Een vrederechter beslist altijd over de bekwaamheid van een persoon met een mentale handicap en bepaalt welke handelingen die persoon niet meer zelfstandig kan uitvoeren. Voor die handelingen zal de onbekwame persoon worden vertegenwoordigd door een bewindvoerder. ‘Schenken is meestal een van de eerste zaken waarvoor iemand onbekwaam wordt verklaard’, zegt Rinse Elsermans, advocaat bij Cazimir. In dat geval zijn er twee mogelijkheden.
Schenken is meestal een van de eerste zaken waarvoor iemand onbekwaam wordt verklaard.
Sommige mensen zijn onbekwaam verklaard, maar kunnen af en toe momenten van bekwaamheid hebben. ‘In zo’n geval is het mogelijk om ad hoc aan de vrederechter te vragen of de beschermde persoon toelating kan krijgen om bepaalde handelingen te stellen, zoals het doen van een schenking’, aldus Elsermans.
Wie volledig en duurzaam onbekwaam is, kan in geen geval zelf nog schenken. ‘Een bewindvoerder mag in principe geen schenkingen doen’, zegt Elsermans. ‘Als hij dat toch wil doen, moet hij daarvoor de toestemming vragen aan de vrederechter. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Een daarvan is dat er uit vroegere verklaringen van de beschermde persoon moet blijken dat hij of zij heeft willen schenken. Op basis van deze verklaringen kan een verzoek bij de vrederechter worden ingediend om een schenking toch mogelijk te maken. De ene vrederechter is daar soepeler in dan de andere.’Dat is dus alleen mogelijk als de beschermde persoon ooit wilsbekwaam is geweest. ‘Is dat niet het geval en is die persoon al van bij de geboorte of vanaf jonge leeftijd wilsonbekwaam, dan is het onwaarschijnlijk dat er een schenking zal kunnen plaatsvinden’, besluit Elsermans. ‘Hoe dan ook mogen schenkingen nooit de financiële toestand van de onbekwame persoon in het gedrang brengen.’
- Zes veel voorkomende discussies en hoe ze te vermijden
- Familierechter Anneleen Wynants: 'De rechtbank is slechts een laatste redmiddel'
- Wat erft u van het eigen vermogen van uw partner?
- Kan iemand met een mentale beperking geld schenken?
- Kan u uw kinderen onterven?
- Wat als u de erfbelasting niet kan betalen?
- Opvolging in een familiebedrijf zonder conflict en drama
- Code rood vermijden bij nieuw samengestelde gezinnen begint al bij het kiezen van de samenlevingsvorm
- Voorkom dat ongelijke behandeling van de kinderen in ruzie uitmondt over uw erfenis
- ‘Wij hebben geen kinderen. Dat we ons geld niet voordelig kunnen nalaten, frustreert ons enorm’
- Voorkom dat uw kinderen zich ongelijk behandeld voelen als u vastgoed schenkt
- Verdeling van bouwgronden: luister naar de wensen van uw kinderen
- Kunst in de nalatenschap: alles staat of valt met een geloofwaardige schatting
- Steeds meer Belgen verwerpen erfenis, maar dan kan je zelfs geen foto’s opeisen