon niet of minder schijnt. Zo bespaart u op stroom die u anders van het net moet afnemen. Ook als u uw elektrische wagen tijdens de zonne-uren oplaadt, gebruikt u elektriciteit die u niet op het net moet zetten.

In de meeste gevallen weegt de afname van elektriciteit veel zwaarder door dan de teruglevering aan het net. In dat opzicht is het belangrijker de tarieven voor de afname van elektriciteit te vergelijken. Een tarief van 30,94 cent levert voor het eerder genoemde gezin een jaarfactuur op van 715 euro, terwijl de factuur bij een tarief van 34,20 cent tot 790 euro oploopt.

Shoppen

De mogelijkheid om te shoppen is heel beperkt. De meeste energieleveranciers koppelen de terugleveringscontracten aan hun afnamecontracten. Engie is momenteel de enige leverancier die afname- en terugleveringscontracten apart aanbiedt.

Maar het is weinig interessant een terugleveringscontract van Engie te combineren met een afnamecontract van een andere leverancier. Engie rekent afhankelijk van het contract een vaste jaarlijkse vergoeding van 30 tot 66 euro aan, waardoor nog weinig overblijft van de opbrengst van de teruglevering. Die vaste vergoeding valt wel weg als het terugleveringscontract aan een afnamecontract van Engie wordt gekoppeld.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.