Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Tien geldvragen aan Thierry Canetta

Thierry Canetta (48) is de oprichter van de restaurantketen Ellis Burger. In 2011 opende hij zijn eerste restaurant op het Sint-Katelijneplein in Brussel. ‘Ik vind auto’s verschrikkelijk duur voor wat je ervoor krijgt. Daarom koop ik mijn wagen altijd tweedehands.’
Thierry Canetta van Ellis Burger. ©Wim Kempenaers

1 Herinnert u zich uw eerste job nog?

‘Ja, zeer goed zelfs. Ik was 13 jaar en verdiende 100 frank per uur. Ik ben begonnen bij een brouwer met het leveren van bier. Dankzij die job ben ik in de horeca terechtgekomen. De baas van een restaurant bij wie ik leverde, vond mij wat te jong voor dat soort werk en vroeg me of ik niet liever bij hem kwam werken.’

2 Wat zou u doen mocht u een grote som geld winnen?

‘Ik zou in zaken investeren. Bij mij zat ondernemerschap altijd al in het bloed. Ik zou me uiteraard blijven inzetten voor Ellis Burger, want dat is mijn passie. Maar misschien ook voor een ander project in de voedingssector. Het zou dan om een project gaan dat een positieve impact op de gemeenschap heeft.’

Ik denk veel te veel na voor ik iets koop.

3 Praat u met uw drie kinderen vaak over geld?

‘Erg zelden. Aan tafel wordt er alleszins nooit over gesproken. Ik stel ook vast dat er verschillen zijn van kind tot kind. Toen ik klein was, kreeg ik niet veel geld en vroeg ik vaak wat extra aan mijn ouders. Mijn zoon van 17 daarentegen praat nooit over geld. Ik neem zelf het initiatief om hem meer te geven. Mijn jongere dochters willen dan weer alles kopen wat ze tegenkomen.’

4 Waaraan geeft u te veel geld uit?

‘Aan voeding. Ik eet erg graag. Ik test ontzettend veel uit en ga vaak op restaurant. Soms zeg ik tegen mezelf dat ik er wat meer op moet letten.’

Meer interviews op

www.netto.be/geldvragen

5 Houdt u meer van fastfood of eerder van een sterrenrestaurant?

‘Geen van beide (lacht). Gastronomie is een beetje zoals wijn. Het is erg gemakkelijk om een zeer dure fles te kopen. Maar ik vind dat je dan altijd wat teleurgesteld wordt. Want als je zoveel betaalt, zijn je verwachtingen ook hooggespannen. Wat fastfood betreft, vind ik dat het leven te kort is om voedingsmiddelen te eten waarvan de herkomst onzeker is of die niet stroken met je overtuigingen.’

6 Wat is de ideale prijs voor een burger?

‘Dat is afhankelijk van de kwaliteit die je wil krijgen. De burgers van ketens als McDonald’s en Quick zijn goed voor hun prijs. Ik heb ook al zeer dure burgers gegeten die ook hun prijs waard waren. Het is dus afhankelijk van wat je wenst. Het compromis dat Ellis Burger biedt, is ook zeer goed (glimlacht).’

7 Neemt u bij een aankoop de tijd om te vergelijken?

‘Ja, ik doe niets anders. Ik denk veel te veel na voor ik iets koop. Ik vergelijk, stel uit, kijk overal rond, onderhandel… De prijs-kwaliteitverhouding is voor mij het allerbelangrijkste. Ik ben dus bereid om veel te betalen, maar dan moet de kwaliteit navenant zijn.’

8 Wat was uw slechtste aankoop ooit?

‘Ik vind auto’s verschrikkelijk duur voor wat je ervoor krijgt. Ik heb altijd tweedehandswagens gekocht. De enige keer dat ik een nieuwe auto gekocht had, had ik na enkele maanden al problemen. Ik koop dus nooit meer een nieuwe auto.’

9 Let u op uw ecologische voetafdruk?

‘Ik reis vaak met de trein. En bij Ellis Burger bieden we alleen vlees aan dat afkomstig is van koeien die al melk hebben geproduceerd. Wij hebben ook alternatieven voor vegetariërs en veganisten. We moeten nu eenmaal minder vlees eten.’

10 Een baas van een keten van burgerrestaurants die zegt dat we minder vlees moeten eten, is dat niet wat paradoxaal?

‘Neen, want we moeten naar de lange termijn kijken. Wij gaan nooit reuzenburgers aanbieden met drie of vier steaks, want dat willen de mensen niet meer. Wij gaan altijd vleesburgers blijven verkopen, maar het vegetarische aanbod zal blijven toenemen.’

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud