Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe fiscaal voordelig erven van een kinderloos koppel?

Wij zorgen al jaren voor een hoogbejaard kinderloos koppel. Ze overwegen hun vermogen - hun woning en roerende goederen - aan ons over te dragen, maar willen dat fiscaal zo voordelig mogelijk doen. Wat is de beste optie?
©Dieter Telemans

Als de mensen waarvoor u zorgt een testament opmaken en hun geld en onroerende goederen na beider overlijden aan u toekennen, moet u erfbelasting betalen. Omdat u geen familie bent, kan het tarief oplopen tot 55 procent. Het is interessanter om een schenking bij leven te overwegen.

‘Het beste is een schenking met een bepaalde voorwaarde of last’, zegt notaris Anne-Sophie Willems. ‘Dat kan met voorbehoud van vruchtgebruik zijn, maar ook met de verplichting om een bepaalde rente te betalen of te voorzien in de plicht zo nodig de medische zorgen te betalen. Een notaris kan helpen de lasten te formuleren en te becijferen in functie van de behoeften en kosten.’

Advertentie

De schenking van het vastgoed dat in het patrimonium van het bejaarde koppel zit, moet worden geregistreerd. Bij de berekening van de schenkbelasting wordt de waarde van wat wordt geschonken opgesplitst in schijven. Bij schenkingen in rechte lijn moet op de eerste schijf van 150.000 euro 3 procent worden betaald, op de schijf tussen 150.000 en 250.000 euro is dat 9 procent en op de schijf tussen 250.000 en 450.000 euro 18 procent. Op het deel van de schenking boven 450.000 euro wordt het hoogste tarief van 27 procent toegepast. Maar in uw geval gelden andere en hogere tarieven, omdat u niet verwant bent met het echtpaar. Het gaat hier om 10, 20, 30 en 40 procent voor dezelfde schijven.

Los van de verplichting om de schenking van het vastgoed te laten registreren, is het zinvol om in deze situatie ook de schenking van roerende goederen te laten registreren. Bij een onderhandse schenking moet geen schenkbelasting worden betaald. Maar als de schenker binnen drie jaar overlijdt, wordt de schenking toch bij de nalatenschap gevoegd en is daarop erfbelasting verschuldigd.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.