Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe wordt buitenlands vastgoed in een erfenis belast?

Moet in Spanje erfbelasting worden betaald op een huis dat deel uitmaakt van de nalatenschap van iemand die altijd in Vlaanderen woonde? Moet in België erfbelasting betaald worden?
©© Richard Klune/CORBIS

‘In een internationale nalatenschap bestaat altijd een risico op dubbele belasting’, zegt Evelyne Van der Elst, advocate bij Cazimir. ‘Bij het overlijden van een Belgische rijksinwoner moet in België erfbelasting worden betaald op het wereldwijd vermogen van de overledene. Daarnaast is ook Spanje bevoegd om vastgoed op Spaanse bodem te belasten.’

‘De belastingdruk in Spanje hangt af van de regio waar het huis staat. De 17 deelstaten hebben fiscale autonomie, waardoor ze autonoom vrijstellingen en verminderingen op schenkings- en successierechten kunnen toekennen’, zegt Van der Elst. ‘Een aantal deelstaten gaan daarin zeer ver. Valencia kent bijvoorbeeld een vrijstelling van 100.000 euro per erfgenaam in de rechte lijn. Op de verschuldigde successierechten geldt dan nog eens een korting van 75 procent voor kinderen jonger dan 21 jaar en van 50 procent voor oudere kinderen en echtgenoten. In Andalusië geldt een vrijstelling van 99 procent.’

Advertentie

Bij de berekening van de erfbelasting verschuldigd in België wordt het Spaanse huis toegevoegd aan de nalatenschap. Er moet dus Vlaamse erfbelasting worden betaald op de waarde van het Spaanse huis. ‘De Spaanse erfbelasting mag afgetrokken worden van de in België verschuldigde erfbelasting’, zegt Van der Elst.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.