Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Geven zonnepanelen recht op lagere onroerende voorheffing?

Ik overweeg na de bouw van mijn woning zonnepanelen te laten plaatsen. Aangezien het E-peil van mijn woning daardoor zakt, heb ik dan recht op de vermindering op de onroerende voorheffing zoals die geldt voor energiezuinige woningen?
©Harold Versteeg | Hollandse Hoogte

‘Louter zonnepanelen plaatsen zal zeker niet voldoende zijn’, geeft Kris De Sagher, woordvoeder van de Vlaamse Belastingdienst aan. Vlabel is bevoegd voor het innen van de onroerende voorheffing, de belasting op vastgoed.

De Sagher: ‘Er zijn twee soorten verminderingen: eentje voor nieuwbouw of gelijkgesteld daarmee, en eentje voor een ingrijpende energetische renovatie (IER). De EPB-eisen en de korting verschillen dan naargelang de datum van de bouwaanvraag. Het feit dat er een bouwaanvraag moet zijn, maakt al duidelijk dat het toch om serieuze werken moet gaan in beide gevallen.’

Advertentie

‘Als het gaat om een IER, moet die -de afkorting zegt het zelf- 'ingrijpend' zijn. Het Energiebesluit legt vast wat onder IER verstaan wordt. Zo moet bijvoorbeeld 75 procent van de 'buitenschil' (na)geïsoleerd worden én de energie-opwekkers worden volledig vervangen.’

Daarnaast is het ook zo dat de vaststelling van het E-peil (onmiddellijk na nieuwbouw of gelijkgesteld, of onmiddellijk na IER) bepalend is: als men ná de vaststelling van het E-peil nog extra energiezuinige maatregelen neemt om een lager E-peil te bekomen, heeft dat geen invloed meer op de toekenning van de vermindering’, besluit de woordvoerder van de Vlaamse Belastingdienst.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.